Magazin Novi Sad

Policajac zataškao pretnje ubistvom studentu koji je otkrio kriminal na Pravnom fakultetu u NS

stefan-karanovic-2
Printscreen/Facebook/Probudi se/Nova S

Student Stefan Karanović, koji je otkrio kriminalne radnje na Pravnom fakultetu u Novom Sadu podneo je krivičnu prijavu Osnovnom javnom tužilaštvu u Bačkoj Palanci zbog pretnji koje je dobio putem mejla, u kojem mu nepoznata osoba preti da neće moći da upiše drugi fakultet.

Pretnje dolaze nešto više od dva meseca nakon odluke Pravnog fakulteta u Novom Sadu kojom se ukida suspenzija studentu-apsolventu Stefanu Karanoviću. Nakon četiri godine sporova sa upravom ove institucije on je konačno dobio uverenje o 23 položena ispita i pravo da redovno nastavi sa studiranjem.

Student je više puta isticao je da je dobijao i pretnje smrću, a u februaru ove godine dok je bio na džogingu u rodnom Čelarevu i fizički je napadnut od strane tri lica.

Tom prilikom je od udarca štapom zadobio posekotinu na glavi ali je srećom uspeo da pobegne. Napadači su bili privedeni.

Ovaj događaj Stefan je ocenio kao pokušaj njegovo likvidacije.

U razgovoru za Luftiku Karanović navodi da je još krajem 2020. godine pretnje ubistvom koje je tada dobijao prijavio u policijskoj stanici Bačka Palanka, ali bezuspešno.

– Prijavu je postupajući službenik navodno prosledio Tužilaštvu za VTK. Nakon toga sam u Tužilaštvu za VTK proverio i utvrdio da prijava nije poslata. Koga policija štiti? Da li neformalne grupe koje hoće moje smaknuće imaju podršku policije u svemu tome? – pita se Stefan i dodaje:

– Osećam se uplašeno po svoju fizičku bezbednost i uznemireno. Takođe se osećam uvređenim i omalovaženim – ističe on.

Kaže i da mu niko neće začepiti usta bilo kakvim pritiscima:

– To leglo od Fakulteta mora najzad da se ozbiljno istraži od strane nadležnih organa! Nedopustivo je održavati takvu lakrdiju od institucije obzirom na u sudskim sporovima toliko utvrđernih nezakonitosti!

Ovako nešto je prosto nedoupustivo u državi koja pretenduje da bude član EU. Ko to hoće i ko to može da meni stavlja u izgled da uprkos dokumentima koja sam dobio neću moći da završim fakultet? Da neće možda ponovo animirati 44 profesora da protiv mene podnose prijave koje padaju pred Upravnim sudom – naglašava Stefan u izjavi za naš portal.

Podsetimo, otkako je Karanović otkrio kriminalne radnje vodećih struktura na Pravnom fakultetu, izbačen je sa te visokoškolske ustanove na 3 godine, a po isteku kazne, suspenzija mu je produžena za još 3 godine.

On je dobio 4 upravna spora protiv Pravnog fakulteta u Novom Sadu, a potom je i bivši student prodekan novosadskog Pravnog fakulteta osuđen za neovlašćeno snimanje i prisluškivanje Karanovića.

Takođe, Stefan je izvojevao još jednu pravnu bitku kada su osuđene studentske organizacije; Savez studenata Pravnog fakulteta u Novom Sadu i ELSA. Organizacije su zbog kleveta izrečenih na Karanovićev račun u obavezi da mu nadoknade nematerijalnu štetu u vidu pretpljenih duševnih bolova zbog povrede ugleda, časti i prava ličnosti.

Zaštitnik građana je krajem marta a neposredno pre ukidanja suspenzije doneo zaključak o pokretanju ispitnog postupka ocene zakonitosti i pravilnosti rada Pravnog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu.

Zbog svega navedenog, Stefan Karanović je najavio da pokreće novu tužbu protiv uprave Pravnog fakulteta i da će tražiti 300.000 evra odštete.

Student Stefan Karanović navodi i da mu je ozbiljno ukaljan ugled i praktično nacrtana meta, kao odmazda za pokušaj da obelodani brojne afere koje se dešavaju u ovoj novosadskoj naučnoj instituciji.

Od Tužilaštva kaže on, očekuje da kao i do sada, svoj posao rade pošteno i odgovorno.

Savez studenata Pravnog fakulteta u Novom Sadu osuđen za klevetu (FOTO)

OGLAS

92 Shares
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • More Networks
Copy link
Powered by Social Snap