Magazin Zdravlje

Naučnici potvrdili, čak i jedno pivo dnevno smanjuje mozak

pivo prag

Ako tu i tamo volite da se opustite uz koju čašicu, naučnici za vas imaju loše vesti – čak i samo jedno do dva pića dnevno rezultira smanjenjem volumena mozga. Stanje se pogoršava eventualnim povećanjem konzumacije.

Nova studija Univerziteta Pensilvanija oštro se suprotstavlja verovanjima da male količine alkohola mogu biti čak i pogodne za zdravlje, ili barem nemati negativne posledice.

– Postoje dokazi kako je efekt pijenja na mozak eksponencijalan pa bi još jedno dodatno piće moglo biti gore po organizam od svih prethodnih pića tog dana zajedno, objašnjava koautor studije Remi Daviet.

Kompletna studija objavljena je u uglednom naučnom magazinu Nature, prenosi Klubikon.

Tim je istraživao podatke 36.678 zdravih sredovečnih i starijih ljudi i kontrolisao varijable povezane s konzumacijom alkohola. Veličina mozga se korigovala u zavisnosti od veličine glave, kako startne razlike ne bi zamutile rezultate istrage uticaja alkohola.

Pokazalo se kako se mozak smanjuje i sužava što se pije više alkohola, čak i kad bi to bilo samo jedno ili pola piva.

Stoga naučnici sada pozivaju na promenu medicinskih smernica koje kažu kako je ženama preporučeno da ne piju više od jednog pića dnevno, a muškarcima dvostruko, te se zalažu kako bi te količine trebalo smanjiti.

Izvor: Klubikon

Baka Julijana najbolje zna kako se nositi s muškarcima, pije pivo i sipa mudrosti (VIDEO)

Ekipa Luftike

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

6.4K Shares
6.4K Shares
Share via
Copy link