Magazin

Pavle je sa 3 godine počeo da čita, a sa 7 zna sve o istoriji, geografiji i programiranju

Leskovčanin Pavle Stamenković sa tri godine naučio je da čita, a danas sa sedam godina istoriju i geografiju ima u malom prstu, dok proces pomeranja tektonskih ploča zna da objasni bolje od mnogih geografa, a u prethodnih godinu dana pročitao je mnogo knjiga i 84 puta posetio leskovačku kuću knjiga i tako postao najmlađi član Narodne biblioteke „Radoje Domanović“ u Leskovcu koji je pročitao najviše knjiga.

Još pri današnjem upoznavanju osetili smo da se iza ovog neodoljivog dečaka krije pravi mali genijalac, jer je odmah krenuo da nam objašnjava kako se pomeraju tektonske ploče i kako nastaje zemljotres, simulirajući knjigama ceo taj proces.

Njegova mama Snežana nam je otkrila da se ljubav prema pisanoj reči u njenom sinu rodila sama, a da je njen udeo samo to što mu je usadila naviku da čita pred spavanje.

Pored čitanja knjiga, ovaj sedmogodišnjak govori tečno engleski jezik, svakog dana vreme provodi na Vikipediji u želji da što više sazna o istoriji, geografiji, dinosaorusima, planetama, a sam je otvorio i svoj jutjub kanal na kojem na engleskom jeziku pokazuje kako se programira i kako se pomeraju tektonske ploče na Severnom i Južnom polu i u Evropi.

Obožava Nikolu Teslu, a voli da čita pesme Jovana Jovanovića Zmaja.

pavle-genije
Foto: Jugmedia

„Kad porastem voleo bih da budem jutjuber ali da na svom kanalu podučavam ljude raznim stvarima. Na svom kanalu sam pravim prezentacije i sam programiram, instaliram, postavljam tutorijale, volim taj svet kompjutera i znam da radim u svakom programu“, priča za JuGmediu Pavle, čudo od deteta.

Govori pomalo ruski i kineski, a ukoliko želite da saznate nešto više o nuklearnoj bombi, Pavle će vam bez problema objasniti.

Pavlu je juče uručena članska karta leskovačke bibilioteke i na poklon je dobio nekoliko knjiga a najviše se obradovao atlasu Evrope, piše Jugmedia.

Zanimalo ga je zašto dobija toliko poklona na šta mu je direktorka Biblioteke odgovorila da je to zato što je bio najvredniji dečak u prethodnoj godini.

Dečak iz Borče prošle godine pročitao 300 knjiga, nagradila ga i gradska biblioteka

Tamara Obradović

Običan konzument društvenih mreža, američke literature i pomfrita.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

14 Shares
Share via
Copy link