Srbija

Šta je sve Ministarstvo poljoprivrede obećalo, a nije ispunilo?

Poljoprivrednici
Foto:N1 / Milena Kuzmanović, ilustracija

Slavko Vukov iz Saveza udruženja poljoprivrednika Banata kaže da je  pre četiri godine ministar poljoprivrede obećao je da će se država odreći akcize na gorivo koje kupuju poljoprivrednici – i to obećanje nije ispunio.

Dodaje da poljoprivrednici traže od vlade da ispuni dva zahteva, koji treba da reše višegodišnje probleme i da očekuju odgovor nadležnih do kraja nedelje.

Vukov podseća da su subvencije po hektaru sada 4 .000 dinara, a da bi trebalo da budu 24.000 dinara kako bi se ratarska proizvodnja sa rastućim cenama semena i đubriva isplatila.

– Ako se poljoprivrednik zaduži, otkud zna za koliko će moći da proda svoje proizvode, da li će moći da nadoknadi troškove i vrati zajam – kaže Vukov.

Podsetimo, Savez udruženja poljoprivrednika Banata i Savez udruženja poljoprivrednika zapadne Srbije poslali su predsedniku i premijerki Srbije zahteve u vezi sa problemima koje imaju poljoprivrednici tih krajeva, i između ostalog, zatražili ukidanje akcize na euro dizel i veće subvencije.

Radi dobrobiti malih i srednjih poljoprivrednih proizvođača i očuvanja sela, Vlada Srbije treba da, kako se ističe u saopštenju ovih udruženja, ispoštuje nekoliko zahteva.

Osim ukidanja akcize za euro dizel za registrovana poljoprivredna gazdinstva, neophodne su, navodi se, subvencije po 200 evra po hektaru, zatim redovna i brza isplata subvencija, isplata svih zaostalih neisplaćenih subvencija i isplata budućih subvencija u roku od 45 do 60 dana od dana podnošenja zahteva.

Poljoprivrednici traže i regulisanje uvoza smrznutog mesa iz inostranstva, kao i regulisanje nekontrolisanog uvoza mleka u prahu.

Izvor:N1

Poljoprivrednici najavljuju nastavak protesta ukoliko država ne poveća subvencije i ukine akcize na gorivo

61 Shares
Share via
Copy link