Dogadjaji Festivali Pozorište

Počinje Sterijino pozorje pod sloganom “Gde su granice”

Predstavom beogradskog Narodnog pozorišta “Rodoljupci” u četvrtak 26. maja u 20 sati na Sceni “Jovan Đorđević” Srpskog narodnog pozorišta otvara se 61. Sterijino pozorje. Najznačajniji pozorišni festival u našoj zemlji i regionu trajaće do 2. juna.

U takmičarskom programu Sterijinog programa je sedam predstava po izboru selektorke Marine Milivojević Mađarev. Ovogodišnje Sterijino pozorje biće održano pod sloganom “Gde su granice”, a tim pitanjem baviće se i predstave u takmičarskom programu i u selekciji “Krugovi”. U selekciji nacionalne drame i pozorišta, uz “Rodoljupce”, takmičiće se “Tuđe srce ili pozorišni traktat o granici”, po tekstu Biljane Srbljanović, a u režiji Dina Mustafića, a predstava je nastala u koprodukciji nekoliko institucija iz Beograda i Sarajeva. Selektorka je odarala i predstavu “Mi smo oni na koje su nas roditelji upozoravali” Tanje Šljivar, u režiji Mirjane Karanović. Tu su i “Edeš Ana” Narodnog pozorišta iz Subotice, “Violinista na krovu” koprodukcija Srpskog narodnog pozorišta i pozorišta Ujvideki Szinhaz, “Pijani” Ateljea 212 i “Hromi ideali” Narodnog pozorišta iz Užica.

hromi ideali
“Hromi ideali”, Narodno pozorište, Užice

Zbog smanjenja budžeta, Pozorje mladih će umesto pet, trajati tri dana, a ove godine biće i manje gostiju iz inostranstva. U čast nagrađenih biće odigrana predstava “Nečiste sile” Ljubiše Vićanovića u režiji Bogdana Jankovića, Narodnog pozorišta iz Užica. U okviru međunarodne selekcije “Krugovi” publika će moći da vidi predstave “Brašno u venama” u režiji Borisa Liješevića za sarajevski SARTR i Scenu MESS kao i komad “Fazanov ples” u režiji Bele Pintera iz Budimpešte.

Tokom trajanja festivala, od 26. maja do 2. juna biće otvorena izložba fotografija 170 portreta Branislava Lučića.

violinista na krovu
“Violinista na krovu”, Srpsko narodno pozoište i Ujvideki szinhaz

Ovo 61. Sterijino pozorje koštaće za trećinu manje nego neki prethodni festivali i trajaće dan kraće. – Svesni smo situacije u kojoj živimo i jednostavno smo prilagodili sve programe okolnostima. Festival će biti malo skromniji, a mi smo bili racionalni u smislu kvantiteta, ali ne i kvaliteta –  rekao je direktor Pozorja Miroslav Miki Radonjić.

Tokom festivala, 28. maja, pomoćnik direktora Nacionalnog pozorišta Škotske Sajmon Šarki održaće predavanje “Pozorište bez zidova”, a biće predstavljena i prva monografija festivala  koju je priredila Aleksandra Kolarić dok će publika 28, 29. i 30. maja moći da pogleda i predstave u okviru Pozorja mladih. Karte za otvaranje Pozorja staju 1000 dinara, dok ulaz na ostala izvođenja košta 600 za mesto u parteru i 400 za balkon.

Kompletan program 61. Sterijinog pozorja, sa rasporedom predstava u svim selekcijama i pratećim programom, možete pogledati OVDE.

Pogledajte novu predstavu Pozorišta mladih.

 

OGLAS

PARTNERI SAJTA


Share via
Copy link