zur-buvljak-novisad
Pixabay.com
Dogadjaji

Posle dva meseca, vraća se Žur buvljak

U četvrtak, 11. februara 2016. u 17h u Omladinskom centru CK13 održava se Komšijski Žur buvljak.

Žur buvljak se vraća posle više od dva meseca pauze, ovoga puta u saradnji sa Udruženjem građana “Komšija” iz Petrovaradina. Ukoliko želite da doprineste zaštiti i očuvanju životne sredine, pozivamo vas da donesete svoj EE otpad u četvrtak, 11. februara između 17 i 21 čas u prostorije Omladinskog centra CK13. Sve što donesete biće reciklirano i skladišteno na ekološki prihvatljiv način.

Novo izdanje Žur buvljaka počeće od 19 časova. Možete doneti sve što vam padne na pamet i odneti sve što vam se svidi, ili samo doneti, ili samo odneti… Ovde je novac bezvredan!

Šta je EE otpad?

Električni i elektronski uređaji i oprema predstavljaju sve proizvode koji su za svoj pravilni rad u potpunosti zavisni od električne energije ili elektromagnetnih polja. Kada iz bilo kog razloga ova EE oprema postane neupotrebljiva, pretvara se u EE otpad o kome se treba pobrinuti. Električni i elektronski otpad ima karakter opasnog otpada i ne može se mešati sa drugim vrstama otpada.

EE otpad su: veliki kućni uređaji (frižideri i zamrzivači, šporeti, mikrotalasne pećnice, mašine za pranje i sušenje veša, električni radijatori i ventilatori, klima uređaji), mali kućni aparati (usisivači, pegle, tosteri, fenovi), kompjuteri i kompjuterska oprema (miš, monitor i tastatura), električne i elektronske pisaće mašine, telefoni, faks-uređaji, radio i TV aparati, videokamere, videorekorderi, Hi-fi-uređaji, audiopojačala, muzički instrumenti, rasvetna oprema, električni i elektronski alati (bušilice, šivaće mašine, kosilice), igračke, oprema za zabavu i sportska oprema s električnim ili elektronskim komponentama, medicinski uređaji, automati…

Otpadni električni i elektronski uređaji i oprema sadrže plastiku, metale i slične materijale koji se nakon recikliranja mogu ponovo koristiti kao sekundarna sirovina za neki novi proizvod.

Reciklaža je svaki postupak ponovne obrade otpada koji omogućava izdvajanje sekundarnih sirovina ili upotrebu otpada u energetske svrhe. Oni delovi otpada koji se ne mogu ponovno koristiti moraju se zbrinuti na ekološki prihvatljiv način.

Recikliranjem osiguravamo: očuvanje prirode i smanjenje potražnje za prirodnim sirovinama, smanjenje zagađenja vazduha, vode i tla, očuvanje ljudskog zdravlja, uštedu energije i smanjenje deponijskog prostora.

Više zanimljivih događaja potražite ovde

Ne zaboravite da lajkujete Luftiku

U ovom polju je oglasni blok koji može izgledati napadno i ružno. Ako uzrokuje loše iskustvo, izvinte zbog toga. Privremenog je karaktera Skrolujte ispod za još tekstova. 
loading...
Slađana Zličić

Slađana Zličić

Voli da putuje i piše, zavisna od slatkiša, lepih gestova, dobrih filmova i šopinga. Diplomirani novinar, zaljubljenik u more i sunce, snalazi se i u kuhinji, a jednog dana živeće u Rimu.

Dodaj komentar

Klikni da komentarišeš

Share Follow Tweet Share Share