Magazin Svet

Policija 5 meseci držala majku i ćerku u zatvoru, zamenili menstrualni čaj za drogu

Čaj kesice
Foto: Pixabay

Dve Malezijke su osmislile „savršen“ biznis plan – kako da uvozom čaja iz svoje zemlje u Australiju zarade koji dolar.

Međutim, završile su u zatvoru, jer je policija zamenila čaj za drogu i tavorile su mesecima u ćeliji uprkos činjenici da su forenzičari bili svesni problema sa kvalitetom testova.

Nakon izlaska na slobodu, sa pravom žele da tuže australijsku državu zbog stresa i patnje koje su doživele.

Uvezle čaj za menstrualne bolove, pa im stavljene lisice

Malezijka Vun Pui Koni Čung i njena ćerka San Jan Melani Lim su odlučile da u toku ove godine uvezu u Australiju 25 kilograma smeđeg čaja od đumbira.

U njihovoj domovini raširena je njegova upotreba kao leka za bolove koji se kod žena javlja u toku menstruacije, a planirale su da na ovaj način zarade otprilike 90 australskih dolara (57 evra), piše Klubikon.

Međutim, nisu uspele u svojoj zamisli, ali to je najmanji problem koji ih je zadesio.

Naime, teško naoružane policijske snage upale su u njihov dom u Sidneju u januaru i izvršile raciju, pošto su službenici australijske granične kontrole (ABF) paketiće čaja pogrešno testirali kao amfetamin fenmetrazin.

Nesrećne žene su zbog toga u zatvoru provele četiri meseca, iako su vlasti bile itekako svesne problema sa kvalitetom testova, koji su se koristili prilikom sporne identifikacije čaja kao droge.

Detektivka prećutala podatke advokatskom timu

“Nikako ne možemo sa sigurnošću da kažemo da su rezultati ABF-a da uzorci sadrže fenmetrazin tačni”, napisao je u poruci forenzičar detektivki Tari Konagan, koja je vodila čitavu istragu.

Međutim, ona te podatke nije prenela advokatskom timu uhapšenih Malezijki, zbog čega one nisu puštene na slobodu, čak ni uz kauciju, sve do maja, a optužnica protiv njih je odbačena tek u avgustu.

Ispostavilo se da se do tada čekalo da precizniji testovi tačno odrede šta se nalazi u spornim paketićima.

Pokazalo se, naravno, da je to bio čaj, pa sada Čong i Lim državu tuže za odštetu.

Moguće je da će nakon noćne more koje su preživele ipak dobiti mnogo više od planiranih 57 evra, koliko su se nadale da će zaraditi uvozom čaja.

Izvor: Klubikon

Policajci na tajnom zadatku držali hip-hop radnju, slušali rep i glumili ekipu iz kvarta

Share via
Copy link