Dogadjaji Izložbe

Počinje manifestacija Muzeji Srbije, deset dana od 10 do 10

Manifestacija Muzeji Srbije, deset dana od 10 do 10 se ove godine održava od 12. do 21. maja u preko 80 muzeja i ustanova kulture u Srbiji, koji će besplatno otvoriti vrata publici od 10 do 22 sata. Tokom trajanja manifestacije posebno će biti obeležen Međunarodni dan muzeja (18. maj) i Evropska noć muzeja (21. maj). Centralna tema manifestacije Moj muzej – moj grad bavi se mestom i ulogom muzeja u lokalnoj zajednici, ali i ukupnim odnosom muzeja, grada i kulturnog pejzaža, odnosno onim temama koje su 2016. godine u fokusu kako Međunarodnog dana muzeja, tako i akcije Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije Gradovi u fokusu.

Temom Moj muzej, moj grad želimo da u muzej dovedemo sugrađane u što većem broju i da im ponudimo da postanu integralni deo muzeja i njegovog razvoja. Samo sinergijom nas, muzejskih profesionalaca i lokalne zajednice iz koje potičemo i kojoj i sami pripadamo, muzeji mogu da razbiju barijere koje postoje u svesti mnogih i tako doprinesu da se i muzeji i njihovo okruženje zajednički razvijaju.

Na nivou grada Novog Sada ustanovljen je program u kojem će od 12. do 21. maja svakog dana u muzejima, galerijama, arhivima i zavodima odvijati po jedan centralni događaj pored niza drugih pratećih programa. U Novom Sadu, izložbom “Pavle Beljanski – prijatelj umetnika: Stojan Aralica”, u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog 12. maja u 20 časova svečano će biti otvorena manifestacija Muzeji Srbije, deset dana od 10 do 10. Izložba predstavlja i jedno od centralnih dešavanja u Spomen-zbirci kojim se tokom 2016. godine obeležava pet i po decenija od otvaranja muzeja za javnost, kao i 45 godina od otvaranja Memorijala umetnika. U Spomen-zbirci biće otvorena i izložba “Glumačka porodica Dušanović” koju će publika moći da pogleda do 12. juna. Znamenita glumačka porodica Dušanović suvereno je vladala novosadskom pozorišnom scenom i scenama nekadašnje Jugoslavije čitav jedan vek. Izložba autorke Biljane Niškanović iz Pozorišnog muzeja Vojvodine, podsećanje je na njihovu posvećenost umetnosti i deljenje sudbine pozorišta u kojima su radili, postajući njihov sastavni deo.

Stojan Aralica

Spomen-zbirka “Pavle Beljanski”

Pavle Beljanski – prijatelj umetnika: Stojan Aralica

“Glumačka porodica Dušanović”

Galerija Matice srpske

“Od privatnog ka javnom. Umetnička kolekcija komapnije Tarkett”

Svečano otvaranje izložbe 13. maja u 20 sati

Muzej Vojvodine

Magična reč – Žolnai“, Dunavska 35

“Moj Banat”, Muzej Vojvodine, Dunavska 37

Ribari iz Ravnice“, Vode Vojvodine, Bulevar M. Pupina 25

“Krajiški Srbi u Vojvodini”, Etno-park “Brvnara” i Mesna zajednica, Bački Jarak

“Ludi kamen – svetlosni zapis”, Dunavska 35

Stvaraoci“, Muzej Vojvodine, Dunavska 37

“Jedan letnji dan”, Dunavski park – saletla (15. maj, od 17 do 20 h, Jedan dan u Dunavskom parku, radionica za decu, predavanje i koncert)

zolnai_keramika_izlozba
Izvor: www.muzejvojvodine.org.rs

Muzej grada Novog Sada

Centralna zgrada Muzeja grada Novog Sada na Petrovaradinskoj tvrđavi

“Tvrđava i Petrovaradin – kustosi su izabrali”

“Moje mesto u mom mestu” (Izložba radova dece predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta prispelih na likovni konkurs Moj grad 2016.)

“Podzemne vojne galerije” – tokom trajanja manifestacije svakog dana biće organizovano jedno stručno vođenje u 18 časova

Zavičajna zbirka Sremski Karlovci

“Između kostima i ornamenta – antropomorfne figurine vinčanske kulture iz fonda Narodnog muzeja u Smederevskoj Palanci”

“Nikolaj Krasnov – ruski neimar Srbije”

Zbirka strane umetnosti, Dunavska 29

“Kostim neolitske, vinčanske  kulture kao ispiracija za oblikovanje savremene kolekcije odeće” (Izložba radova učenika IV  razreda  Škole za dizajn “Bogdan Šuput”). Kreativne radionice za decu “Odelo oboji ili ga iskroji”, svakog dana od 10 do 12 časova.

Muzej savremene umetnosti Vojvodine

Nataša Teofilović: DISTANCE

Posetite Američki kutak i raspravljajte na temu veštačke inteligencije. 

 

PARTNERI SAJTA


Share via
Copy link