Dogadjaji Pozorište

Pinterov “Novi svetski poredak” u CK13

Drame Harolda Pintera dugo nisu igrane u srpskim teatrima, a prema rečima reditelja Srđana Radakovića, ta činjenica je dobar povod za novi dijalog s velikim dramskim piscem čija dela su danas više nego aktuelna. Predstavu „Novi svetski poredak“ možete pogledati u utorak 21. juna u 20 sati u CK13.

Osnovna zamisao predstave Novi svetski poredak je da se nevelika, ali značajna Pinterova drama Novi svetski poredak (u kombinaciji sa delovima drugih dramskih tekstova poput Još jedno pred polazak i Gorštački jezik) pretvori u specifičan dramski kolaž koji razotkriva krik savremenog čoveka koji više nije u stanju da razlikuje istinu i laž, čoveka koji se slepo drži za savitljivi štap demokratije kojom upravljaju bombe, dronovi, mediji, vrednosti globalnog potrošačkog društva, nafta, gas, krupan kapital, iskrivljena religijska osećanja, tajne službe…
Drama Novi svetski poredak, prema rečima samog autora, bavi se torturom i bila je inspirisana zlostavljanjem Kurda u Turskoj, posebno kurdskih intelektualaca koji su tokom dugog niza godina u ogromnom broju bili zatvarani i brutalno mučeni. Ipak, u trenutku nastajanja nije bila politički motivisana, u tema nije odnos Turske prema Kurdima već razotkrivanje brutalosti mehanizama kojima nevidljiva ruka vlasti lomi kičmu pojedinca ubijajući njegovu želju za spoznajom istine. A kada glad za istinom prestane, individua u novom svetskom poretku postaje slobodna. Naslov drame Novi svetski poredak najpre upućuje na frazu koju je 1990. godine izrekao Džordž Buš koju je Pinter u drami promenio u frazu „čišćenje sveta za demokratiju“. Jasno je da je u proteklih petnaestak godina intenzitet „čišćenja“ bitno uvećan, i stoga bavljenje Pinterovim „Novim svetskim poretkom“ danas, 2016. godine, predstavlja apsolutnu nužnost, objašnjava reditelj.

U predstavi igraju Marijana Prpa Fink, Agota Vitkai Kučera i Predrag Momčilović, a ulaz je 100 dinara.

Još dešavanja potražite ovde.

12 Shares
Share via
Copy link