Magazin

Pleme Tuareg ruši sve rodne predrasude, muškarci pokrivaju lica, a žene imaju ljubavnike

pleme-Tuareg

U peščanim prostranstvima Severne Afrike živi jedan od najfascinantnijih naroda na svetu u kojem se život odvija prema zanimljivim i nekonvencionalnim običajima.

Oni koji su čuli za nomadsko pleme Tuareg znaju da u takvom društvu muškarci pokrivaju lice dok žene uživaju u svojoj seksualnoj slobodi, i to često u društvu nekoliko ljubavnika. Kako izgleda život afričkog plemena koje već nekoliko vekova hrabro osvaja egzotične dine Sahare, saznajte u nastavku.

Slobodan život u najvećoj vrućoj pustinji na Zemlji

Tuarezi žive u saharskim područjima Severne Afrike, u Nigeru, Maliju, Libiji, Alžiru i Burkini Faso. Njihovo ime na arapskom jeziku znači “Oni koje je Bog napustio”, a sami sebe često nazivaju Imohag, što se prevodi kao “slobodni ljudi”.

Premda njihove brojke variraju od izvora do izvora, pretpostavlja se da širom Sahare živi oko 2 miliona Tuarega. Iako se njihovi običaji i verovanja većinom temelje na Islamu, oni se ne smatraju Arapima. Deo su berberskih naroda koji su uglavnom muslimanske veroispovesti, ali se njihova svakodnevica često kosi s verom i životom ostalih muslimana.

Skriveni pod plavim velom

Prepoznatljiv motiv ovog plemena svakako je plavi veo kojeg nose muškarci, usprkos očekivanjima da će u pretežno muslimanskom društvu veo nositi žene. Zbog toga se u literaturi i mnogim izvorima često navode kao Plavi ljudi Sahare ili Muškarci od Vela.

To čine ne samo kako bi se zaštitili od pustinjskog sunca i peska, već i u sklopu tradicije skrivanja emocija, te je veo kao takav postao simbol muškog identiteta. Imaju ga svi muškarci kada postanu punoletni, odnosno s 25 godina, a navodno se najčešće nosi kako bi se izrazilo poštovanje prema poglavaru i starijim osobama.

Šta se dogodi u šatoru…

Tuarezi će se obično jako potruditi kako bi se ženskim pripadnicama plemena svideli jer one su te koje odlučuju o braku i svojoj sudbini. Muškarci se udvaraju na razne načine, ali najčešće tako da im pišu pesme na komadu drveta, a one biraju onog pesnika koji ih se svojim stihovima najviše dojmio.

Dok se žena ne odluči za koga će se udati, može imati koliko god ljubavnika poželi. Mladići obično pod okriljem noći ulaze u šator svoje izabranice, koja se pak pravi da uopšte ne primećuje da se dvoje ljubavnika upravo intimno upoznaju. Naime, Tuarezi veliku važnost pridaju diskreciji i poštovanju privatnosti, a ako muškarac ne poštuje sva pravila udvaranja biće izbačen iz šatora pre izlaska sunca.

Ako žena tako želi, već iduće jutro može pozvati drugog ljubavnika u svoj šator i niko je neće osuđivati. Ovakve slobode i nekonvencionalni običaji su doveli do toga da se ne očekuje od žena da se udaju što mlađe, već onda kada osete da je vreme za to. Takođe, žena ima toliko poseban položaj da muškarac, ako nije njen ljubavnik ili partner, ne sme jesti u njenom društvu.

Uspešan muškarac i još uspešnija žena

Pripadnice lepšeg pola uživaju velike slobode te učestvuju u donošenju porodičnih i plemenskih odluka, a nasledstvo i poreklo određuju se prema majčinskoj liniji. S obzirom na to da životinje za Tuarege imaju neprocenjivu vrednost jer od njih zarađuju za život, žene su vlasnice stoke, ali i svoga doma. Možda je upravo zato toliko popularna praksa sklapanja predbračnih ugovora među Tuarezima.

Čak i onda kada zaključe da više ne žele da dele život s dosadašnjim partnerom, žene su te koje odlučuju o razvodu. Kod Tuarega razvod nije razlog za tugu ili sramotu pa će mnogi roditelji svojim razvedenim kćerima organizovati proslavu kako bi, između ostalog, najavili muškarcima da je ta žena ponovno slobodna.

Premda će se konzervativnijim dušama učiniti kao da muškarci nemaju pravo glasa u ovom društvu, to nikako nije slučaj.

Muški Tuarezi zapravo donose sve važne političke i plemenske odluke. No, niti jedna od tih odluka se neće donositi niti sprovoditi bez konsultacija i blagoslova žena iz plemena. Možda ima nešto u tome da iza svakog uspešnog muškarca stoji još uspešnija žena?

Izvor: Putni kofer

Ukrajinske stjuardese odbacuju suknje i štikle, oblače pantalone i Nike patike

OGLAS

81 Shares
Share via
Copy link