Magazin Srbija

Odlazak učenika iz elitne škole zbog lošeg ponašanja učiteljice ili ‘osveta loših đaka’?

Panorama-Kragujevca
Foto: Zoran Petrović

Danas kao da nema preče teme u Kragujevcu od toga da li se sedmoro učenika iz najzvučnije osnovne škole u Kragujevcu ispisalo zato što njihovi roditelji ne žele da pozajmljuju novac učiteljici, pa ih ona onda šikanira kroz nastavu ili je to samo osveta loših đaka, kako tvrdi druga strana.

U potezanju argumenata je zanimljivo i da se često pominje ime Biljane Stošić Ilić, načelnice Šumadijskig okruga i visoka funkcionerka vladajuće partije i koga ona u štiti u ovoj priči.

Odavno je poznato da se Kragujevac ne može pohvaliti medijima koji slobodno objavljuju teme od značaja u centralnom šumadijskom gradu, pa su alternativni načini informisanja mnogima prvi izvor vesti, pa je zato kao „medijska bomba“ odjeknula priča sa lokalnog portala UCentar, i kojoj između ostalog piše:

“Do sada se sedmoro učenika ispisalo iz osnovne škole u centru grada, jer im je, kako su naveli u prijavi „učiteljica tražila novac na zajam“! Učiteljica traži novac od roditelja na pozajmicu i kada ne dobije novac pokazuje netrpeljjivost prema deci tih roditelja, piše u prijavi koja je upućena direktoru škole. U Školskoj upravi Ministarstva prosvete potvrđeno nam je da prijava postoji i da je prosvetna inspekcija uradila kontrolu rada učiteljici i da su njeni rezultati prosleđeni rukovodstvu škole. Uskoro opširnije…” – piše u tekstu najavljenim sa nadnaslovom “Skandal” koji danas objavljuje kragujevački popularni portal UCentar.

U mnogobrojnim komentarima ispod ovog teksta preovlađuju oni koji optužuju učiteljicu: “Ne samo da je pozajmljivala ,nego nije ni vracala. Pretila je po školi zaposlenima. Direktor sve zna i ćuti.”, pa i ovako: “Istina je. To sve zna školska uprava i prosvetna inspekcija, roditelji učenika ranijih generacija I svi ćute i zataškavaju”.

Neki od njih navode i tačno ime učiteljice, direktora ali i tvrde da sve to “kuva” Biljana Stošić Ilić, načelnica Šumadijskog okruga i političarka vladajuće stranke: “Sve bi se ovo rešilo mnogo ranije da prosvetom ne vedri i oblači Bilja Stošić!!! Ovo su sve njeni kadrovi! “

Ali, ima i drugih mišljenja Kragujevčana:

“I ja sam roditelj. A i poznat mi je slučaj. Nije baš sve tako. To je dobra i posvećena učiteljica, roditelji su uvek želeli da upišu dete kod nje. U prilog tome govori i činjenica da joj je povereno najteže odeljenje sa četiri različita programa, ima decu sa posebnim potrebama, inkluziju… i to sada uklopiti u online nastavu. Najlakše je napasti učitelja, njega ne štiti niko. A kako se ponašaju roditelji i po drugim školama, mešaju se u nastavni proces, uvek znaju bolje od učitelja, pritisak ja strašan. Nek novine malo o tom pišu. A to oko pozajmljivanja novca, to je odnos odraslih ljudi , koji nema veze sa nastavom i školom, niti je za novine”.

Takođe, javljaju se i Kragujevčani koji ukazuju na opšte stanje u našem školstvu, na loše uslove i male plate:

“Tresla se gora, rodio se miš! Niko ne priča o mizernim platama. Učitelji smešno a tek osoblje u školama. Kuvarice, servirke i domari primaju platu od 32.000 dinara! Katastrofa!”

Za izjavu Glasu javnosti o ovoj skanadaloznoj temi teško je u Kragujevcu naći sagovornika koji bi se predstavio punim imenom, pogotovo jer je jedini koji to zvanično sme direktor ove prestižne škole trenutno na bolovanju od virusa korona. Sreća je, ipak, nagradila naš trud pa smo, novinarskim kontaktima, došli do nastavnice iz ove škole u centru Kragujevca, koja nam je nezvanično iznela svoje viđenje događaja:

– Naša škola je u samom centru Kragujevca a oko nje su još dve u koje roditelji prestiža radi, ali svakako i dokazanog kvaliteta nastave, žele najradije da upišu svoju decu, pa taj rivalitet itekako postoji. Meni je tu najčudnije što su te prijave anonimne, ali i što su umesto u školu i direktoru, odmah upućene u Školsku upravu i Ministarstvo prosvete. Učiteljica o kojoj je reč radi kod nas već 20 godina i ima dobre rezultate, i to je sve što ću reći o tome. Takođe, koliko znam učenici koji su otišli iz naše škole pokušali su da se upišu u susednu ali ih tamo direktorka nije dočekala raširenih ruku, već ih je elegantno izbegla rečima da kod njih nema mesta, što smo dožveli kao kolegijalni gest solidarnosti, kakavih baš nema puno u današnje vreme. O ulozi gospođe Biljane Stošić Ilić nemam komentar, jer o tome ne znam dovoljno – rekla je Glas javnosti nastavnica, sa dugogodišnjim stažom, iz prozvane škole.

2 krivične prijave protiv funkcionera u Kragujevcu za polno uznemiravanje zaposlenih

Share via
Copy link