Magazin

Poljakinje blokirale saobraćaj u više od 100 gradova, a vlast zove narod da brane crkve od žena

Stotine hiljada Poljaka na poziv građanskog udruženja Opštepoljski štrajk žena izlaze već šesti dan na ulice da blokiraju saobraćaj na glavnim raskrsnicama, ulicama i mostovima u Varšavi u više od 100 gradova širom Poljske protestujući protiv zabrane abortusa.

Okupljeni protestuju protiv presude Ustavnog suda od četvrtka, kojom je Poljakinjama gotovo potpuno zabranjen abortus, osim kada je uzgrožen život majke ili je trudnoća plod silovanja.

Poljakinje su uz masovnu podršku muževa, braće i sinova koji su sa njima izašli na ulice automobilima i sporima prelaženjem pešaških prelaza tamo-ovamo u popodnevnom špicu izazvale kolaps saobraćaja u preko 100 gradova širom zemlje, piše Insajder.

Pridružili su im se u nekim gradovima i taksisti i mnogi vozači koji su zaustavili svoje automobile i glasno trubili a na mnogim vozilima su i plakati podrške protestu poljskih žena.

Ulje na vatru

Potpredsednik poljske vlade, lider vladajuće konzervativne stranke Pravo i Pravda Jaroslav Kačinjski, poručio je stotinama hiljada Poljakinja koje već šesti dan demonstriraju protiv gotovo potpune zabrane abortusa, da nema šanse da se preinači presuda Ustavnog suda o tome, a Poljake je pozvao da po svaku cenu brane crkve od protesta žena.

“To je obaveza države ali i obaveza građana. Posebno moramo da branimo poljske crkve. Po svaku cenu. Pozivam sve članove Prava i Pravde i one koji nas podržavaju da uzmu učešće u odbrani crkve”, poručio je Kačinjski na društvenim mrežama.

Kačinjski se oglasio prvi put otkako od četvrtka stotine hiljada Poljakina i Poljaka svakodnevno na ulici zahtevaju da se vrati mogućnost za veštački prekid trudnoće ukoliko je plod teško oštećen ili bebi preti neizlečivo fatalno oboljenje i kratak život u neizrecivoj patnji koju je Ustavni sud prošle sedmice označio kao protivustavnu.

Povodom protesta žena na bogosluženjima u nedelju, na poziv Opštepoljskog štrajka žena, organizacije koja je osnovana povodom ranijih pokušaja vladajućih konzervativaca od 2016. godine da se u Poljskoj potpuno zabrani abortus, Kačinjski je kazao da su protesti pred crkvama “pripremljeni napad koji treba da uništi Poljsku”.

“To treba da dovede do pobede snaga čija vladavina bi okončala istoriju poljskog naroda”, rekao je Kačinjski i kao “nihilizam” odbacio nepoštovanje moralnih vrednosti Poljske katoličke crkve.

Pakao usred epidemije

Iako svake večeri mase demonstranata dolaze pred njegovu kuću, Kačinjski se oglasio tek sinoć pošto je pre podne tokom sednice Sejma poljskog parlamenta nekoliko žena iz opozicione Levice stalo mirno ispred njegove poslaničke klupe.

Preko lica su imale maske s crtežom munje, simbola najnovijih protesta Poljakinja za prava da one odlučuju da li će rađati teško oštećene i obolele bebe. To Kačinjski javno traži da bi bebe mogle da budu krštene i sahranjene po crkvenoj tradiciji.

I pre poziva vicepremijera Kačinjskog simpatizerima konzervativaca da u vreme strogih sanitarnih mera kada je zabranjeno okupljanje više od pet osoba izađu da čuvaju crkve, radikalni poljski nacionalisti i ekstremisti su počeli da se okupljaju samoinicijativno, kao samozvani “domobrani”, ispred crkava i u njima tokom bogosluženja.

Policija je u ponedeljak u Varšavi na Trgu tri krsta morala kordonom da razdvoji demonstrante od radikalnih nacionalista, i interveniše i suzavcem pošto su demonstranti gađali nacionaliste i policiju flašama i jajima, a nacionalisti su sa stepenica crkve istrčavali u masu demonstranata napadajući žene sa transparentima.

“Jaroslav Kačinjski rešio je da doliva ulje u vatru. Maksimalno ciničan čovek, bez ikakvih skrupula, prvo je izazvao pakao usred epidemije a sada eskalira sukob. Jednim udarcem Jaroslav Kačinjski uništava ostatke poverenja u institucije, pravni poredak i ostatke autoriteta crkve, po ko zna koji put je uvlačeći u politički sukob koji povređuje sve”, reagovao je opozicioni gradonačelnik Varšave Rafal Tšaskovski.

Huškanje na građanski rat

Lider opozicione Građanske platforme Boris Budka podsetio je Kačinjskog da su zločini raspirivanje mržnje, huškanje na građanski rat i upotreba partijskih aktivista za napad na građane.

“Ako se na ulicama prolije krv, biće to vaša krivica. Umesto da budete spasitelj naroda u penziji, kako ste jednom rekli, bićete njegov dželat”, kazao je jedan od lidera opozicije Šimon Holovnja, a preneo 021.

Poglavar Poljske katoličke crkve, nadbiskup Vojćeh Polak, koji pripada otvorenijem i liberalnijem krilu poljskih katolika, od početka apeluje na Poljake da se smire strasti i otpočne razuman dijalog o zakonu o abortusu, bez nasilja.

Apelovao je i na demonstrante da ne skrnave crkve farbom i natpisima, jer o abortusu odlučuje parlament, a Poljska katolička crkva, kao i demonstranti, ima prava na stav da život treba braniti od samog začeća.

“Moralna obaveza hrišćanina je deeskalacija konflikta, a ne njegovo pojačavanje”, poručio je nadbiskup Polak u pismu katoličkim vernicima.

Aleksandra Duende: Ja sam jedna od tih žena koje su prošle abortus u 19-oj godini svog života

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

507 Shares
507 Shares
Share via
Copy link