Magazin Vojvodina

Posečen jedan od najlepših drvoreda u Vojvodini, poslednji na putu Novi Sad-Sombor (VIDEO)

posecen-drvored
Foto: M.G.

Poslednji drvored na državnom putu između Novog Sada i Sombora kod Ratkova, posečen je pre nekoliko nedelja, a meštani ovog vojvođanskog sela ostali su zatečeni dolaskom radnika sa motornim testerama.

Vetrozaštitni pojasevi u Vojvodini nestaju. Drveće se seče, a obnova ovih korisnih drvoreda koji su nekada bili uz svaki put u Vojvodini ide veoma sporo ili nikako, piše Danas.

Selo Ratkovo se tako veoma lako prepoznavalo, ako krenete od Novog Sada ka Somboru ili obratno.

Na ovom preopretećenom putu, a u nekim delovima i veoma oštećenom, kada naiđete na lep drvored znate da ste kod Ratkova, sela nadomak Odžaka. Odnosno bar je tako bilo do sada, piše list Danas.

Nekoliko stotina drveća u dužini od pet kilometara ostalo je obezglavljeno, krošnje su potpuno sasečene, ostala su samo stabla.

– Snimila sam rezanje, ne znam ni kako bi nazvala taj način sečenja drveća, početkom marta kada je to rađeno na delu od Ratkova do Odžaka. Nakon toga, krajem marta me kontaktiralo par ljudi koji su videli da se seče i drugi deo drvoreda, sa druge strane sela prema Novom Sadu, odnosno od Ratkova do Paragova. Radovi su trajali bez obzira što je u tom momentu na drveću bila aktivna kolonija gačaca – rekla je Magdalena Grahovac koja je napravila snimak.

Kaže da je uspela da dobije odgovor iz Pokrajnskog zavoda za zaštitu prirode, ali samo da to nije njihova nadležnost i da se obrati Upravi za šume i šumarsko-lovnoj inspekciji.

Kod njih je bezuspešno pokušavala da dobije bilo kakvu informaciju. Dok je tražila odgovore od nadležnih, drvored sa oba kraja Ratkova je posečen.

Da li je baš moralo stabla toliko saseći i to u vreme kada su gnezda puna ptica, odgovore nije uspela da dobije.

Iz „Puteva Srbije“ saopštavaju da je drvored isečen po nalogu inspektora za državne puteve i šumarskog ispektora.

– Kontrolom je utvrđeno da se u trupu i zemljištu državnog puta nalaze suva, polomljena, natrula stabla, kao i stabla koja su se nadvila nad kolovoz. Zbog toga se izvode radovi na krčenju šiblja, kresanju grana, čepovanju i sečenju drveća. Stabla se seku na visinu koja ne ugrožava bezbednost saobraćaja, a posečena stabla formiraće novu krošnju – rekli su iz ovog preduzeća.

Počela seča stabala na Šodrošu uz pomoć policije, privedena jedna aktivstkinja (VIDEO)

Luftika

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

Share via
Copy link