Magazin Srbija

Panta već 15 godina živi u pećini, vakcinisao se i pije pivo sa životinjama

22854_tan2021-8-3-141110913
Foto: Tanjug/Aleksandar Ćirić

Piroćanac Panta Petrović, poznat je po tome da već 15 godina živi u pećini, okružen šumama i divljim životinjama. On je odlučio da se odmetne od sveta, da bi imao potpunu slobodu života u kojoj uživa.

Simpatični čovek kaže da se pozdravi sa vukovima kada noću prolaze iznad pećine. On im da do znanja da je tu, a oni nastave svojim putem.

Poznat je Panta i kao odličan zanatlija, napravio je veliku gondolu i tri mosta pa ih poklonio građanima iz obližnjih krajeva na korišćenje.

Ali on se sada, toliko srodio sa prirodom da sa životinjama pije i pivo:

– U Pirot nemate slobodu. Ili sa ženom ima da se svađaš, ili sa decom ili s komšiluk. Uvek se nađe neko. Ovde nema ko da me dira – objašnjava on kako je sve zamenio cvrkutom ptica i raskoši koju pruža priroda.

U prvi mah deluje da je ovaj čovek potpuno odsečen od sveta, ali on je odlučio i da se vakciniše i uputio apel građanima:

– I hoćemo sada sve tri vakcine plus jednu dodatno, ako treba. Primićemo sve tri vakcine. Apelujem na građane da se svi vakcinišu. Evo ja sam se vakcinisao, ništa nisam osetio. Drugi, treći dan, ja sam si počeo da pijem pivo kao da se ništa ne dešava – istakao je Panta, dok ga je snimala „Radio Slobodna Evropa“.

Iako iz svoje pećine izlazi jedino da bi obišao životinje koje ima u obližnjoj kolibi, pokazao je svoju odgovornost prema zajednici. Za svaki slučaj, ako se sretne sa nekim u šumi.

Petrović ima svinje, mačke, pse. Uz mnoštvo životinja i bogatsva biljnog sveta uživa u životu koji mu je Bog podario. On živi od socijalne pomoći, ali ga novac ne zanima, za njega kaže da kvari ljude.

Sve što je zaradio i stekao dok je živeo u civilizaciji poklonio je i ostavio građanima i gradu.

Nikada se nije pokajao zbog svoje odluke, štaviše, on je veoma radostan, vitalan, vidno srećan i ispunjen čovek.

Za sreću jeste potrebno malo. Često to zaboravljamo. Nije da baš moramo da pijemo pivo sa životinjama, svi smo različiti – ali alternativa uvek postoji. Pa kako ko voli.

Život je u suštini vrlo jednostavan, a Panta kroz njega korača punim plućima živopisnim kanjonom Gradašničke reke u netaknutoj prirodi.

Baka Radmila živi sama u planini i već 15 godina gleda kroz prozor očekujući dolazak sina

Stefan Savkić

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

757 Shares
757 Shares
Share via
Copy link