Lifestyle

Praktični saveti za izlazak sa bebom napolje

Dolazak bebe na svet donosi i mnoga pitanja, a jedno od njih je – Kada beba sme da se iznosi napolje? Nije retkost da mame žele već nakon nekoliko dana da se prošetaju sa detetom, ali oklevaju da to učine zbog narodnih verovanja, a i zbog straha da će zaista naškoditi krhkoj bebi koja nije napunila još nijedan mesec.

U narednim redovima ćemo pružiti nekoliko praktičnih saveta za mame koje imaju slične dileme, i uspostaviti granicu između neosnovanih priča iz naroda i stvarnih problema koji mogu da se dogode. Lepo vreme je pred nama, pa zaista nema razloga da sedite kod kuće ukoliko imate zdravu bebicu i lepo društvo za šetnju po obližnjem parku!

Kada je vreme za prvu šetnju?

Postoji verovanje prema kome dete ne treba iznositi napolje dok ne prođe 40 dana od rođenja. Pre nego što potpuno usvojite ovu tvrdnju, setite se da je dete već bilo napolju, i to onda kada ste ga izneli iz porodilišta. Doktori tvrde da je bebu potpuno bezbedno iznositi već nakon 15 dana, ali uz poštovanje određenih pravila i uslova. Neki od njih se odnose na vremenske prilike, opremu za bebu i dužinu boravka napolju.

Minky prekrivači za bebe su praktični za prvi izlazak napolje, pa dete možete zaštiti ovim nežnim dodatkom koji bi trebalo da imate u kolicima. Vremenske prilike moraju da budu izuzetno pogodne, a dužina šetnje ipak treba da bude kraća od onih na koje ste navikli pre porođaja. Idealna mera za prve šetnje je 10 ili 15 minuta u dvorištu ili obližnjem parku, a svaki naredni put uživanje napolju možete produžiti za novih 10 minuta, kako bi se beba postepeno navikavala na novu aktivnost.

Beba u kolicima

Vremenske prilike koje (ni)su pogodne za šetnju

Bebu bilo kog uzrasta ne bi trebalo iznositi iz kuće ukoliko je temperatura napolju niža od 10 °C ili viša od 35°C. S obzirom na to da su pred nama lepi i topli dani, većina roditelja neće imati ovaj problem i moći će bez problema da se prošetaju sa svojom bebom. Ipak, ne dozvolite sebi da dete opteretite slojevima odeće ukoliko za tim zaista nema potrebe.

Procenite prema sebi – nije prirodno da izađete u majici kratkih rukava, a da dete obučete, zakopčate i prekrijete ćebetom, stavljajući mu pri tom kapicu i rukavice. Iako beba mora da bude adekvatno zaštićena, ne bi trebalo da je pretrpate stvarima i tako stvorite osećaj nelagode. Najbolje bi bilo da je obučete slojevito, pa da situaciju prilagodite realnim vremenskim prilikama tokom šetnje. Prema tome, zaobiđite sujeverne savete starijih koji se odnose na obavezno ušuškavanje deteta, već osluškujte svoju bebu i objektivno pratite vremenske prilike.

Zaštite bebu od sunca

Toplo vreme je savršeno za šetnju sa bebom samo ukoliko je adekvatno pripremite za izlazak na sunce. Bebu do mesec dana ne bi trebalo izlagati direktno suncu, zato je preporučljivo da dete izvodite u jutarnjim časovima ili predveče, kada će na najbolji način upiti blage sunčeve zrake i tako stvoriti vitamin D u organizmu. Šeširić za bebe je odlična zaštita, kao i preparati, kremice i bebi puderi koje preporučuju pedijatri i drugi stručnjaci.

Otac nosi bebu u šetnju

Kako pripremiti bebu i šta poneti za šetnju?

Nije sasvim svejedno u koje doba dana ćete izvesti bebu u šetnju. Najbolje bi bilo da to učinite nakon njenog buđenja, presvlačenja i zadovoljavanja svih fizioloških potreba. Tek tada će beba biti raspoložena za razgledanje i otkrivanje novog okruženja.

Ipak, majke bi trebalo da budu spremne na sve, što znači da oprema za šetnju treba da sadrži nekoliko stvari. Prvenstveno, u torbi za bebu treba da se nađu pelene, peškirić ili podloga za presvlačenje, rezervna odeća, obuća, cucla i portikle.

Ukoliko bebu ne dojite, u torbi moraju da se nađu i flašice, kašice, posudice i kašičice – dakle sve ono što je potrebno da zadovoljite bebinu glad, žeđ ili neku drugu potrebu. Ne zaboravite i glodalicu, ukoliko je beba već u fazi nicanja zubića. Većina ovih stvari treba da bude pri ruci čak i ako ne planirate da se zadržite napolju više od pola sata, a naročito su vam potrebne ako nameravate duži ostanak na otvorenom.

Svaki roditelj se raduje prvoj šetnji sa bebom, a nakon što se i jedna i druga strana naviknu na ovu novu aktivnost, šetnje će postati opuštenije, lepše i duže. U prilog tome idu i predstojeći sunčani dani, pa razmislite o tome koji su obližnji parkovi i šetališta pogodni za vaše šetnje sa bebom. Ipak, to ne znači da zimu treba da provedete u kući, jer su i zimske šetnje izuzetno poželjne i zdrave ukoliko se adekvatno pripremite za njih!

Deca se rađaju čista – bez ajfona, tableta i brendiranih etiketa

Mateja Panović

komentara

Klikni da objaviš komentar

  • Kada moderna mama izlazi sa bebom napolje mora da ima moderni gadzet a to je jedno lepo multifunkcionalno cebence za bebe. 100 opcija cebeta koje se svedu na dve opcije. Skini i stavi cebe.

35 Shares
Share via
Copy link