Magazin Putovanja

Hrvatski portal ishvalio gradić u Srbiji na fenomenalan način, momentalno smo poželeli da ga posetimo

pirot

Hrvatski portal Punkufer, posvećen putovanjima, objavio je spektakularan tekst o gradiću na jugu Srbije. Afirmativni tekst počinje pitanjem:

Jeste li čuli za Pirot, gradić u jugoistočnoj Srbiji koji odiše tradicijom i kulturom, a nalazi se u blizini izvanrednih prirodnih lepota? Mi bismo rekli idealno za istraživanje, stoga ‘ajmo da ga upoznamo i vidimo šta može da nam pruži.

U dolini reke Nišave, istoimena opština dom je Pirotu, gradskom naselju burne istorije okruženom prirodnim lepotama. Tako mu društvo prave Stara Planina, Vlaška Planina i Belava, a ni Nišava ne teče sama već je upotpunjavaju Rasnička Reka i Jerma uz Zavojsko jezero.

Ako se do Pirota zaputite autom iz Zagreba, trebaće vam sedam sati, a trošak putovanja auto-putem u jednom smeru je 479 kuna (oko 7.500 dinara). Odlučite li se za autobus, vožnja traje 12 sati, a autobusku kartu ćete platiti između 200 i 300 kuna, zavisno od termina koji odaberete.

pirot grad

Pirot priča zanimljivu istoriju

U 4. veku ovde je postojalo antičko naselje naziva Tures prema rimskoj karti Tabula Peutingeriana, a danas ako ga posetite možete videti mešavinu istoka i zapada u kombinaciji s ostacima prošlosti i motivima sadašnjosti. Zanimljivo je stajati na mestu koje su nekad zvali Via Militaris, odnosno antički vojni put. Nazivali su ga još i Pirgos, Turib, Momčilov grad i Kale, a danas možete čuti da se o Pirotu priča kao Malom Jerusalimu zbog velikog broja verskih objekata.

Tradicija ćilimarenja kao najvažniji zanat

O ćilimima se u Pirotu puno priča upravo zato što je jedan od najstarijih i, za domaćine, najvažnijih zanata na koje su zaista ponosni. Razvijen je pod uticajem Turaka koji su ovde u davna vremena obitavali, a počeli su da se izrađuju zahvaljujući vuni velikog kvaliteta.

Ćilim iz Pirota možete da prepoznate po izgledu potpuno jednakih glatkih strana i šara geometrijskog oblika koje nazivaju gugtće na direci, zvezda, đulovi, venci, bombe ili pak grozdovi. Krase ga boje velikog kontrasta uz prevlast crvene i ono što je zanimljivo je da se izrađuje ručno uz dugotrajan proces. Prodavao se i prodaje po celom svetu, a zanimljivo je da se izrađuju za zdravlje, blagostanje, sreću u ljubavi, poslovni uspeh, pa čak i protiv uroka i otklanjanja loše energije i magije.

Ako vas zanima više o ovoj temi, svakako posetite Muzej Ponišavlja Pirot koji je radnim danima otvoren od 7 do 15 sati, a subotom od 10 do 14 sati. Nemojte se zbuniti ako pitate gde je Muzej Ponišavlja, a lokalci vas upute u Kuću malog Riste.

Muzej je, naime, smešten u kući nekadašnjeg najpoznatijeg pirotskog trgovca Riste Jovanovića u kojem su snimljeni poznati srpski filmovi poput “Zone Zamfirove”.

Bogata gastronomska tradicija – probajte pirotski kačkavalj

Pošto i sami volimo fino da pojedemo, gastronomska ponuda nas najviše veseli, a u Pirotu uživamo u probanju pirotskog odnosno staroplaninskog kačkavalja. Kačkavalj je sir koji se pravi od ovčijeg mleka i to ručno, na potpuno autentičan način prema tradicionalnom receptu.

Postoje danas varijacije od kravljeg ili mešanog sira, a u Pirotu čak postoji i Mlekarska škola gde se deca uče ovom vrednom zanatu. Nećete odande otići a da ga ne probate. Ali, nedostaje nam meso. Ne brinite, jer ćete tu probati i peglanu kobasicu koja se izrađuje od ovčijeg, kozjeg ili junećeg mesa pripremljena posebnim načinom peglanja flašom. Prijatno!

Šta još doživeti u Pirotu?

Mesto je rekom Nišavom podeljeno na dva dela, Pazar i Tijabaru. Prošetajte i uživajte u pogledima na raznolike građevine među kojima se ističe Momčilov Grad. Kao što smo spomenuli, Pirot se smestio i kraj mnogobrojnih prirodnih lepota, a naša je preporuka da istražite Staru planinu s najvišim vrhom Midžorom.

Ovo je najveća planina istočne Srbije, a najviše je vole ljubitelji snega, skijanja i planinarenja. Tu ćete sresti mnoštvo pašnjaka i životinja koje srećno pasu, a očaraće vas i božanstveni vodopadi od kojih se posebno ističe 25 metara visok vodopad Tupavica. Idealna prilika za posetu Pirotu je i brđanin Srbija, avantura koja se prvi puta održava ove godine i to baš na Staroj planini.

Na popis stavite i autentično Kameno selo Gostuša koje je od Pirota udaljeno 30 kilometara, piše Punkufer, a prenosi Blic. Dočekaće vas kuće zidane od kamena i blata s kamenim krovovima, ogradama i puteljcima.

Pirot zaista ima mnogo toga za ponuditi. Bilo da volite aktivni odmor ili pak ležerno istraživanje, vredi ga staviti na popis lokacija koje ćete u 2020. posetiti, zaključuje hrvatski portal o putovanjima.

TOP 10 nestvarnih mesta u Srbiji za koje mnogi nisu nikada čuli

Tamara Obradović

Tamara Obradović

komentar

Klikni da objaviš komentar

  • Ja sam iz Nisa ali obozavam Pirot..ljude,hranu,prirodu u okolini Pirota..ma Pirot vam je raj na zemlji!!!

54 Shares
Share via
Copy link