gms-izlozba-kraljica-natalija
Galerija Matice srpske
Dogadjaji Izložbe Radionice

Posetite izložbu posvećenu kraljici Nataliji u GMS

U okviru pratećeg programa izložbe „Natalija Obrenović u fondu Branka Stojanovića“, u petak, 26. februara u 18 sati u Galeriji Matice srpske održaće se autorsko tumačenje izložbe Zorice Janković, višeg kustosa Istorijskog muzeja Srbije u Beogradu. U subotu, 27. februara od 11 do 12.30 sati biće održana kreativna radionica za decu „Raskošno lice dvora kraljice“, koja je ujedno i poslednja radionica posvećena ovoj izložbi.

gms-izlozba-kraljica-natalija-i-kralj-milan
Galerija Matice srpske

Izložba „Natalija Obrenović u fondu Branka Stojanovića“, autorke Zorice Janković, predstavlja doprinos nastojanjima da se što potpunije definiše mesto Natalije Obrenović, prve novovekovne srpske kraljice, u burnom političkom životu Srbije 19. veka. Izložba obuhvata više od 300 predmeta, pre svega fotografija Natalije, njene porodice i prijatelja, zatim pisma, isečke iz novina, lične dokumente i predmete, koje je gospodin Branko Stojanović, pasionirani kolekcionar zaostavštine kraljice Natalije, decenijama marljivo prikupljao i nedavno poklonio Istorijskom muzeju Srbije.

Izloženi materijal, izuzetne vrednosti, po prvi put predstavljen domaćoj javnosti na izložbi u Istorijskom muzeju Srbije 2015. godine, predstavlja svojevrsni prikaz kraljičinog života, kao i dokaz statusa njihovih nekadašnjih vlasnika i njihovih prijateljskih, odnosno, rodbinskih veza sa kraljicom Natalijom.

gms-izlozba-kraljica-natalija-radionica-za-decu
Galerija Matice srpske

Poslednja Kreativna radionica pod nazivom „Raskošno lice dvora kraljice“ posvećena izložbi „Natalija Obrenović u fondu Branka Stojanovića“ održava se u subotu od 11 do 12.30 sati. Prema rečima autora radionice, izložba je povod da kroz igru i zabavu deca saznaju i nauče nešto više o istoriji svoje zemlje i o dinastiji Obrenović. Uz pomoć izloženog dokumentarnog materijala, fotografija i pisama, oni upoznaju kraljicu Nataliju, kralja Milana, njihovog sina Aleksandra i život jedne kraljevske porodice. Interaktivnim vođenjima kroz izložbu kustosi Galerije i pedagozi će pokrenuti dečju maštu i mališanima pružiti mogućnost da što bolje razumeju ovaj deo naše istorije. U kreiranje i realizaciju radionica uključen je stručni tim koji čine kustosi-edukatori, saradnici iz oblasti pedagogije i studenti Odseka za pedagogiju Filozofskog fakulteta u Novom Sadu. Cena ulaznice je 150 dinara.

Još događaja potražite ovde.

Luftika

Share Tweet Share Share Follow