Magazin

Srbi ga obožavaju, Albanci preziru: Ko je Peter Handke, dobitnik Nobelove nagrade za književnost?

Nobelova nagrada za književnost za 2019. godinu dodeljena je austrijskom piscu Peteru Handkeu, saopštila je juče Švedska akademija. Vest koja je iznenadile mnoge, ali ne i prave ljubitelje književnosti, izazvala je veliku pažnju javnosti u regionu.

Razlog tome je, ne samo književni opus Austrijanca, već njegovi politički stavovi 90-tih kada je bio jedan od retkih koji je stao na stranu Srba.

Pravda za Srbiju

Handke se devedesetih godina, piše Blic, zamerio zapadnom svetu, kada je bio na prostorima nekadašnje Jugoslavije dok je još trajao rat napisao esej „Pravda za Srbiju“ i naišao na osudu u nekim zapadnim krugovima.

Upravo je to bio razlog da njegova predstava svojevremeno bude „skinuta“ iz pariskog teatra „Komedi fransez“.

Međutim, više od toga, javnost, i stranu i domaću, šokiralo je njegovo mišljenje o Miloševiću, za koga je rekao da „uopšte nije bio nacionalista, želeo je da sačuva Jugoslaviju“.

„Poštovanje“ je reč kojom je opisao šta je prema Miloševiću osećao. Govorio je i da Milošević nije bio „balkanski diktator i kasapin“.

„Ne kajem se ni danas zbog stavova o Srbiji devedesetih. Ja sam hteo da napišem ono što sam video i osećao tada. Nemam ni kajanje, niti korist od svega toga. I danas mislim da sam to gramatički i ritmički dobro uradio. Mene je zapravo tada užasno nerviralo to što su svi o problemu Balkana pisali unisonim žurnalističkim jezikom“, rekao je on pre dve godine u Novom Sadu na otvaranju 11. Prosefesta.

Prijateljstvo sa Miloševićem je, izgleda, učvršćeno i kada se on našao u Hagu, a Handke išao da ga poseti, pošto su njegovi advokati zatražili da, eventualno, bude svedok odbrane.

U Srbiju je došao čak i na sahranu Slobodana Miloševića, i izjavio da je njegovo prisustvo na sahrani „potpuno privatna stvar“.

Kasnije se sastajao i sa Tomislavom Nikolićem, koji mu se tada zahvalio na zalaganju „da se Srbi na što verodostojniji način prikažu publici u svetu“.

Na konstataciju da ga zbog njegovih stavova u Srbiji doživljavaju kao prijatelja, a da je u nekim društvima postao „persona non grata“ on kaže da je tako rođen – „kao persona non grata“.

„Možda je to dobro, mada mi se baš i ne sviđa… Ipak, mislim da u stvari nisam persona non grata. Ima mnogo ljudi, pojedinaca, čak i na Zapadu, postoje oni koji koji su nastavili da čitaju moje knjige. Znam da čitaju, dobijam i mnogo pisama od čitalaca. Najveći podstrek su mi u stvari čitaoci i verujem da će nastaviti da čitaju, ne samo moje knjige, nego uopšte da čitaju“, izjavio je nedavno u intervjuu za RTS.

Handke (77) je nagrađen za „uticajni rad koji je u okviru lingvističke kreativnosti istraživao periferiju i jedinstvenost ljudskog iskustva“, napisala je Švedska akademija.

Handke je esejista, scenarista, prevodilac, na srpskom ima objavljena dela „Veliki pad“, „Popodne pisca“, „Juče na putu“.

Sa nemačkim rediteljem Vimom Vendersom radio je na scenariju za kultni film „Nebo nad Berlinom“ (Der Himmel uber Berlin), a film počinje recitovanjem njegove čuvene „Poeme o detinjstvu“ i stihom „Als das Kind Kind war“ (Kad je dete dete bilo).

Švedska akademija, potresena skandalom seksualnog uznemiravanja, odlučila je prošle godine da odloži dodelu nagrade za književnost, kako bi imala vremena da sprovede reformu unutar institucije i imenuje nove članove posle ostavke nekolicine.

Region pobesneo zbog nagrade Handkeu

Vest da je austrijski pisac, Peter Handke, dobitnik Nobelove nagrada za književnost izazvala je brojna reagovanja na društvenim mrežama i u medijima.

Ta vest posebno je razbesnela Albance, koji za njega kažu da je „poznat po stavovima protiv NATO bombardovanja, koje je donelo slobodu Kosovu“. a, slične reakcije stižu i iz SAD.

Prištinska Gazeta Ekspres je prenela da je Handke poznat po svojim vezama sa Srbima i oštro se, kako kažu, protivio NATO bombardovanju 1999. godine koje je donelo „slobodu Kosovu“.

Podsećaju i da je Handke pre nekoliko godina boravio na KiM kada je, kako navode, Srbima iz Velike Hoče donirao 50.000 evra za izgradnju bazena.

Na društvenim mrežama, Fejsbuku i Tviteru, objavljeno po više stotina komentara u kojima kulturni poslenici iz celog sveta čestitaju Handkeu na ovom priznanju.

Ima i onih, međutim, koji pišu da je Handkeovo ime vezano za njegovo javno zalaganje u ime odbrane Slobodana Miloševića, nekadašnjeg predsednika SRJ i Srbije.

Podsećaju i da je Handke govorio na skupu Miloševićevih pristalica okupljenih na sahrani u Požarevcu.

Neki se sćaju da je Handke proglašen za počasnog građanina Beograda 2015., kao i da je 2012. postao inostrani član Srpske akademije nauka i umetnosti.

Albanka Vljora Čitaku je i na Tviteru i na Fejsbuku objavila istu poruku, ocenivši da je nešto „ozbiljno pošlo po zlu“.

Ambasadorka Kosova u UN napisala je jedan od Handkeovih citata: „Ponekad bih voleo da sam srpski pravoslavni sveštenik koji se bori za Kosovo“, a zatim dodala:

„U svetu punom brilijantnih pisaca, Nobelov komitet je odlučio da nagradi propagandistu etničke mržnje i nasilja. Nešto je ozbiljno pošlo po zlu!“

Kosovski novinar Adriatik Keljmendi je na svom fejsbuk profilu napisao da je dodela Nobelove nagrade Hankeu „sramota“.

„Ovo je sramota. To je isto kao kad bi pisac koji je proslavio Hitlera (Adolfa) dobio Nobelovu nagradu za književnost“, napisao je Keljmendi.

Beogradski pisac, Dragan Velikić, smatra da je Nobelova nagrada za književnost „došla u prave ruke“.

„To je pravda za Handkea“, napisao je Velikić i dodao:

„Kad pogledamo niz pisaca koji ne mogu da se porede sa njim kao pisci, a koji su dobili Nobelovu nagradu, mislim da je on apsolutno zaslužio, tu nema spora. Meni je drago da je dobila i Olga Tokarčuk koja je zaista sjajan pisac, tako da je ove godine izbor svim poznavaocima književnosti to će biti zadovoljavajuće“.

Velikić je komentarisao i političke reakcije povodom dodele Nobela Handkeu i istakao da će ih „svakako biti“, te dodao da misli da će to ovom austrijskom piscu da prija, jer, kako kaže, „takav je čovek“.

Vršilac dužnosti ministra spoljnih poslova Gent Cakaj je, pak, oštro reagovao na odluku o dodeli Nobelove nagrade Handkeu.

On je na svom Fejsbuk profilu izlio svoju ljutnju ocenivši da je Handke, poznat po svojoj otvorenoj podršci Slobodana Miloševića, te dodao da je kao ljubitelj knjige razočaran odukom da „Nobela ove godine dobije čovek koji negira genocid“.

„Kao čovek strastven za večnu lepotu i moć književnosti da bi obogatio ljudsko iskustvo i kao žrtva etničkog čišćenja i genocida, uznemiren sam odlukom da Nobelovu nagradu za književnost dodeljena čoveku koji negira genocid. Kakav besmislen i sramotan čin“, napisao je Čakaj na tviteru.

Novinarka Una Hajdari je napisala da oni koji podržavaju dodelu Nobelove nagrade Handkeu, a da pritom ne spominju činjenicu da je govorio na Miloševićevoj sahrani, da je svedočio u procesu protiv Miloševića u Hagu – uvreda je za novinarstvo.

I Albanski predsednik Edi Rama kritikovao je odluku o ovogodišnjoj dodeli Nobelove nagrade za književnost.

Kosovska akademija nauka i umetnosti (ANUK) reagovala je na dodelu Nobelove nagrade Peteru Handkeu, naglašavajući da je on bio pasionarani podržavalac Miloševića i ubijanja naroda.

„Duboko ogorčeni primili smo ružnu vest da dobitnik Nobelove nagrade za književnost za 2019 godinu pisac Peter Handke, istaknuti eksponent fašističkih ideja tlačenja i zarobljavanja naroda i pasionantni podržavalac Miloševića i njegovnih genocidnih ratova na Balkanu, uključujući i Kosovo. Kao Akademija mlade države koja je nastala na zapadnim vrednostima slobode naroda i institucija koja je sama bila izložena segregaciji i aparthejdu omraženog režima i njegovog razarajućeg rata, nismo verovali da ćemo se ovako brzo suočiti sa gubljenjem pamćenja i moralnim praštanjem onih koji su sdušno podržavali ubicu naroda, kao što je učinio vaš laureat Peter Hantke“, navodi se u saopštenju ANUK-a i ističe da „Peter Handke nije bio na pravoj strani istorije naroda Balkana, niti Kosova, već ne našao utočiste u tamnoj stranih tragičnih događaja Balkana“.

Svoje protivljenje u vezi sa pomenutom dodelom Nobelove nagrade iskazao je i odlazeći ministar spoljnih poslova Kosova Bedžet Pacoli koji je to ocenio „sramnim delom“, prenosi RTK.

Američki PEN izrazio je žaljenje zbog dodele Nobelove nagrade za književnost za 2019. godinu austrijskom piscu Peteru Handkeu, i ocenio da književna zajednica zaslužuje bolje od tog izbora.

„U trenutku porasta nacionalizma, autokratskog vodstva i raširene dezinformacije širom sveta, književna zajednica zaslužuje bolje od ovoga. Duboko žalimo zbog izbora Nobelove komisije za književnost“, navedeno je u saopštenju američkog PEN koje prenosi Slobodna Evropa.

Kako je obrazloženo u zvaničnoj izjavi Akademije, Peter Handke dobio je Nobelovu nagradu za književnost za 2019. godinu za „uticajno delo koje je jezičkom domišljatošću istražilo periferiju i specifičnosti ljudskog iskustva“.

„Iznenađeni smo izborom pisca koji je svojim javnim glasom potkopavao istorijsku istinu i ponudio javno suknjištvo počiniocima genocida, poput bivšeg srpskog predsednika Slobodana Miloševića i lidera bosanskih Srba Radovana Karadžića“, navela je u saopštenju predsednica PEN Amerike Dženifer Igan.

Kontroverze koje prate Handkeovo ime, o čemu su rasprave bile česte i u međunarodnim okvirima, vezane su za njegovo javno zalaganje u ime odbrane Slobodana Miloševića koji je tokom suđenja za najteže ratne zločine 2006. godine umro u pritvoru Haškog tribunala.

Handke je 2015. godine dobio nagradu i počasnog građanina Beograda, a 2012. godine postao je i inostrani član Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU).

„Skandalozna i sramna odluka“

Bošnjački član Predsedništva BiH Šefik Džaferović nazvao je „skandaloznom i sramnom“ odluku da se austrijskom piscu Peteru Handkeu dodeli Nobelova nagrada za književnost.

Džaferović je ocenio da je odluka odbora Kraljevske švedske akademije nauka da dodeli nagradu Handkeu čin koji predstavlja „gubitak moralnog kompasa“ jer se time, kako tvrdi, ignoriše činjenica da je reč o osobi koja je otvoreno podržavala ratne zločince i negirala njihova zlodela.

U pisanoj izjavi dostavljenoj medijima, Džaferović tvrdi da je Handke u periodu od 1992. do 1995. opravdavao ratne zločine u BiH i navodno štitio njihove počinioce.

On je ocenio da je Nobelov odbor „olako prešao preko činjenice da je Handke opravdavao i stao u zaštitu Slobodana Miloševića i njegovih izvršitelja Radovana Karadžića i Ratka Mladića, koji su pred UN-ovim Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICY) osuđeni za najteže ratne zločine, uključujući genocid“, prenosi Hina.

„Bio je na strani Srbije i srpskog naroda kada nam je bilo teško“

Najveće priznanje u književnosti otišlo je u ruke sjajnog pisca, humaniste i čoveka koji voli Srbiju, rekao je gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić nakon što je objavljeno da je austrijski pisac Peter Handke dobio Nobelovu nagradu za književnost za 2019. godinu.

Radojičić je rekao da ga je vest o velikom priznanju za Handkea iskreno obradovala jer je u pitanju književnik koji se devedesetih godina prošlog veka trudio da verodostojno prikaže nedaće kroz koje su Srbi tada prolazili.

On je podsetio da je Handke od pre četiri godine počasni građanin Beograda i dodao da je njegov uspeh velika stvar za ovaj grad s obzirom da je veliki pisac svojim predanim višedecenijskim radom promovisao Beograd i Srbiju, uprkos tome što je, primetio je, nekada zbog toga doživljavao osporavanje od izvesnih krugova u svetu koji se nisu slagali sa njegovim stavovima o Srbiji.

Handke, međutim, dodao je, nikada nije odustao od namere da prikaže istinu o svim nedaćama kroz koje su Srbi prošli, kao ni da se zalaže za pravdu prema našem narodu.

„Zbog svega toga stekao je našu duboku naklonost“, rekao je Radojičić i podsetio na Handkeov esej „Pravda za Srbiju“, koji je napisao u vreme dok je rat uveliko trajao na prostorima bivše Jugoslavije.

Gradonačelnik je izrazio želju da Handke uskoro ponovo poseti Beograd i dodao da su ga građani uvek dočekivali punog srca.

„Peter Handke je na najbolji način razumeo burnu istoriju i duh našeg Grada s obzirom da često podseća da je Beograd bombardovan tri puta u jednom veku, ali da se uvek izdizao iz pepela, te da nikada u istoriji nije bio mračno jezgro Balkana kako su ga neki doživljavali“, naveo je gradonačelnik.

Veliki pisac, jedan od najznačajnijih pisaca nemačkog jezika u istoriji, Peter Handke Nobelovu, najznačajniju nagradu, dobio je zasuženo, ali sa zakašnjenjem, smatra minsitar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević

„Njegovo književno delo obeležilo je globalno i kraj 20. i početak 21. veka. Nobelova nagrada je prema mišljenju mnogih relavantnih stručnjaka iz te oblasti, morala odavno da mu pripadne, ali je politika umešala svoje prste. Njemu nagrada dolazi relativno kasno, ali ipak apsolutno zaluženo“ kazao je ministar kulture.

Vukosavljević koji je Peteru Handkeu prošle godine, prilikom njegove poslednje poste Srbiji, uručio međunarodnu književnu nagradu „Milovan Vidaković“ u Novom sadu, je podsetio da je Peter Handke veliki prijatelj Srbije.

„Bio je na strani Srbije i srpskog naroda kada nam je bilo teško u izrazito teškim trenucima u novom dobu. Zbog svojih stavova Peter Handke je bio meta napada i osporavanja. Njegove predstave su bile skinute sa repertoara čuvenog francuskog pozorišta Comedi Frances početkom 20. veka zbog njegovih političkih stavova što velika sramota i za francusku kulturu i za kompletnu evropsku kulturnu javnost“ kazao je Vukosavljević.

Na istoriji se ne spominje, a bio je premijer i prvi Srbin nominovan za Nobela

Izvor: B92

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

211 Shares
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • More Networks
Copy link
Powered by Social Snap