Novi Sad

Po kome nosi ime Molinarijev park u Petrovaradinu

Sa istočne strane Petrovaradinske tvrđave, duž Preradovićeve ulice koja vodi prema Sremskim Karlovcima smešten je Molinarijev park.

Park je osmislio i svoju ideju realizovao 1874. godine Anton Molinari, general inženjer i počasni zapovednik sedamdesete pešadijske pukovnije Austro-Ugarske carevine. Ova pukovnija, sastavljena uglavnom od Sremaca i Slavonaca, popularno nazivani Zipcigeri, je bila stacionirana unutar zidina Petrovaradinske tvrđave.

Ko je bio Molinari?

Anton Molinari je rođen 1820. godine, u Titelu a umro je 1904. godine. Za zapovednika Petrovaradinske tvrđave postavljen je 1873. godine. Odmah nakon toga počinje da uređuje Petrovaradinsku tvrđavu zasadima drveća, cveća i raznog žbunja. Sve prilazne puteve je obnovio i rekonstruisao.

Molinari je od svoje 13. godine bio povezan sa vojskom. Završio je inženjerijsku vojnu školu i vremenom postao specijalista za puteve i mostove. Ratovao je protiv Italije, gde je veliku slavu stekao izgradnjom puta za samo jedan dan, preko brda Monte Pastelo. Taj put je doprineo velikoj pobedi Austro-Ugarske nad Italijom. Kasnije je kao priznanje u čast tog podviga dobio i titulu barona Molinari Anton von Monte Pastelo.

U svojoj vojnoj karijeri je službovao širom Austro-Ugarske. Penziju je dočekao u sadašnjoj Italiji na svom imanju kraj jezera Komo. Zbog svojih zasluga kao komandant Petrovaradinskog garnizona, pored parka i jedna kapija Petrovaradinske tvrđave nosi njegovo ime.

Molinarijev park: Nekad i sad
Za potrebe i razonodu razmaženih oficira osmišljava i uređuje park van zidina tvrđave. Zasadio je mnogo vrsta različitih drveća i ostalog zelenila. Oficiri su tuda išli na izlet sa svojim boljim polovinama, jahali konje ili šetali pričajući o temama aktuelnim za to vreme.

Deo Molinarijevog parka je 2011. godine delimično uređen. Pa ipak, prvobitni Molinarijev park se prostirao od sadašnje Beogradske kapije, pa sve do osnovne škole Jovan Dučić. Sa desne strane park je delimično oštećen zbog izgradnje nasipa preko kojega je postavljena železnička pruga. Pruge više nema, ali je nasip ostao.

Najstarije novosadske kafane

OGLAS

258 Shares
258 Shares
Share via
Copy link