gms-izlozba-kraljica-natalija
Galerija Matice srpske
Dogadjaji Izložbe

Posetite izložbu o Kraljici Nataliji

Gostujuća izložba Istorijskog muzeja Srbije Natalija Obrenović u fondu Branka Stojanovića u Galeriji Matice srpske biće otvorena do 17. marta, a publika će u četvrtak moći da pogleda izložbu od 13 do 20 sati dok je poslednje kustosko vođenje zakazano za 17 sati.

Izložba predstavlja doprinos nastojanjima da se što potpunije definiše mesto Natalije Obrenović, prve novovekovne srpske kraljice, u burnom političkom životu Srbije 19. veka. Obuhvata preko 300 predmeta, pre svega fotografija Natalije, njene porodice i prijatelja, zatim pisma, isečke iz novina, lične dokumente i predmete, koje je gospodin Branko Stojanović, pasionirani kolekcionar zaostavštine kraljice Natalije, decenijama marljivo prikupljao i nedavno poklonio Istorijskom muzeju Srbije. Izložbu su zajednički priredili Galerija Matice srpske i Istorijski muzej Srbije povodom obeležavanja državnog praznika Dan državnosti Srbije.

O kraljici Nataliji Obrenović

Kraljica-Natalija-Obrenovic-BecNatalija Obrenović je rođena u Firenci 14. maja 1859. godine kao Natalija Keško, od oca Petra iz Besarabije, pukovnika u ruskoj vojsci i majke princeze Pulherije Sturza od Moldavije. Natalija, kneginja (1875–1882) i kraljica Srbije (1882–1888) udala se za srpskog kneza Milana Obrenovića 1875. godine, a godinu dana kasnije rodila je Aleksandra, naslednika srpskog prestola. Zbog brojnih razmirica u braku sa suprugom Milanom, razvela se 1888. godine. Nakon proterivanja iz Srbije uprkos velikom protivljenju naroda i neredima na beogradskim ulicama 1891. godine, Natalija Obrenović se naselila u vili u Bijaricu, banjskom lečilištu na francuskoj obali Atlantika, koju je po sinu Aleksandru – Saši, nazvala „Sašino“. Upravo u toj vili je Natalijin sin, prestolonaslednik Aleksandar, upoznao njenu pratilju i dvorsku damu Dragu Mašin, svoju buduću suprugu i srpsku kraljicu. Posle Milanove abdikacije i Aleksandrovog stupanja na presto 1893. godine vratila se u Srbiju. Nakon tragičnog gubitka sina jedinca kralja Aleksandra Obrenovića u Majskom prevratu 1903. godine, kada dinastija Obrenović silazi sa istorijske scene, nastavila je da živi u Francuskoj u manastiru Sionske Bogorodice. Materijalno je pomagala srpski narod u balkanskim ratovima i u toku Prvog svetskog rata. Preminula je u Parizu 5. maja 1941. godine i počiva na groblju varošice Lardi kraj Pariza.

Još muzejskih novosti saznajte ovde.

 

Luftika

Share Tweet Share Share Follow