Magazin Srbija

Ksenija zbog povrede na porodjaju veliku nuždu obavlja preko vagine

Foto: Jugmedia

Umesto da posle prvog porođaja uživa sa suprugom u plaču i refleksnim osmesima svoje bebe, Ksenija Filipović iz Medveđe postala je skoro invalid, a najbizarnije što je moglo da je snađe to je i da veliku nuždu od 22. marta, kada se porodila, obavlja preko vagine.

To je zbog toga što je joj je ginkolog, koji je porađao u Opštoj bolnici Leskovac, preko rektuma, kako tvrdi, probio zid između tog dela i vagine.

Priča ove žene, koja je portalu Jugmedia dostavila otpusnu listu iz leskovačke bolnice, Klinike za ginekologiju i Klinike za hirurgiju u KC Niš, izaziva jezu.

– Kada mi je pukao vodenjak, sanitetom sam prebačena iz Medveđe do Lebana sa dvema babicama u Leskovac. Primljena sam u ginekološkoj ambulanti u leskovačkoj bolnici, uključili su mi CTG i tako sam skoro sat vremena bila sama u sobi sa ludačkim bolovima, dok nije došao ginekolog, mlađi, negde između 40 i 43 godine – započinje žena priču o paklu kroz koji je prošla.

Doktor, koji je pre godinu dana završio specijalizaciju ginekologije i čije ime je poznato redakciji ali ga ne objavljujemo jer nismo s njim razgovarali pošto je direktor bolnice zadužen za izjave, je ručno pregledao ženu, raskrvario je i naredio da se odmah prebaci u salu sa porođaj.

– Stavili su me u kolica i odvezli u porodilište. Usput sam se uneredila, ali on je pre nego što će krenuti da me porađa rukom ušao u moj analni otvor uz objašnjenje da imam zatvor i da je kasno za klistiranje, mada nisam imala zatvor. Tog momenta osetila sam strahovito jak bol, tada nisam znala o čemu se radi – nastavlja.

Porođaj je protekao bez problema, ali krvarenje je bilo obimno. Ispostavilo se da je probijen zid između rektuma i vagine.

Ginekolog je u pomoć pozvao hirurge. Prema njenom sećanju bilo ih je troje.

– Pogledali su i savetovali da se krvarenje zaustavi tamponima i da ginekolg ušije taj pocepani deo, a odmah posle toga su me prebacili na Ginekološku pa zatim na Hirušku kliniku u Niš. Pre toga čula sam ginekologa koji me je pocepao i porodio kako je rekao – ‘ovo nam nije trebalo’.

U Nišu su lekari, nastavlja, bili zapanjeni i ne biranim rečima govorili i nestručnosti leskovačkih lekara.

– Rekli su da ovako nešto nisu videli.

Izvršena je operacija. Kaže da je rekonstruisana cela vagina i da se intervenisalo i na rektumu, te da je ponovo ušiven otvor.

Od tada je prošlo dosta vremena, bebica napreduje dobro, ali ona veliku nuždu vrši na vagini.

– Lekar iz Niša, kod koga idem redovno na kontrole kaže da čeka da se jedna rupa zatvori sama od sebe, prirodno, a ako se ne zatvori onda me ponovo čeka operacija i to ne baš jednostavna – priča Ksenija Filipović iz Medveđe, koja je o celom slučaju pisala direktoru leskovačke bolnice Nebojši Dimitrijeviću.

On kaže da je upoznat sa tim slučajem i da je njen dopis prosledio pravnoj službi.

– Međutim, reč je o vrlo kompleksnom slučaju. Trebaju nam i podaci i mišljenja lekara iz Niša. Ja nisam po struci ginekolog, ali ono što znam to je da se događa da taj zid ponekada i pukne sam pod pritiskom bebe. Ne tvrdim ništa, samo kažem – priča Dimitrijević za Jugmediu.

On moli Kseniju da dođe kod njega sa svom mogućom dokumentacijom.

– Onda ćemo pokrenuti postupak. Ja i inače ne želim da krijem ničije greške, pa ako se ustanovi da je lekar napravio grešku radiće inspekcija – dodaje.

Ksenija nije tužila lekara iz dva razloga, kaže.

– Prvi je što nemam novac jer muž i ja živimo sa 35.000 dinara njegove plate, drugo, što sam se naslušala priča kako se lekari međusobno štite.

Od vredne i fizički jake žene, skoro je postala invalid.  – Jedva se krećem, polako, kao invalid, teže od kašike ne mogu da dižem, a svoju bebu nisam još podigla. Očajna sam – jada se majka.

Inače, kolege doktora koji je porodio Kseniju kažu da su upoznati sa tim slučajem, a o samom lekaru imaju pozitivno mišljenje.  – Marljiv je i posvećen. Žao mi je što se to desilo – kaže iskusniji kolega ginekologa čije je ime poznato Jugmedii.

‘Sada ćeš, krmačo, da vidiš, ima da te ušivam na živo’

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

3.2K Shares
3.2K Shares
Share via
Copy link