Muzej_savremene_umetnosti_n
Foto: Jovana Rakić
Izložbe

Počinje ciklus međunarodnih izložbi

Od 3. do 29. novembra u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine očekuje nas niz izložbi koje su deo međunarodnog dvogodišnjeg projekta Performing the Museum.

Otvaranje je u utorak, 3. novembar 2015. u 20h, a izložbu otvara g. Slaviša Grujić, pokrajinski sekretar za kulturu i javno informisanje. Kustoskinje i autorke koncepta izložbe su Sanja Kojić Mladenov, Gordana Nikolić

U prvoj ediciji u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine predstaviće se grupna izložba ARCHIVES AND POWER/ ARHIV I MOĆ i samostalna izložba umetnice Jasmine Cibic BUILDING DESIRE/ ZIDATI ŽELJU.

Projekat Performing the Museum je nastao kao inicijativa četiri muzeja da se (samo-) preispituju, revalorizuju i interpretiraju muzejski resursi, arhivi, kolekcije, metodi rada kako bi ove institucije kao “opšte dobro” razvili svoje potencijale stvaranjem novih znanja i povezivali se sa različitom publikom. Dvogodišnji program u okviru projekta na međunarodnom nivou sadrži različite javne aktivnosti institucija partnera: izložbe i prezentacije savremenih i istorijskih umetničkih praksi, edukativni portal za decu i omladinu, zajednički digitalni arhiv projekta, zbornik teorijskih radova, prateće publikacije izložbi, stručne konferencije, sastanke urednika programa, brojna predavanja, radionice i kustoske rezidencije tokom 2015. i 2016. godine. Realizacija projekta se oslanja na međuinstitucionalnu saradnju kustosa, umetnika, teoretičara, stručnjaka za edukaciju, participacuju publike u muzejima, kao i široke javnosti preko onlajn platforme.

Izložbe prati i simpozijum Arhiv i moć 4. i 5. novembra 2015. na kom učestvuju stručnjaci iz oblasti savremene umetnosti i novih medija, humanistike i društvenih nauka iz Španije (Oriol Fontdevila, kustos i umetnički kritičar, Fondacija Antoni Tapijes, Barselona), Slovenije (Andreja Hribernik, direktorka Koroške galerije likovnih umetnosti, Slovenj Gradec), Hrvatske (Jasna Jakšić, kustoskinja, Muzej suvremene umjetnosti Zagreb) i Srbije uz uvodno predavanje Aleksandre Sekulić, teoretičarke i kustoskinje.

 

 

Ne zaboravite da lajkujete Luftiku

U ovom polju je oglasni blok koji može izgledati napadno i ružno. Ako uzrokuje loše iskustvo, izvinte zbog toga. Privremenog je karaktera Skrolujte ispod za još tekstova. 
loading...
Slađana Zličić

Slađana Zličić

Voli da putuje i piše, zavisna od slatkiša, lepih gestova, dobrih filmova i šopinga. Diplomirani novinar, zaljubljenik u more i sunce, snalazi se i u kuhinji, a jednog dana živeće u Rimu.

Dodaj komentar

Klikni da komentarišeš

Share Follow Tweet Share Share