Izlozba o Stojanu Aralici u SZPB
Dogadjaji Izložbe

Pogledajte dokumentarac o Stojanu Aralici

Polučasovna dokumentarna emisija o Stojanu Aralici (1883–1980) snimljena je u produkciji Radio-televizije Beograd, 1972. godine biće prikazana u četvrtak 7. jula u 19.30 sati u Spomen-zborci Pavle Beljanski. Emisija se prikaazuje u okviru pratećeg programa izložbe Pavle Beljanski – prijatelj umetnika: Stojan Aralica.

U emisiji devedesetogodišnji Aralica govori o svom životu, stvaralaštvu, i priča anegdote o savremenicima. Razgovor sa umetnikom upotpunjen je snimcima stvaralačkog čina, umetničkim delima, atmosfere i ambijenta u ateljeu umetnika.

Ciklus izložbi Pavle Beljanski – prijatelj umetnika, osmišljen je s ciljem da naglasi značaj legatarskog podviga darodavca Pavla Beljanskog u nastajanju jedne od najcelovitijih muzejskih zbirki nacionalne moderne umetnosti. Autorka Jasmina Jakšić Subić je ovom izložbom obuhvatila stvaralaštvo Stojana Aralice, prijateljske veze Pavla Beljanskog sa umetnikom, kao i lični život slikara. Izložba predstavlja i jedno od centralnih dešavanja u Spomen-zbirci kojim se tokom 2016. godine obeležava pet i po decenija od otvaranja muzeja za javnost, kao i 45 godina od otvaranja Memorijala umetnika. Na postavci je prikazano 19 slika iz različitih faza umetnikovog stvaralaštva, koja se danas nalaze u Spomen-zbirci i privatnim kolekcijama, a pored dokumentarnog segmenta izloženi su i crteži iz Dokumentarnog fonda muzeja. Izložba je otvorena do 28. avgusta 2016. godine.

Posetite novosadske izložbe

 

Luftika

Share Tweet Share Share Follow