jgsp novi sad
Magazin Novi Sad

Poster o seksualnom uznemiravanju iz novosadskog busa izazvao haos na Tviteru

Jedan tviteraš fotografisao je poster „Prepoznajte znakove seksualnog uznemiravanja“ postavljen u novosadskom autobusu i podigao pravu buru na Twitteru. Njegov zaključak je da na taj način feministkinje „ohrabruju devojke da prijavljuju momke za bilo kakvo udeljivanje komplimenata“ izazvao je oštru polemiku na društvenoj mreži.

Međutim, nisu samo feministkinje reagovale na njegov komentar.

Mnogi su pokušali da mu stave do znanja da svaki takav „kompliment“ koji čini da devojci bude neprijatno jeste vid uznemiravanja, a da on na ovaj način banalizuje realan problem našeg društva. Jer, nažalost, mnogo je i onih koji u nekim od ovih gestova ne vide ništa loše, piše Noizz.

„I ti i ostali primerci nas poštedite ovakvih ‘komplimenata'“, poručila je jedna tviterašica.

Nove odredbe o seksualnom uznemiravanju

Podsetimo, u junu 2017. godine Krivični zakonik dopunjen je odredbama o seksualnom uznemiravanju i proganjanju.

Dobacivanje, fotografisanje i snimanje bez dovole, pokazivanje genitalija, pipkanje, grljenje, ljubljenje, štipanje, uporno pozivanje na sastanak uprkos jasnom odgovoru da osoba nije zainteresovana – jesu oblici seksualnog uznemiravanja i krivično delo.

8 od 10 mladih doživelo seksualno uznemiravanje

Poslednje istraživanje Autonomnog ženskog centra pokazuje da je gotovo osam od deset mladih u Srbiji doživelo neki vid seksualnog uznemiravanja.

Doživljavaju ga i mladići i devojke, ali je ono u drugom slučaju daleko prisutnije. Tako je, prema ovom istraživanju, devet od deset devojaka uzrasta od 18 do 30 godina doživelo jedan ili više oblika seksualnog uznemiravanja.

Najčešći vid seksualnog uznemiravanja u Srbiji koji doživljavaju mladi je nazivanje neprimerenim nadimcima.

Zviždanje, slanje poljupca i oblizivanje doživljava svaka druga devojka, a sa tim se suočava i svaki šesti mladić, piše BBC.

Podseti me šta to beše ljudskost: Šta smo naučili od manijaka iz tramvaja?

Ne zaboravite da lajkujete Luftiku

SABRA