Magazin Novi Sad

“Pravda za Ninu”: protesti i blokada Petrovaradina sve dok počinilac ne bude iza rešetaka

Foto: Luftika

Građani Petrovaradina sinoć su održali drugi protest “Pravda za Ninu”, blokirali glavnu, Preradovićevu ulicu nešto više od dva sata. Osumnjičeni dvadesetjednogodišnjak je nakon prošlonedeljnog protesta koji je trajao šest sati, posle dva meseca saslušan u Osnovnom javnom tužilaštvu u Novom Sadu, nakon čega je tužilaštvo predložilo pritvor. Ostaje da se vidi šta će odlučiti Osnovni sud u Novom Sadu.

Advokat osumnjičenog rekao je da u ovakvim okolnostima ne očekuje fer suđenje i da je neprijatno iznenađen da je tužilaštvo pokleklo pod pritiskom javnosti, pa je najavio i podnošenje krivičnih prijava. Stranka slobode i pravde (SSP) podržala je protest, ocenila tragičnu nesreću kao ubistvo devojčice i navela da osumnjičeni za ubistvo moraju čekati postupak u pritvoru.

Čule su se i oštrije kritike upućene predsedniku mesne zajednice i gradonačelniku Novog Sada Miloradu Vučeviću, koji nisu našli za shodno da se obrate porodici nastradale Nine, kako kažu ni telegramom.

Policija je sa obe strane nadgledala protest i na pedesetak metara dalje preusmeravala vozače okolnom ulicom. Osnovni zahtev porodice i građana je isti, da se vozač koji je usmrtio Ninu pritvori. Dok se to ne dogodi, protesti će se nastaviti. Traže istinu, hoće da znaju šta se dogodilo te večeri i pravdu za Ninu.

Nesreća, uviđaj

Podsetimo, u tragičnoj saobraćajnoj nesreći u novosadskom naselju Petrovaradin dvadesetjednogodišnja Nina Rađenović poginula je 6. juna. Devojka je stradala na mestu na kom nije obeležen pešački prelaz, a kuda svakodnevno prođe na stotine sugrađana.

Foto: Luftika

Nju je pri velikoj brzini udario automobil (Audi A3), koji je vozio dvadesetjednogodišnji Petar Ristić iz Sremskih Karlovaca. Porodica je rekla da se vozač kretao 120 km na čas, i pri udaru bacio nesrećnu devojku 30 metara. Kazali su da je nastavio da vozi pored puta, kanalom, i pokušao da pobegne ali se “zakucao” u drvo.

Neposredno nakon nesreće, putari su izašli na teren i delimično popravili signalizaciju. Postavili su nove znakove na pešačkom prelazu, isti obeležili, izvukli nove linije sa strana, zamenili semafor koji nije radio i stojao kao ukras. Godinama unazad građani su ukazivali na divlju vožnju i opasnost od saobraćajnih nesreća u ovom delu grada.

Porodica je rekla da su pozvani tek kada je sve bilo gotovo, a da je vozač pozvao svog oca koji je došao na lice mesta. Zamenica tužioca, Tamara Stojanović Loboda izašla je na uviđaj a osumnjičeni je pušten da se brani sa slobode. Protiv njega je je podneta krivična prijava zbog sumnje da je počinio teško delo protiv bezbednosti saobraćaja. Posle saslušanja u tužilaštvu pušten je da se brani sa slobode.

Sinoćni protest

Oko sedamdesetak građana zajedno sa porodicom i prijateljima se okupilo tačno dva meseca nakon užasne nesreće na mestu gde je poginula Nina Rađenović. Protest je govorom vodio deda nastradale, teškim glasom ali jasno kazao:

– Tužilaštvo je nakon 60 dana konačno donelo odluku da se privede Petar Ristić. Za sada sudija koji je imenovan navodi da će suđenje zakazati u najkraćem roku. Pitamo se zašto se ponovo traže rokovi i da li ćemo ponovo čekati 60 dana da sudija zakaže raspravu ili će se smilovati.

On je ukazao na skandaloznu odluku tužilaštva i zamenice tužilaštva Tamare Stojanović Lobode, u smislu načina na koji je događaj okarakterisan.

– Naveden je kao ugrožavanje bezbednosti saobraćaja, a ne navode da je izvršeno ubistvo naše Nine. Verovatno sa ciljem da se Petar Ristić slobodno kreće, a samim tim da utiče na svedoke. 6. juna uviđaj je vršila Tamara Stojanović Loboda zajedno sa njim, gde je bio prisutan i otac, Zlatko Ristić. Da zaštite ubicu i da po pravilu optuže poginulo lice da je krivo ne ulazeći da je dotični vozio kroz naseljeno mesto preko 100 km na čas. Kao ni da je svojim postupkom ubio našu Ninu.

Foto: Luftika

On, porodica i građani se pitaju dokle ćemo trpiti bahate vozače da nam ubijaju decu?

– Danas taj isti vozi našom ulicom i dalje provocira građane, pravi nas ludim kako mu ne možemo ništa, zahvaljujući policiji i tužilaštvu. Mi građani Petrovaradina zahtevamo da se pokrene postupak protiv tužilaštva i policije i njihovu smenu, jer nisu radili po zakonu. Stavili su se na stranu, Petra Ristića. Predlažem da blokiramo ulicu i nateramo sudiju da sprovede zakon i dotičnog privede. Ostajemo u blokadi dok nam nadležni organi ne obećaju da će se sudija naterati da zakaže raspravu po hitnom postupku.

Dodaje da očekuju da će nadležni to odmah učiniti i hitno primeniti odgovarajuće mere. Kaže da je upućen dopis gradonačelniku Novog Sada, te da oceni da li 60 dana treba noćima da ne spavaju i doživljaju navedeno da bi tužilaštvo našlo za shodno da ga privede.

– Ovo je četvrti skup koji organizujemo, i politika mora da se umeša u ovakav slučaj, jer deca će nam ginuti i dalje, i dalje i ginu. Treba da se menja zakon o saobraćaju, a on će možda biti osuđen dve, tri godine a ja sam izgubio unuku, studenta druge godine – drhtavim tonom ali konkretno i precizno iznosi svoje stavove i objašnjava situaciju Ninin Deda.

Stranka slobode i pravde podržala protest

Iz ove stranke podsećaju da su se slične nesreće već događale proteklih godina. Na Karaburmi je pre manje od mesec dana ubijen mali Stefan, a početkom godine život je izgubio dvanaestogodišnji dečak iz Niša, na koga je automobilom naleteo vozač pod dejstvom alkohola.

– Gradski odbor Stranke slobode i pravde u Novom Sadu zahteva od nadležnih institucija da počnu savesno da rade svoj posao. Osumnjičeni za ubistvo ne smeju da se brane sa slobode, već postupak moraju da čekaju u pritvoru.

Naglašavaju da je najflagrantniji primer politički zaštićenog počinioca u saobraćaju, koji je 2012. godine uzburkao javnost, ubistvo maloletne Andree Bojanić. Sin vlasnika televizije Pink Željka Mitrovića usmrtio je sedamnaestogodišnju devojčicu, napustio mesto nesreće i – prošao bez adekvatnih zakonskih sankcija.

– Ovo nije prvi put da su građani nezadovoljni načinom na koji se vodi istraga i pravosudni postupak, ali dok smo sa našim sugrađanima tražili pravdu na ulici, Zagorka Dolovac nam je poslala zamenicu tužitelja, svoju zamenicu koja je i sama gazila učesnike protesta – zaključuju iz SSP-a.

Foto: Luftika

Advokat osumnjičenog: Tužilaštvo pokleklo

Advokat Goran Karadarević, branilac osumnjičenog, uputio je pismo javnosti u kom je kritikovao dosadašnja dešavanja.

– Veoma sam neprijatno iznenađen stavom da se padne pod uticaj grupe ljudi koja je tražila pritvor i da se potpuno suprotno praksi, nakon dva meseca od kritičnog događaja, predlaže određivanje pritvora zbog uticaja na svedoke koji su se naknadno pojavili.

Tužilaštvo je saopštilo da je naknadno došlo do saznanja da postoji više očevidaca koje je potrebno ispitati u svojstvu svedoka.

Advokat poziva više instance u tužilaštvu da preispitaju ovaj predmet i uporede ga sa svakim drugim predmetom u sličnoj situaciji, pa da se vidi da li je predlog pritvora u ovim situacijama pravilo ili je ovo izuzetak.

Celu situaciju smatra strašnom i zabrinjavajućom, i poručuje da više ne veruje u objektivnost tužilaštva u ovom predmetu. On je istakao i da je tužilaštvo prebacilo “vruć krompir” u sud, koji treba da se nosi sa pritiscima pod kojim je tužilaštvo pokleklo.

– Jednostavno, ovde više nema fer suđenja, jer se sud preselio na ulicu. Brojne neistine su izrečene na račun mog klijenta od onih da je bahat, da je dete ‘glavonja’ i da se čuvaju po fijokama krivične prijave protiv njega, iako nikakvu prijavu moj branjenik nema, da je pobegao sa lica mesta i tako dalje. Zbog svega ovoga biće podnete brojne krivične prijave. U ovom predmetu očekujemo samo ono što okrivljenom Ustav i Zakonik o krivičnom postupku garantuju, a to je pravično suđenje – zaključuje advokat osumnjičenog, Goran Karadarević.

Porodica, prijatelji i građani će održati protest i sledeće nedelje, kao i svake dok se njihov zahtev za pritvaranje osumnjičenog ne ostvari. Za sada su odustali od trajne blokade puta i očekuju reakciju Osnovnog suda u Novom Sadu po hitnom postupku.

Građani blokirali Petrovaradin, traže pritvor za vozača koji je ubio Ninu

Stefan Savkić

komentara

Klikni da objaviš komentar

  • Džabe su postavili semafore, vibracione linije itd…Meni i dalje, bukvalno svakodnevno, na tom istom mestu pretrče bar dva pešaka…Teško im napraviti 6 koraka do semafora i pešačkog…Kod pijace isto…Kod vrtića juče klinac prelazi biciklom Preradovićevu na pešačkom, nema veze što je njemu crveno, a vozačima zeleno….I onda vozači bahati….

  • Može jedan pešački kod okretnice na Petrovaradinu? I semafor na uključenjima u Preradovićevu kod Kafe Sirijusa, i kod Hit marketa pre Blokova? Da pešaci i vozači ne igraju ruski rulet svaki put kad treba preći ulicu, ili se u istu uključiti autom….Kad već hoćete da dovedete u red saobraćaj u Petrovaradinu….

1.6K Shares
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • More Networks
Copy link
Powered by Social Snap