pozoriste-teatar-maska
Izvor: wikimedia.org
Dogadjaji Pozorište Vesti Novi Sad

Šta nas očekuje na pozorišnoj sceni ovog septembra

Septembar je mesec kada pozorišta u Novom Sadu otvaraju svoje scene. Repertoar je spreman, pripremljene su brojne premijere, a na nekima se užurbano radi. Pogledajte šta nas to očekuje ovog meseca u najvećim novosadskim pozorištima.

Srpsko narodno pozorište

Nova sezona SNP-a otvorena je predstavom “Šine” u režiji Dušana Mamule, rađenoj u koprodukciji sa pozorištem “Toša Jovanović” iz Zrenjanina i Akademijom umetnosti u Novom Sadu. Predstava je premijerno izvedena u petak na Sportskom terenu Male ekonmske škole, na Trgu Marije Trandafil. Sinoćno izvođenje predstave je otkazano zbog kiše i pomereno za danas u 21 sat na istom mestu.

srpsko-narodno-pozoriste-snp

Do kraja septembra očekuju nas još dve premijere.  Predstava “Duh slobode koji hoda”, reditelja Aleksandra Popovskog imaće svoje prvo izvođenje 15. septembra na sceni Pera Dobrinović. Reč je o  koprodukciji SNP i Centra za razvoj vizuelne kulture. Opera u jednom činu “Isidor Bajić: Knez Ivo od Semberije” i njeno koncertno izvođenje na sceni Jovan Đorđević je treća premijera SNP-a najavljena za 26. septembar. Dirigent je Aleksandar Kojić. Ovom operom obeležava se stogodišnjica smrti velikog kompozitora, a iz SNP-a najavljuju da bi mogla biti izvedena i na ovogodišnjem BEMUS-u.

Predstava “Zbogom” francuskog pozorišta “Biro kasiopea” , jedna od predstava sa BITEF-a, odigraće se 22. septembra na sceni Jovan Đorđević.

Trenutno se u SNP-u istovremeno priprema nekoliko predstava – “Revolucija” Saše Asentića, “Dekameron” Ane Tomović, “Hamlet” Nikole Zavišića i “Na Drini ćuprija” Kokana Mladenovića.

Novosadsko pozorište

predstava-kneginja-cardasa-novosadsko-pozoriste

Nova sezona u Novosadskom pozorištu biće otvorena predstavom “Kneginja čardaša”, čije je izvođenje najavljeno za 12. i 19. september u 19 časova. Nakon toga očekuje nas “Pijani proces” 17. septembra i Dramsko takmičenje mađarskih pisaca Vojvodine, u sklopu kojeg će biti izvedene 3 predstave. Takmičenje je zakazano za 21. septembar.

Pozorište mladih

pozoriste-mladih-novi-sad

Predstave “Estrogen” i “Testosteron” su na septembarskom repertoaru Pozorišta mladih. Obe su u režiji Radoja Čupića i odigraće se na Velikoj sceni s početkom u 20 časova. “Estrogen” je najavljen za 22. septembar, a “Testosteron” će biti izveden 30. septembra.

SKCNS Fabrika

Poslednje nedelje septembra SKCNS organizovao je Nedelju pozorišta. „Komad o svakom“ (Everyman) u Fabrici će biti prikazivan 20. i 21. septembra. U režiji Sonje Petrović, ovaj komad priča o smrti i putu do nje. Apstraktni likovi, koji personalizuju ljudske osobine prikazaće dobro i zlo, vrline i mane.

Zijah A. Sokolović i njegova predstava „Cabares cabarei“ će 22. septembra prisutne „prošetati“ od ledenog užasa do neukrotivog smeha. Već sledećeg dana biće izvedena predstava „Niko“ rediteljke Milice Grujičić. U četvrtak, 24. septembra, tragajte za srećom i unutrašnjim mirom uz predstavu „Bajkoholik“.

kokan-mladenovic-skcns

„Dogvil“ je pozorišna adaptacija istoimenog filma, u režiji Kokana Mladenovića i biće izvedena u Fabrici, 27. septembra. Već sledećeg dana možete prisustvovati predstavi „U Edenu na istoku“, koju potpisuje Nikola Đuričko.

„Hipertenzija“ Svetislava Basare zatvoriće Nedelju pozorišta u Fabrici. Predrag Ejdus i Branislav Trifunović odigraće ovu predstavu u utorak 29. septembra.

 

 

Luftika

Share Tweet Share Share Follow