Beograd Magazin

Jad i beda Pravnog fakulteta: Studentkinje da izgledom ne daju povoda za seksualno uznemiravanje

pravni-faks-beograd
Foto: Nova/ Shuttersstock/Nenad Nedomacki

Na Pravnom fakultetu u Beogradu studentkinje su krive ako su profesori predatori.

Ne postoji ni jedan drugi način da se tumače pravila oblačenja kojima se studentkinje upozoravaju na pravila oblačenja “u smislu davanja povoda za seksualno uznemiravanje”.

U Standardima rada Pravnog fakulteta u Beogradu postoji vrlo sporan član koji se odnosi na pravila oblačenja studenata i studentkinja.

kodeks-pravni-bg
Foto: Nova.rs

“Nastavnici/saradnici će udaljiti s ispita, odnosno vežbi/predavanja studente/studentkinje koji su neprikladno obučeni – bilo u smislu neurednosti ili ignorisanja elementarnih uzusa izgleda u obrazovnnim institucijama, a pogotovo u smislu davanja povoda – upravo izgledom, oblačenjem ili ponašanjem – za seksualno uznemiravanje, rasnu, versku i druge oblike diskriminacije ili narušavanje pozicije Fakulteta kao politički neutralne institucije”, piše u članu 120 Standarda rada Pravnog fakulteta.

Kodeks oblačenja je jedno. Kad krenete u sud znate da nećete ući ako ste u otvorenim sandalama ili šortsu, pa obučete pantalone i patike bez obzira na to da li vam to pravilo deluje nelogično i preterano. Službenici u bankama imaju svoj kodeks za zaposlene, baš kao i veliki broj kompanija u Srbiji. Ni kodeks oblačenja Pravnog fakulteta ne bi bio sporan da se sve završilo na tome da odeća mora biti čista, uredna, pristojna i primerena mestu i ulozi studenta u obrazovnom procesu, piše Nova.rs.

Sporno je što se postavlja premisa davanja povoda za seksualno uznemiravanje i ostale oblike diskriminacije. Šta bi mogao da bude taj povod?

Možda suknja iznad kolena, bretela brushaltera koja je provirila ispod majice, crveni ruž na usnama, promukli glas ili koketni osmeh, način na koji studentkinja sedi. Ne, ništa od navedenog. Nema povoda za seksualno uznemiravanje. Uzrok je uvek i samo predator.

I  na kraju da podsetimo na nešto što u celoj situaciji deluje kao potpuni apsurd – Srbija ima zakon o zabrani diskriminacije, a na Pravnom fakultetu se između ostalog izučava i on. Mislite o tome.

Trifunović: Silovatelj poput Mike sedi s Vučićem i nikom ništa

Dragana Vidić

Dragana Vidić

Čeka poslednji voz za Nedođiju. I to uspešno radi jako dugo. U međuvremenu piše.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

PARTNERI SAJTA


93 Shares
Share via
Copy link