Koronavirus Srbija

Srpski naučnici patentirali PRAH protiv korone: Nanosi se na filtere ventilacionih uređaja

korona-virus-1

Naučnici iz Srbije patentirali su prah koji sprečava širenje koronavirusa, tako što se koristi u ventilacionim uređajima, prenosi Sputnik.

Za ovo otkriće osvojili su treće mesto na međunarodnom takmičenju Udruženja pronalazača “Korona inovacije”.

Tim predvođen dr Vladimirom Pavlovićem sa Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu zapravo je napravio kompozitni materijal, prah koji se nanosi na filtere u ventilacionim uređajima, a sastoji se od čestica titan-dioksida, apatita i ekstrakta biljaka sa našeg područja, koje dodatno povećavaju antimikrobno dejstvo materijala.

Ovaj naučnik, koji radi i za NASA, objašnjava da različite vrste nano čestica, koje inače imaju antimikrobna svojstva, zapravo mogu napraviti problem, jer kada se mnogo smanje, mogu da prođu kroz ćelijsku membranu i loše utiču na zdravlje, naprave haos u organizmu.

– Umesto da se skoncentrišemo na korišćenje nanomaterijala, vratili smo priču malo unazad i koristiili “zelene tehnologije”. Uzeli smo biljne ekstrakate i materijale koji su mikronskih dimenzija, a nemaju zdravstveni rizik koji bi možda imali da su sitniji. Povećali smo antimikrobno dejstvo. Uspeli smo da pokažemo da mehanički aktiviran titan-dioksid u pojedinim slučajevima ima antimikrobne karakteristike koje su na nivou antibiotika – kaže profesor Pavlović.

Dalji radovi na ovom patentu se nastavljaju, u šta su uključeni brojni srpski naučnici, profesori na domaćim ali i stranim univerzitetima.

Na redu su biohemisjka istraživanja, iz oblasti molekularne biologije, a posebno se radi na traženju odgovora na pitanje zašto određene vrste biljaka poseduju antimikrobne karakteristike. Radi se i na dodatnim istraživanjima titan-dioksida, u pokušaju da se menjaju njegovi elektronski nivoi.

– Njegova antimikrobna aktivnosti između ostalog zavisi od toga koja je širina takozvane zabranjene zone. Najčešće je takva da pod delovanjem ultraljubičastog zračenja, on postaje antimikroban, gubi dejstvo. Mnoga istraživanja u svetu se zapravo rade da se ta širina zabranjene zone pomeri, da on može da bude aktivan i pri vidljivoj svetlosti – objašnjava Pavlović.

Cilj je da se nagrađeni patent nađe na tržištu.

– Da bi ste izašli sa proizvodom, nije dovoljno da znate da materijal ubija bakterije, potrebno je obaviti čitav niz drugih istraživanja da budete potpuno sigurni da je bezbedan za upotrebu. Takođe, moramo da znamo u kojim vremenskim intervalima može da deluje i da propišemo tačnu proceduru kako se koristi – objašnjava sagovrnik Sputnika.

On dodaje da je rad došao do toga da ima rezultate koji mogu da budu primenjivi, te da su i pojedine firme zainteresovane da ulože novac da bi materijal što pre izašao na tržište.

Na međunarodnom takmičenju Udruženja pronalazača “Korona inovacije” učestvovali su timovi iz 35 zemalja, sa više od 200 pronalazaka u oblasti visokih nauka i tehnologija.

Izvor: Sputnik/Autor Senka Miloš

Srpski naučnik dao značajan doprinos u lečenju korone i preko noći postao milioner

Redakcija

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

PARTNERI SAJTA


Share via
Copy link