sabra kusadasi
Vesti Novi Sad

Počinje Dunavska sonata – klasična muzika na Štrandu

Festival mladih izvođača klasične muzike, Dunavska sonata, počinje danas i trajaće do 28. avgusta. Svakog petka, na novosadskoj plaži Štrand, najmlađi će imati priliku da pred publikom pokažu svoj talenat.

Dunavska sonata pruža šansu malim umetnicima da pokažu šta umeju, i da sa publikom uživaju u najvećim delima klasične muzike. Često se dešava da učenici završe školovanje sa malo javnih nastupa, pa tako ovaj projekat oživljava tradiciju nastupa malih muzičkih sastava na otvorenom.

deca_dunavska sonata_687x386

Za svaki nastup, mladi muzičari će dobiti simboličan honorar koji se sastoji od novčanog dela i suvenira – leptir mašne. Honorar predstavlja potvrdu da zajednica ceni njihov doprinos kulturi i da ulaže u ovakvu vrstu umetnosti.

Bina na Štrandu stvoriće intimnu, kamernu atmosferu, a učenici brojnih muzičkih škola steći će iskustvo javnog nastupa pred brojnom publikom za koje u gradu nemaju priliku. Johan Štraus je pre 148 godina komponovao svoju čuvenu kompoziciju Na lepom plavom Dunavu, pa je i to još jedan razlog zbog kojeg je baš Štrand odabran za lokaciju ovog festivala.

Strand (20)_687x460

Studentska asocijacija Univerziteta u Novom Sadu, organizator je Dunavske sonate. Studenti kažu da su uvereni da će slušanje klasične muzike tokom dva meseca na javnom prostoru doprineti svim Novosađanima i gradu u celosti. Kada bi ovaj projekat postao tradicija, Novi Sad bi aktivno stimulisao stvaranje vrhunskih muzičara, a Novosađani bi se verovatno zaljubili u klasiku.

 

Ne zaboravite da lajkujete Luftiku

Slađana Zličić

Slađana Zličić

Voli da putuje i piše, zavisna od slatkiša, lepih gestova, dobrih filmova i šopinga. Diplomirani novinar, zaljubljenik u more i sunce, snalazi se i u kuhinji, a jednog dana živeće u Rimu.

Dodaj komentar

Klikni da komentarišeš

Share Follow Tweet Share Share