Srbija Vesti

Popis traje još 7 dana, ukoliko ne ispunite ovu obavezu, spremne paprene kazne

popis
Foto: A. Stevanović

Do nedelje uveče popisano je 5,3 miliona stanovnika, saopštio je Petar Korović, pomoćnik direktora Republičkog zavoda za statistiku.

– Ostalo je još osam dana popisa, radimo i 31. oktobra do 20 sati uveče. Ovim tempom završavamo popis u roku, ali ne isključujem ni produžetak u trajanju od par dana. To je bio slučaj i 2011. godine i događalo se u regionu – naveo je Korović za RTS.

Kada je reč o tome da li je više popisano građana u gradskim ili seoskim sredinama, kaže da zaostaje malo Beograd, pošto su drugačije navike ljudi, oni manje vremena provode u stanu i duže rade.

Objašnjava da ako zateknu u sandučiću da je popisivač bio, a oni nisu bili kod kuće, da je procedura jednostavna, da postoji broj infocentra, poziv je besplatan, pojačan je broj operatera jer je bilo dosta poziva.

– Kažete na kojoj ste adresi, operater vas spoji sa popisivačem i onda ugovorite termin i završite obavezu – istakao je.

Dodao je da je bilo situacija da se izađe u susret građanima i da se obavi popis preko telefona – u slučaju da građani imaju nekog bolesnog člana, da imaju koronu, ako su imali neki nepredviđeni put za par dana, a popisivač nije mogao da stigne u tom roku.

Napomenuo je da ukoliko naiđe na stan u kome niko ne živi da će i taj stan biti popisan kao prazan, a ako u tom stanu neko živi on će biti popisan.

– Građani često zovu i žele da se popišu baš u stanu u kome ne žive iz straha zbog poreza. Nema potreba za brigom, svi podaci dobijeni u popisu koriste se isključivo u statističke svrhe i nikad nijedno fizičko i pravno lice neće doći do tih podataka – rekao je Korović.

Dodao je da nije neophodno da u domaćinstvu budu svi članovi.

Predveđene su i kazne, kako je rekao, za popisivače ako prekorače svoja ovlašćenja, za članove popisne komisije, ako takođe, prekorače ovlašćenja i za građane koji odbiju da budu popisani ili daju pogrešne podatke.

– Iskustva popisivača su razna. Oni više puta obilaze svoju teritoriju, dok ne stupe u kontakt sa građanima. Nismo svi uvek raspoloženi, neko je srdačan pa pozove popisivača i na ručak, a neko ne primi popisivača, pa se popis završi ispred stana – objasnio je Korović.

Izvor: Kurir

Popisivač 3 sata bio zatočen u stanu, policiji javljeno da su uhvatili špijuna

Luftika ##

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

148 Shares
148 Shares
Share via
Copy link