Vesti Novi Sad

Ponovo otvorena gradska suvenirnica

Gradska suvenirnica na Keju žrtava racije, koja je svojevremeno koštala 9.000 dolara, da bi zatim godinama bila zatvorena, ponovo je počela sa radom.

Nakon što je krajem aprila raspisan oglas za davanje u zakup objekta, suvenirnicu su pod svoje uzele dve preduzetnice, Ljiljana Paušić-Mojić i Ružica Vidošević i od nje napravile mesto za lokalne, male proizvođače.

Ratluk, domaći med, ručno i po originalnoj recepturi pravljena karamela, medenjaci, slatko i džemovi, autohtone vrste vina, domaća slatka i kisela piva, proizvodi od mangulice, sirevi, testenine, ajvar, kakaom bogate čokolade i bombonjere, pančeta, kulen i domaća rakija samo su neki od proizvoda koji se prodaju u ovom malom prostoru na Keju. Kako kaže Ljiljana Paušić-Mojić, do ideje da se konačno suvenirnica vrati u život došle su krajem prošle godine.

“Moja prijateljica Ružica Vidošević i ja smo zimus, kad god smo prolazile pored Keja, razmišljale zašto je Suvenirnica tako dugo prazna. Zar je moguće da nikome nije interesantna? Nama je od početka bila interesantna, pre svega zbog svoje lokacije. Kad smo složile u glavi šta hoćemo da napravimo, trebalo je puno vremena i truda uložiti da bi došli do momenta otvaranja. Ali to je samo još jedan dokaz da kad čovek nešto želi, ima neki cilj pred sobom i vredno radi, da onda nema prepreka”, poručuje Ljiljana.

Da je suvenirnica zadržala lokalni karakter i turističku notu pokazuje i namera zakupaca da se aktivno radi na promociji lokalnog preduzetništva i izbegavanju industrijalizovane, masovne proizvodnje robe slabog kvaliteta. Ljiljana dodaje da mali domaći proizvođači zaradom podstiču našu ekonomiju i zadržavaju novac na lokalu, to jest u Vojvodini.

“Obe smo preduzetnice. Ružica ima sličnu prodavnicu u Zrenjaninu, a ja proizvodim kozji sir. Smatramo da smo se svi pogubili u ovoj eri globalizacije, a da je naša šansa baš u toj maloj, lokalnoj proizvodnji. Imamo toliko dobrih proizvoda, naših tradicionalnih, imamo puno dobrih malih, lokalnih proizvođača da mislimo da ih na svaki način treba podržati – evo ovako kao mi, da u naš prodajni program uvrstimo naše tradicionalne, domaće proizvode malih proizvođača. S druge strane, da svi kao kupci malo više kupujemo ovakve proizvode. Em su zdraviji, em time doprinosimo da mali proizvođač ostane na selu da radi i da zaradi. Kad on zaradi, onda pare ostaju tu na lokalu, jer ih on na lokalu i troši. Nismo otvorili Suvenirnicu samo zbog turista, nego zbog svih onih koji vole i cene domaće proizvode”, navodi naša sagovornica.

Planira se da suvenirnica, koja je zadržala originalno ime, radi tokom cele godine.

Više o načinu na koji se koristi ovo svojevrsno obeležje Novog Sada pogledajte na fejsbuk stranici Suvenirnice na Keju.

Najlepši novosadski suveniri

11 Shares
Share via
Copy link