Izložbe

Pogledajte dokumentarac o valjevskoj bolnici

U okviru pratećeg programa izložbe “Valjevo 1914–1915. grad bolnica” u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog u četvrtak, 7. aprila, 18 sati održaće se filmsko veče u okviru kog će biti prikazan dokumentarno-igrani film “Valjevska bolnica 1914–1915”.

U prvoj godini Velikog rata, posle poraza i povlačenja, austro-ugarska vojska u Valjevu je ostavila nekoliko hiljada ranjenika. Istovemeno u grad pristižu i brojni srpski ranjenici iz bitaka na Ceru, Gučevu i Kolubari. Ovaj grad postaje grad-bolnica, mesto u kome hara pegavi tifus i smrt. Od novembra 1914. pa do proleća 1915. godine malobrojni srpski sanitet ravnopravno leči ranjenike i bolesnike obe vojske – srpske i austro-ugarske – što je do tada bilo nezabeleženo. U njihovom lečenju učestvuju i dobrovoljne sanitetske jedinice iz Škotske, Rusije, Francuske, SAD, Holandije, kao i srpski lekari i bolničarke, od kojih su mnoge, poput poznate slikarke Nadežde Petrović i same postale žrtve pošasti. O danima stradanja i umetnosti u filmu Valjevska bolnica 1914–1915. govore dr Aleksandar Nedok, prof. dr Dragan Mikić, načelnik Odeljenja Klinike za infektivne i tropske bolesti VMA, prof. dr Mile Ignjatović, hirurg, dr Jelica Novaković Lopušina, profesor Filološkog fakulteta u Beogradu i Alan Cumming iz BBC. Brojna ekipa, u čijem sastavu su učestvovale i glumice Nela Mihajlović, u ulozi poznate srpske slikarke Nadežde Petrović i Tamara Tijanić, u ulozi škotske bolničarke Flore Sends, pod rukovodstvom autora Slobodana Rakovića i režisera igranih scena Dušana Popovića snimila je film na više autentičnih lokacija u Valjevu i Beogradu.

spomen-zbirka-pavla-beljans

Dva izvođenja predstave Valjevska bolnica

Tokom trajanja izložbe, u okviru postavke biće projektovana pozorišna predstava Valjevska bolnica rađena po romanu Dobrice Ćosića, zabeležena u dva izvođenja. Prvo, iz 1989. godine izvedeno je u postavi Jugoslovenskog dramskog pozorišta, u dramatizaciji Borislava Mihajlovića Mihiza i režiji Dejana Mijača, u kome su noseće uloge poverene Mihajlu Janketiću, Gojku Šantiću, Mihajlu Kostiću, Milanu Gutoviću, Miodragu Radovanoviću, Josifu Tatiću, Predragu Lakoviću, Irfanu Mensuru, Svetlani Bojković, Zlati Petković, Žarku Lauševiću i drugim imenima našeg glumišta. Drugo izvođenje, koje je Kruševačko pozorište 2015. godine priredilo u koprodukciji sa Centrom za kulturu Loznica i Fakultetom umetnosti iz Kosovske Mitrovice, premijerno je prikazano povodom Dana oslobođenja Kruševca u Prvom i Drugom svetskom ratu. Predstava Valjevska bolnica iz 2015. godine rađena je u dramatizaciji Branislava Nedića i režiji Slavenka Saletovića. Premijeru na otvorenom predstava je imala u Tršiću, a u Valjevu je igrana u okviru zvaničnog obeležavanja stote godišnjice Valjevske bolnice. Glavna uloga poverena je Marku Živiću, pored koga nastupaju i Dejan Cicmilović, Milija Vuković i drugi. Predstava je urađena pod pokroviteljstvom Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Grada Kruševca i Grada Loznice, uz pomoć Ministarstva kulture i Eparhije kruševačke.

Do kraja aprila, svakog četvrtka u 17 časova organizovana su besplatna tumačenja izložbe u trajanju od 30 minuta. Spomen-zbirka prima posetioce od srede do nedelje od 10 do 18 sati i četvrtkom od 13 do 21 sat.

Pogledajte šta vas očekuje u Galeriji Rajko Mamuzić

 

Share via
Copy link