trening-kej.5
Izvor: Dobro jutro
Vesti Novi Sad

Probudite jutro, pobedite sebe – ekipa vas već čeka

Oni su ranoranioci, vredni, uporni i dosledni. Kiša, sneg, sunce, vetar, njima nije bitno. Svakog utorka u 6.30 ekipa se sastaje na stepenicama Tvrđave, a svakog petka u isto vreme okupljaju se na Keju kod spomenika žrtvama Racije. Svoju priču zovu Dobro jutro, a svi Novosađani i vise su nego dobrodošli da im se priključe i probude jutro zajedno sa njima. Osnivač i tvorac ove ideje, Mihajlo Jovanović kaže da u ekipi nema dilepe ima li treninga.

– Naš stav je da smo otporni na sve vremenske prilike. Vreme treba pratiti samo da bi bili adekvatno obučeni, ali da li će treninga biti ili ne, to tome se ne razmišlja. U dogovoreno vreme neko će uvek biti tamo i svako ko se pojavi može da zna da neće biti sam – kaže on.

trening-kej
Izvor: Dobro jutro

A kako je cela priča zapravo počela? Bilo je to oktobra 2013. godine. Ideju da pokrene ovako nešto, N je dobio od drugara Bojana Mandarića, koji je je jedan od dvojice suosnivača besplatnog fitnes pokreta November Project u Bostonu (http://november-project.com/). Mihajlo je imao priliku da bude u Bostonu i uradi dva treninga sa tamošnjom ekipom i tada je Bojan predložio da se tako nešto započne i u Novom Sadu.

– Njemu je bila lepa ideja da tako nešto zaživi i u njegovom rodnom gradu, pa sam odlučio da probam da i ja okupim ekipu koja će biti uporna i istrajna i moći da postane deo November Project porodice. Dok ne vidim kako sve to funkcioniše i dok ne zaživimo, odlučio sam da se cela priča nazove „Dobro jutro“. Za „rođendan“ smo uzeli 25. oktobar jer je tada postavljen prvi album na „Dobro jutro“ grupi na Fejsbuku. Treninzi su krenuli ipak malo ranije, međutim tada sam fotke postavljao na mom profilu pa se to kao „ne računa“ – priseća se Mihajlo.

trening-kej.2
Izvor: Dobro jutro

Pozadina priče je da ako sami razmišljamo o treningu, uvek ćemo naći neki izgovor da to možda ne bude večeras, pa možda ne ni sutra ujutru nego „kad imam vremena“. Stvar se menja ako je uz vas bar jedna osoba sa kojom ste dogovorili trening. Onda nema vrdanja, jer će deo ekipe biti ostavljen na cedilu.

Treba imati u vidu da je cela priča oko ovakvih jutarnjih zajedničkih treninga pokrenuta od strane bivših veslača, a u veslanju ako se jedan iz ekipe ne pojavi, čamac jednostavno ne može da ide na vodu, ljudi ne veslaju nego rade suvi trening. Kada dođe do trke i izgubite je za delić sekunde, da li možete da pogledate drugove u oči, a znate da ste u prethodnih mesec dana izostali sa tri treninga? Možda bi baš to donelo taj delić sekunde i pobedu? Zato je ideja da treninzi budu zajednički, uvek u isto vreme i na istom mestu, pa čak i ako taj dan niste baš za rad, ekipa će vas povući da se probudite, dođete i uradite trening.

trening-kej.4
Izvor: Dobro jutro

Svako može da se pridruži treninzima i N i ekipa su uvek srećni ako se priključi neko novi. Treninzi imaju formu da se smenjuje trčanje ili penjanje uz stepenice sa nekim interesantnim vežbama bez tegova koje aktiviraju celo telo. Iako na početku kažemo šta je zacrtano da se uradi i koliko ponavljanja, naravno da svako na kraju sebi prilagodi trening u skladu sa svojim mogućnostima. Niko nije ni suviše star, ni previše mlad, ni van forme pa da ne može da im se pridruži.

Osnovno je pobediti sebe, izvući se iz kreveta i započeti dan nečim što je dobro i pozitivno. Najbitnija stvar koju neko treba da uradi je da dođe na trening, to je ono što svako mora da uradi sam. Za ostalo je tu ekipa. Novosađani, tako se priključuje u ovu grupu, samo treba da se pojavite. Na treningu je moto „nemoj stati“. Ne možeš da trčiš? Dobro, šetaj. Sklek je težak? Zameni ga nekom drugom vežbom. Ne možeš pet sklekova? Uradi jedan ali ga uradi pravilno. Videćeš svoj napredak kada budeš mogao da uradiš dva-tri i to će te vući da nastaviš da radiš na sebi. Uvek je lakše nešto uraditi nego tražiti izgovor da se ne uradi.

trening-kej.3
Izvor: Dobro jutro

Ekipu trenutno čini oko 15 redovnih članova, ali broj polako raste. Poslednja vest je da je Novi Sad od polovine januara i zvanično jedan od gradova na listi November Project pokreta. Ekipa ranoranilaca pokazala je sebi i drugima da je dovoljno uporna i istrajna da može da bude deo veće priče koja traje mnogo duže. U treninzima se ništa ne menja, osim što sada znaju da petkom Novi Sad prvi radi trening i započinje dan, a onda za njima stižu Rejkjavik, Boston, Njujork, Edmonton, San Francisko.

– Lep je osećaj znati da nas je mnogo i da delimo pozitivnu ideju sa ljudima širom planete – zaključuje Mihajlo.

Saznajte više o besplatnim treninzima na Đačkom igralištu

Luftika
Slađana Zličić

Slađana Zličić

Voli da putuje i piše, zavisna od slatkiša, lepih gestova, dobrih filmova i šopinga. Diplomirani novinar, zaljubljenik u more i sunce, snalazi se i u kuhinji, a jednog dana živeće u Rimu.

Dodaj komentar

Klikni da komentarišeš

Share Tweet Share Share Follow