Magazin Novi Sad

Građani blokirali Petrovaradin na 3 mesta, zahtevaju pritvor za vozača koji je ubio Ninu

Trotoar-svece-ruze-nina-pro
Foto: Luftika

Još jedan protest “Pravda za Ninu” održan je u novosadskom naselju Petrovaradin. Zajedno sa porodicom i prijateljima, oko stotinu građana izašlo je na ulice i blokiralo Petrovaradin na tri mesta. Protest je trajao do oko četiri ujutro. Protekao je mirno, blokada ljudstvom i automobilima se sklanjala trudnicama, osobama sa malom decom.

Porodična tragedija se umesto tihovanja i tugovanju u ispraćanju voljene devojke na večni počinak nažalost, spletom okolnosti pretvorila u skup zatim u protest. Protest, koji je uzburkao javnost se odvija na ulici, a sada ceo slučaj prati i veliki broj nedoumica. U ponedeljak u 10 časova ujutru porodica je najavila okupljanje pred Osnovnim sudom u Novom Sadu. No, krenimo redom.

Podsetimo, u tragičnoj saobraćajnoj nesreći 6. juna, u novosadskom naselju Petrovaradin poginula je Nina Rađenović (21). Nju je pri velikoj brzini udario automobil (Audi A3), kojim je upravljao Petar Ristić (21) iz Sremskih Karlovaca. Protiv njega je je podneta krivična prijava zbog sumnje da je počinio teško delo protiv bezbednosti saobraćaja. Posle saslušanja u tužilaštvu, a i u sudu pušten je da se brani sa slobode.

Trenutno stanje stvari

20. avgusta Osnovni sud u Novom Sadu odbio je predlog tužilaštva da se osumnjičenom mladiću, Petru Ristiću, odredi pritvor. Porodica je po predlogu tužilaštva očekivala pritvor za njega ali se to ni odlukom Osnovnog suda, odnosno sudinice Tatjane Žarković, nije dogodilo.

– Odluka o predlogu za određivanje pritvora doneta je nakon saslušanja osumnjičenog. Predlog tužilaštva za određivanje pritvora podnet je zbog mogućeg uticaja osumnjičenog na svedoka. Iz obrazloženja rešenja sudije za prethodni postupak jasno proizilazi da ne stoji predlog tužilaštva za određivanje pritvora zbog mogućeg uticaja na svedoka, s obzirom na to da osumnjičeni nije zadržan od strane organa gonjenja neposredno nakon saobraćajne nezgode, kao ni nakon saslušanja u tužilaštvu, te da se sve vreme nalazi na slobodi – navodi se u saopštenju suda.

Otac Milorad ocenio je da je tužilaštvo zbog pritiska javnosti prebacilo loptu na sud.

Foto: Luftika

– Nemoguće je da tužilac da predlog da ubica bude u pritvoru a da njega pusti sudija. Da li ta sudija zna koja je bila opstrukcija tog uviđaja? Da li zna koja je bila opstrukcija u tužilaštvu otpočetka? To je sramota – jasan je on.

Ninina majka Zorica rekla je da svi koji mogu u ponedeljak dođu ispred suda u 10 časova. Porodica, prijatelji i građani kažu da će prošititi i radikalizovati proteste dok se osumnjičeni ne privede. Protest je održan i sinoć. Učesnici su blokirali Preradovićevu ulicu, kod Bloka 8.

Okupljeni su još na prvom protestu tražili da se osumnjičeni vozač sasluša i da bude hitno priveden. Traže još uvek, ovo drugo. Kako kažu hoće istinu i ništa drugo. Porodica je zahtevala brži istražni i postupak tužilaštva, a saslušanje mladića koji je bio za volanom je bilo odloženo i zakazano tek za 10. septembar. Ceo događaj okarakterisali su kao ubistvo. Šta se dogodilo 6. juna još uvek se ne zna. Porodica ukazuje na niz propusta, opstrukcija i sumnjaju na zataškavanje zločina.

Uviđaj, potezi tužilaštva, putari

Porodica je rekla da su pozvani tek kada je sve bilo gotovo, a da je vozač pozvao svog oca Zlatka Ristića, koji je došao na lice mesta. Zamenica tužioca, Tamara Stojanović Loboda izašla je na uviđaj.

Neposredno nakon nesreće, putari su izašli na teren i delimično popravili signalizaciju. Postavili su nove znakove na pešačkom prelazu, obeležili ga, izvukli nove linije sa strana, zamenili semafor. Godinama su građani ukazivali na divlju vožnju i opasnost od saobraćajnih nesreća u ovom delu grada.

Ninina majka Zorica na prvom protestu je istakla:

– Da li treba da pitam, kako je rađen uviđaj, ako je njen stric ujutru našao njen telefon? Kako je rađen taj uviđaj? O čemu mi dalje razgovaramo? Znači dete koje imalo uredne dokumente vodilo se kao N.N. lice. O čemu mi dalje da pričamo, tri ekipe policije su ovde bile – rekla je ona.

Foto: Luftika

Gotovo dva meseca porodica je tvrdila da se tužilaštvo nije pomerilo sa mrtve tačke, da bi početkom avgusta mladić bio saslušan. Tužilaštvo je saopštilo da je naknadno došlo do saznanja da postoji više očevidaca koje je potrebno ispitati u svojstvu svedoka.

Advokat Goran Karadarević, branilac osumnjičenog, uputio je pismo javnosti u kom je kritikovao dosadašnja dešavanja i ocenio da je tužilaštvo pokleklo pod pritiskom javnosti:

– Veoma sam neprijatno iznenađen stavom da se padne pod uticaj grupe ljudi koja je tražila pritvor i da se potpuno suprotno praksi, nakon dva meseca od kritičnog događaja, predlaže određivanje pritvora zbog uticaja na svedoke koji su se naknadno pojavili.

Porodica je na trećem protestu kazala sledeće:

– Tužilaštvo je nakon 60 dana konačno donelo odluku da se privede Petar Ristić. Za sada sudija koji je imenovan navodi da će suđenje zakazati u najkraćem roku. Pitamo se zašto se ponovo traže rokovi i da li ćemo ponovo čekati 60 dana da sudija zakaže raspravu ili će se smilovati.

Dodali su da je prvo tužilac bio na godišnjem, pa advokat osumnjičenog. Sve je to dodatno dodalu „ulje na vatru“ pored tvrdnji okupljenih da je vozač išao brzinom od preko 100 km na čas.

Oglas, potencijalni očevidac

Porodica je čak i raspisala oglas u kom traže očevica događaja, momka od oko 180 cm, sa bradicom. Kako su naveli, mladić je hteo da razgovara sa njima, ali su užurbano pošli u Urgentni centar, da bi kasnije ukazali i na propust i policije, jer nije uzela njegove podatke. U trenutku nesreće on je bio u naranžastom duksu i vozio „zlatni“ Audi inđijskih registracija. Porodica naznačava da svi koji imaju informacije o njemu, jave tužilaštvu ili na mejl pravdazaninu@gmail.com.

“Pravda za Ninu”: protesti i blokada Petrovaradina sve dok počinilac ne bude iza rešetaka

Stefan Savkić

komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

4.3K Shares
4.3K Shares
Share via
Copy link