Lifestyle Magazin

Kupujete poklone za 8. mart jer zviždite za nama na ulici, gazite nas nogama i zarađujete više na istom poslu

Kuknjava je počela i sve iz edicije: “Šta da joj kupim ove godine?” dobija svoj puni kapacitet kako se približava praznik žena.

Moj prijatelj, inače saglasan sa jednakošću polova i poštovalac svoje žene u svim danima u godini rekao je ključnu stvar:

“Zašto treba da vam se kupuju pokloni za 8. mart kada ste se izjednačile sa muškarcima? Nije baš da bi Klara Cetkin imala puno posla ovog proleća Gospodnjeg?”

E, pa za mog prijatelja i sve te divne muškarce koji se pitaju zašto kupuju poklone kada oni cene žene u svom okruženju, pokušaću da odgovorim u ime svog pola.

Kupujete poklone jer nismo jednaki. U onim stvarima u kojima bismo trebali da budemo.

Kupujete jer zarađujete i danas, u 21. veku, više od vaše koleginice žene koja je zaposlena sa jednakim obrazovanjem i sposobnošću na isto radno mesto. A nije jednaka sa muškim kolegama.

Kupujete jer vas niko neće otpustiti kada rodite dete pod izgovorom da “ćete sigurno biti često odsutni zbog dečijih bolesti”.

Neće vas na razgovoru za posao pitati jel planirate decu. Neće vam zavirivati ni u krevet, ni brojati funkcionalne reproduktivne organe.

Kupujete jer ni u jednom oglasu za posao muškarcu neće uslov za zaposlenje biti da je “prijatne spoljašnjosti”, neće mu tražiti da ceo dan bude u štiklama i najlon čarapama po sastancima jer je to “deo dres koda”.

Kupujete jer, iako niste vi za to krivi, postoje zemlje u kojima devojčice bivaju udavane sa 12 godina, ne dozvoljava im se da idu u školu, da misle, da imaju pravo glasa.

U Indiji još uvek ženama seku deo polnog organa predviđenog za uživanje u seksu da ne bi imale potrebu za istim, osim ako ne treba da zatrudne.

Kupujete jer je žena koje voli seks kurva, a muškarac šmeker. Jer nas gledate u poprsje kada pričamo, a u poslu nam se obraćate sa: seko, devojčice, lepotice i ucenjujete nas tim istim seksom.

Kupujete jer nas silujete i na sudu ustajete da kažete kako smo vas zavodile kratkom suknjom, jakom šminkom i velikim dekolteom. Pa vas sudija pusti da slobodno hodate.

Kupujete jer, protivno svim ljudskim i profesionalnim načelima, napasnik u Srbiji ima rukovodeće mesto i ogromnu moć, pa kao takav nagovara druge žene da mu skandiraju ispred suda kao da nije kriv.

A kriv je, dakako!

Kupujete jer se za nama zvuždi na ulici, uvek smo krive u saobraćajnoj gužvi, smatrate nas nesposobnim za bilo koji posao koji vi nazivate “muškim”, a nije muški, samo u njemu, jer ste primitivci, po difoltu rade muškarci.

Kupujete i zato što nas tučete u braku, gazite nas nogama, lomite nam ruke, pucate nam u glavu pred decom i to samo zato jer vam je priroda dala da ste fizički jači.

I opet vas Sud pusti kući jer vas je žena, veštica prokleta ,”nečim provocirala” i “nije čekala da se otreznite, nego je odmah počela da se svađa”.

Kupujete jer ako deca naprave neko sranje “mama ih nije lepo vaspitala”, ako mu je danas prljava kosa “mama ga zapostavlja”, ako dobije jedinicu “mama nije sa njim radila”.

Kupujete nam poklone i danas jer tako plaćate carstvo nebesko i oprost, što možda baš u ovom momentu žena u Crnog Gori izlaže svoje telo rizičnoj kiretaži jer “nosi devojčicu, a ne dečaka- naslednika prezimena”.

Kupujete jer se ovde još uvek podrazumeva da bratu ostaje nasledstvo roditelja. Sestra se udala, pa će imati muževljevo.

Pa će je taj isti muž posle time ucenjivati i govoriti da je “sve njegovo”.

Kupujete jer smo još uvek za mnoge od vas niža bića koja treba da ostanu kod kuće da gaje decu, da kuvaju, usisavaju, peru veš, ribaju wc šolju jer to je “ženski posao”.

I ako se pobunimo i razvedemo mi smo “rasturačica porodice” i porodica nas ne podržava jer smo ih “osramotile”.

Kupujete sve te gluposti kojima često i nismo zadovoljni jer nemate pojma da izaberete zbog toga što nam niste omogućili da svojom zaradom i jednakom platom kupimo same sebi.

Kupujete i kupovaćete, čak i vi sjajni muškarci, jer se globalno niste složili da smo jednaki i da jednako zaslužujemo.

Kupujete jer bi Klara Cetkin imala posla i danas, a nije 1897. godina.

Kupujete jer ispaštate što mi ispaštamo sve ove godine. Jer smo žene.

Samo zato što smo ŽENE. Koje ne žele praznik, već stvarnu jednakost sa muškarcima.

Žene mogu da obrnu planetu, dok ih vi nabijate u kuhinju i mlatite

Mirjana Makarin Plavšić

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

generic vignette (DESK luftika.rs)
363 Shares
363 Shares
Share via
Copy link