Muzej_Vojvodine_novi_sad
Dogadjaji Izložbe

Pogledajte radove istarskog fotografa Alojza Orela

Izložba Povijesnog i pomorskog muzeja Istre iz Pule „Alojz Orel – Pulski album“ autorke Lane Skuljan Bilić otvara se u petak 18. marta u 19 sati u Muzeju Vojvodine (Dunavska 35).

Tema izložbe je grad Pula, uz koji je vezana profesionalna i umetnička karijera ovog istaknutog majstora fotografije. Predstavljen je izbor od četrdeset fotografija s raznolikim pulskim motivima, koje su nastajale tokom celog perioda stvaranja. Zaostavština Alojza Orela svojim kvalitetom i kvantitetom dokazuje da ovaj fotografski virtuoz zaslužuje istaknuto mesto u istoriji novije istarske fotografije, gde predstavlja jednog od poslednjih predvodnika, sada već pomalo zaboravljene, analogne fotografije.

alojz_orel
Povijesni i pomorski muzej Istre

Izložba „Alojz Orel – Pulski album“ posvećena je Alojzu Orelu (Ljubljana, 19. juna 1918. – Pula, 10. juna 2002.), najpopularnijem i najsvestranijem fotografu Istre. Prvi put se javnosti predstavlja sadržaj i bogatstvo zaostavštine ovog profesionalnog i umetničkog fotografa, čiji su rad i delovanje obeležili istoriju fotografije u Puli i Istri u drugoj polovini 20. veka. Zaostavština, danas u vlasništvu njegovog unuka Alekseja Orela, dočarava svojim raznovrsnim sadržajem tok nastajanja vrednog i obimnog autorskog opusa tokom pedesetogodišnjeg delovanja. Od otvaranja prvog ateljea FOTO Orel kod Slavoluka Sergijevaca 1947. godine, preko angažmana u Narodnoj tehnici i Glasu Istre, do novog ateljea fotografa-umetnika 1968. godine u Nezakcijskoj 12 i poslednjih fotografskih radova 1996. godine. Od početka je u svom radu bio posvećen usavršavanju znanja o tehnici snimanja, izradi i razvijanju fotografija. Uz fotografski rad, bavio se i oblikovanjem reklamnih materijala, vodiča i knjiga za brojne turističke i kulturne ustanove. Oblikovao je prvi turistički vodič Pule 1955. godine, a učestvovao je u izradi i objavljivanju prve fotomonografije Pule 1964. godine.

Pogledajte program u Galeriji Matice srpske.

 

Ne zaboravite da lajkujete Luftiku

U ovom polju je oglasni blok koji može izgledati napadno i ružno. Ako uzrokuje loše iskustvo, izvinte zbog toga. Privremenog je karaktera Skrolujte ispod za još tekstova. 
loading...

Share Follow Tweet Share Share