lorist-sajam (5)-snajper
Vesti Novi Sad

Pokušala sam da kupim snajper

Odmah da se razumemo, nisu mi dali, ali vredelo je pokušati. Na Novosadski sajam otišla sam sa koleginicom, i slobodno mogu reći bile smo u manjini. U svakom smislu. Nismo kupovale kabanice, puške i pecaljke, niti smo došle u potragu za luksuznom turističkom ponudom za doček Nove godine. Došle smo da vidimo šta to ima na LORIST-u, sajmu lova, ribolova, sporta i turizma.

Iako kažu da je interesovanje za sajmove opalo poslednjih godina, hale Novosadskog sajma bile su pune. Prva hala u koju smo otišle bila je posvećena turizmu, a izlagači su ovde očigledno imali širok pojam o turizmu. Tek nekoliko štandova sa turističkim ponudama, uglavnom novosadskih turističkih agencija, i nekoliko turističkih organizacija iz Vojvodine.

lorist-sajam (7)-novisad
Foto: Jovana Rakić

Ali zato hrane, domaće rakije i vina nije manjkalo. Na svakom štandu nudili su nam štrudle, princes krofne i gumene bombone, a ako ste planirali da kupite kožnu jaknu ove sezone, može i to. Na jednom štandu je posebno gužva, a uskoro otkrivamo i zašto. Tu je Laslo Fora, iz destilerije Foro Rečo.

– Ljudi ovde uglavnom dolaze da probaju rakiju od japanske dunje, koju sam ja otkrio i po čemu je naša destilerija poznata. Za litar ove rakije potrebno je izdvojiti 10 evra – kaže Laslo.

lorist-sajam (8)-rakija
Foto: Jovana Rakić

Obišle smo krug, uzele nekoliko brošura, i krenule tamo kuda i svi – ka hali lova i ribolova. Prvo što ovde uočavamo su muškarci, veoma posvećeni, pažljivo uzimaju letke, čitaju, pitaju, probavaju puške, pecaljke i vojničke prsluke. Čini se da su svi ovde došli sa nekim jasnim ciljem, retko ko luta i gleda okolo, kao nas dve.

lorist-sajam (3)-guzva
Foto: Jovana Rakić

Sve mi deluje zanimljivo, i stajem kod prvog štanda, natpis kaže firma Snajper. Pitanje je jasno i direktno – Mogu li da kupim snajper?

Mladić za štandom se prvo nasmejao, ali kad je video da se ne šalim, objasnio mi je šta vam je potrebno da kupite pušku na sajmu.

– Morate da imate dozvolu iz MUP-a, potvrdu da ste prošli obuku, da niste osuđivani, i bilo bi poželjno da ste član lovačkog društva. Kada se to sve proveri, onaj ko ima dovoljno novca, može da kupi snajper – objašnjava mi Milan Vuković, iz beogradske firme Snajper.

lorist-sajam (4)-snajperi

Super, znači mogu da kupim snajper, tehnički. U praksi, ne daju mi ni da mu priđem. Koleginica je imala više sreće, i na štandu Grof MBM dozvoljavaju joj da se slika sa najskupljom puškom na sajamu, vrednom čak milion i sto hiljada dinara.

lorist-sajam (6)-jovana-puska

Dva sata nam je malo. Stajemo kod svakog štanda, a ribolovci i lovci strpljivo odgovaraju na sva naša pitanja. Kako se peca smuđ, koliko košta najskuplji pecaroški štap, za šta služi ona tamo puška, kako se ubacuju metci.

lorist-sajam (2)-oprema
Foto: Jovana Rakić

Za svakoga ko se dvoumio, da li da poseti sajam, naša topla preporuka, pogotovo za dame, slobodno dođite. Cena ulaznica je 300 dinara za individualne, odnosno 200 za organizovane posete. U subotu je porodični dan, a cela porodica na Sajam će moći da uđe sa jednom ulaznicom po ceni od 300 dinara.

 

 

Luftika
Slađana Zličić

Slađana Zličić

Voli da putuje i piše, zavisna od slatkiša, lepih gestova, dobrih filmova i šopinga. Diplomirani novinar, zaljubljenik u more i sunce, snalazi se i u kuhinji, a jednog dana živeće u Rimu.

Dodaj komentar

Klikni da komentarišeš

Share Tweet Share Share Follow