Magazin Svet

Pepeljuga lezbejka i transrodni ubica zmajeva u dečjim knjigama u Mađarskoj izazvali rat Orbana i LGBTQ zajednice

viktor orban

Javnost u Mađarskoj je šokirana knjigom bajki u kojima je Pepeljuga predstavljena kao lezbejka, a ubica zmajeva je transrodna osoba. Gej zajednica u Mađarskoj izrazila je žaljenje što joj je, posle objavljivanja knjige za mlade u kojoj se promoviše homoseksualnost, premijer Viktor Orban poručio da “ostave decu na miru”.

Mađarska ima zakone o homoseksualnosti koji se zasnivaju na izuzetno toleratnom i strpljivom pristupu”, rekao je Orban i dodao da “postoji crvena linija koja ne sme da se pređe” i knjigu je ocenio kao provokaciju, piše 021.rs.

To je zbirka bajki i legendi koju je predstavila zajednica LGBTQ, u kojoj se pominju Pepeljuga lezbejka i transrodni ubica zmajeva. U knjizi se pominju i druge marginalizovane zajednice kao što su hendikepirani, siromašni i Romi.

“Pošto strah od migranata i pandemija nisu dovoljni za mobilizaciju birača, sad je red da zajednica LGBTQ bude žrtveni jarac vlasti”, izjavio je Tamaš Domboš, član organizacije “Hatter”, glavnog gej udruženja u Mađarskoj.

Domboš je rekao da mediji redovno homoseksualnost nazivaju “bolešću”, dok zvaničnici nisu nikad osudili napade na pripadnike LGBTQ zajednice, a policija im ne pruža zaštitu.

Jedno udruženje je zatražilo povlačenje knjige, dok je jedna poslanica ekstremne desnice primerak knjige pocepala na konferenciji za novinare.

Udruženje izdavača i knjižara osudilo je takve reakcije upoređujući ih s ponašanjem cenzora u doba nacizma i komunizma.

LGBT zajednica pisala Brnabićki: Drugarice, lažljivice, ništa niste učinili za nas

Dragana Vidić

Dragana Vidić

Čeka poslednji voz za Nedođiju. I to uspešno radi već 10 godina. U međuvremenu piše.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

60 Shares
Share via
Copy link