Vesti Novi Sad

Pokret uličnih čitača – neobična inicijativa ljubitelja književnosti

Ako volite književnost, čitanje u društvu i razgovore o umetnosti razmislite da se priključite Pokretu uličnih čitača. Ova zajednica odaje počast piscima na poseban način i od njihovog nastanka novosadske ulice zvuče drugačije.

sta_citaju_novosadjani_ovog
pixabay.com

Pokret uličnih čitača je neformalna zajednica okupljena oko iste ljubavi – ljubavi prema pisanoj reči i njenim autorima. Oni obeležavaju rođendane književnika čitanjem njihovih dela na mestima u gradu koja su na bilo koji način povezana s njima, ispred njihovih bisti ili u ulici koja nosi ime konkretnog književnika. Fejsbuk stranica Pokret uličnih čitača ima oko 1300 članova, mnogi su iz drugih gradova pa i država, dok kod Novosađana nisu toliko popularni. Na same događaje čitanja dolazi između 10 i 30 osoba, neki su stalni a neki dolaze kad ih zanima konkretan književnik. Ovaj Pokret postoji nešto više od godinu dana, a jedna od osnivačica je Zvezdana Šelmić koja za naš portal objašnjava kako je sve počelo. Prema njenim rečima, postajala su dva inicijalna momenta.

– Prvo, u Zagrebu su pre dve godine obeležili datum smrti Branka Miljkovića pozivanjem sugrađana da bilo gde po gradu čitaju naglas njegove pesme. Uslov je bio da osim čitatelja postoji i barem jedan slušatelj. Drugo, prošle godine je bila osamdeseta godišnjica rođenja Danila Kiša i spremalo se obeležavanje u Subotici i u Beogradu, a u Novom Sadu – ništa. Kad smo iskombinovali te dve činjenice, uz postojanje ulice Danila Kiša u Novom Sadu rešenje se samo nametnulo. Čitaćemo Danila Kiša u ulici Danila Kiša na rođendan Danila Kiša – priča ona.

pokret_ulicnih_citaca_2
Izvor: Facebook Pokret uličnih čitača, Manja Holodkov

Na prvo čitanje je došlo dosta ljudi i svima se dopalo, pa se postavilo logično pitanje – šta je sledeće. Usledio je rođendan Miroslava Antića i tako se rodila ideja.

Pokret uličnih čitača je specifičan po svojoj neformalnosti – nema članskih knjižica, nema članarine, nema nikakvih uslova i preduslova. Na Fejsbuk stranici se objavljuje koga čitaju, kada i gde, a svi zainteresovani mogu doći sa knjigom i čitati.

– Neko pročita jednu rečenicu, neko ne ume da stane ni posle pet strana. Mi sve slušamo sa uživanjem. Važno je samo da se ne promaši tema, tj. pisac – kaže Zvezdana. Osim nje, osnivači Pokreta su Milenko Vlaisavljević i Marijana Radovanović.

Budući da je proleće tek počelo, a nema lepše aktivnosti od čitanja u prirodi, pratite objave i možete sa ljudima sličnih interesovanja uživati u književnosti. Iz Pokreta kažu da bi voleli da ovakve inicijative zažive i u drugim gradovima, ali da se za sada to nije desilo. Oni će nastaviti da rade što i dosad jer nas još čekaju zanimljivi rođendani.

Saznajte ko su novosadski sokolovi

 

BONUS VIDEO

Ne zaboravite da lajkujete Luftiku

Share via
Copy link