Magazin

Pogodite ko Vladi Divljanu dolazi na večeru. Nema šanse…

vlada divljan

Prethodnih dana kulturnu scenu u Srbiji, pre svega filmsku, obeležila je premijera dokumentarnog filma Mladena Matičevića „Nebeska tema“. Film govori o liku i delu legendarnog beogradskog muzičara i kompozitora Vlade Divljana, jednog od osnivača kultne jugoslovenske grupe Idoli.

Baš u jeku sećanja na preminulog rokera i omiljenog regionalnog muzičara, neko je iskopao jedan davni upitnik iz magazina „Ritam“.

Naime, reč je o rubrici „Deset ljudi koje bih pozvao na večeru“, a odgovori Vlade Divljana, objavljeni krajem osamdesetih godina, sad su podigli veliku prašinu.

Na prvom mesto svojih gostiju Divljan je stavio Dimitrija Ljotića, što, iz ove perspektive, deluje nekarakteristično za njega, s obzirom na to da je Vlada veliki deo svog života i karijere posvetio boreći se za liberalizam i antidesničarske ideje, podseća portal Espreso.

I ostalih devet gostiju s njegovog izmaštanog spiska je dosta zanimljivo. Tu su:

vlada divljan vecera

2. Raj Kuder, čuveni gitarista i kantautor

3. Serafim Perović, kako je sam Vlada objasnio – hercegovački mitropolit s kraja 19. veka, brat njegovog čukundede

4. Njegoš

5. Knut Hamsun, norveški nobelovac, poznat i po saradnji s fašistima i kvislinzima tokom Drugog svetskog rata

6. Nikola Pašić

7. Džimi Hendriks

8. Draga Mašin

9. Ljubomir Šimunić – čuveni beogradski fotograf koji se proslavio sjajnim fotografijama beogradskog noćnog života tokom osamdesetih godina – po Vladinoj želji – on bi fotografisao ovu večeru u svom maniru

ljubomir simunic

10. Klaudija Kardinale – „nešto i za mene“, prokomentarisao je Vlada otkrivši tako ko je bila žena njegovih snova, a reč je o seksepilnoj italijanskoj glumici, poreklom iz Tunisa, koja je bila hit tokom šezdesetih i sedamdesetih godina.

Može se primetiti da je Divljan u tom periodu života, kad je to bilo popularno kod mladih srpskih intelektualaca, ozbiljno naginjao ka desnici, o čemu svedoče i Hamsun, Nikola Pašić… Zanimljiva je i Draga Mašin, nesrećna srpska kraljica koja je tragično završila.

Podsetimo se za trenutak najspornije osobe s ovog spiska.

Dimitrije Ljotić (Beograd, 12. 8. 1891. – Ajdovščina, 22. 4. 1945.)

je bio srpski fašistički ideolog i političar, vođa pokreta ZBOR, te saradnik nacista i vođa SS dobrovoljaca tokom Drugog svetskog rata.

Ljotić je 1931. bio ministar pravde u vladi Petra Živkovića, ali je dao ostavku nakon što je kralj Aleksandar odbio njegov predlog ustava o preuređenju zemlje po staleškom principu. 1935. je osnovao profašističku stranku Zbor, koja je bila veoma nepopularna (sa 0,86 glasova na izborima te godine). Glavna načela ZBOR-a su bila: antikomunizam, borba protiv „jevrejske zavere“ i zalaganje za staleško uređenje države. Ljotić je sanjao o unutrašnjem preporodu srpskog naroda na osnovu fašističkih načela.

Nakon okupacije Jugoslavije 1941. godine, organizovao je dobrovoljačke jedinice u službi Vermahta, koje su pomagale u „uspostavljaju reda“ u Srbiji. Ljotić je bio idejni vođa i načelnik za moral Srpskog dobrovoljačkog korpusa, čiji su pripadnici, po njemu nazivani ljotićevci, ubrzo postali ozloglašeni zbog učešća u masakru u Kragujevcu i drugim gradovima. Ljotićeve jedinice nisu značajno uticale na tok rata. Bile su malobrojne, formirane po dopuštenju okupatora, i organizovane pod komandom Koste Mušickog. Brojnost je varirala od 3.000 do 8.000 što je bio maksimum postignut pred kraj rata u Srbiji uz prisilnu mobilizaciju.

Ljotić je poginuo povlačeći se ispred Jugoslovenske armije u Sloveniji 1945. godine.

Na Tviteru su mnogi pokušali da „dijagnostikuju“ Vladine tadašnje favorite i na neki način opravdaju njegov izbor, pravdajući ga mladalačkim zanosom i kontekstom vremena.

Kakvo je vaše mišljenje o ranim radovima Divljana i da li je ovaj sporan izbor podigao ili srušio kultnog muzičara u vašim očima?

Naci fotografije u boji prikazuju svu moć zlotvora i ubrzavaju puls

Ne zaboravite da lajkujete Luftiku

58 Shares
Share via
Copy link