Magazin Svet

Paula Hitler je obožavala brata Dolfija, krvnički ju je tukao, ali gajili su čudnu naklonost

maxresdefault

– Imala je veliko poštovanje prema Adolfu. Da sam je pitao bilo šta što bi moglo da bude kritika prema njemu, mislim da bi ga zaštitila – rekao je čovek koji je razgovarao sa Paulom Hitler 1959. godine.

Žena po imenu Paula Hidler 1930. godine je otpuštena sa posla u osiguravajućoj kompaniji u Beču. Bila je vredan radnik, značajan šraf kompanije. Ispostavilo se da su je, kada je počeo Drugi svetski rat ekspresno otpustili zbog njenog prezimena.

Dok je Hidler bilo uobičajeno nemačko prezime, manje tradicionalno njegovo pisanje, nije. Paula koristila tradicionalni pravopis, njen brat Adolf se odlučio za drugu verziju – Hitler. Adolf je to prezime pretvorio u jedno od najomraženijih u istoriji. Paula to nije mogla ni da nasluti.

Adolfova mala sestrica

Pre nego što je odrasla tako da je društvo prezire, Paula Hitler je bila najmlađe dete nemačke porodice srednje klase.

Rođena 21. januara 1896. godine, Paula je bila najmlađe dete Alojza i Klare Hitler i poslednja od Adolfove rođene braće i sestara (firer je imao još jednog rođenog brata i dvoje polubraće i sestara iz drugog braka svog oca). Kada je Paula imala 6 godina, njen otac Alojz je umro nakon pleuralnog krvarenja, a njena majka Klara je preuzela dužnost nad domaćinstvom.

Klara je preselila svoje dvoje male dece iz porodične kuće u Leondingu u skroman stan u Lincu, malom gradu u severnoj Austriji. Živeli su štedljivo nekoliko godina, od državne penzije koju je Alojs ostavio. Klara nije radila, već je život posvetila deci. I Adolf i Paula su je kasnije pamtili kao brižnu majku.

Kao dečak, Hitler je često bio žrtva batinjanja svog oca. Zauzvrat, kada je postao tinejdžer, Hitler je tukao svoju sestru. Jedno od najranijih sećanja na njega, kako je Paula mnogo kasnije ispričala, bilo je ono gde je kao osmogodišnju devojčicu udara po licu.

8ybON4W9PsKnRFa7-6377145381

U porodici Hitler se i inače na batinanje dece gledalo kao na dobru praksu. Čak je i majka Klara verovala da je to što Adolf s vremena na vreme izudara Paulu “dobro za njeno obrazovanje”.

Samo 5 godina nakon smrti supruga, umrla je i Klara. Adolf je, kao najstariji, preuzeo odgovornost i postao glava kuće. Sa samo 11 godina, počela je da se oslanja na svog starijeg brata, koji je bio skoro 7 godina stariji od nje.

Nakon majčine smrti, Adolf se preselio u Beč, a Paula Hitler je ostala u malom porodičnom stanu u Lincu. Živeli su od ostatka državne penzije svog oca, kao i od male državne stipendije koja im je dodeljena. Adolf se kasnije odrekao svoje penzije i dao svoj deo stipendije svojoj mlađoj sestri.

Paula je ćutala, gledala kako da preživi dok je pisala pisma svom bratu – koji je imao mnogo veće planove.

Sestra zloglasnog Firera

Do ranih 1920-ih, Paula Hitler se preselila u Beč. Iako je njen brat nastavio da sledi svoje velike snove da bude slikar i javni vođa, Paula se odlučila za mirniji, jednostavniji život. Jedno vreme je radila kao sobarica nekoliko imućnih porodica u Beču, kao i u jevrejskom domu.

hitler-with-regiment

Kanije je zarađivala za život radeći sekretarske poslove u Beču i okolini, a tokom rata, radila je kao sekretarica u vojnoj bolnici.

Brak sa nacistom zabranio joj Hitler

Malo se zna o političkim sklonostima Paule Hitler. Radila je, naravno, u jevrejskom domu, i nikada nije pokazala nikakav animozitet prema njegovim stanarima. Takođe se nikada nije pridružila bilo kakvoj podršci svom bratu i nikada se nije pridružila Nacističkoj partiji.

Međutim, 2005. godine istraživači su otkrili da je negde na početku Drugog svetskog rata bila verena za Ervina Jekeliusa. Jekelius je bio oficir Trećeg rajha i jedan od glavnih egzekutora nacista, odgovoran za slanje najmanje 4.000 ljudi u gasne komore. Brak je na kraju zabranio Adolf Hitler. U stvari, Adolf je naredio hapšenje Jekelija i poslao ga na Istočni front, gde je umro u sovjetskom logoru za ratne zarobljenike.

fitxa-policial-sovietica-de

Uprkos njenom očiglednom znanju šta je Hitler radio nemačkom narodu, u glavi Paule Hitler postojala je čudna dihotomija. Iako očigledno nije podržavala političke i društvene akcije svog brata, dobro je dokumentovano da je obožavala svog starijeg brata.

Često se žalila na činjenicu da se nakon njenog odlaska i da su njih dvoje imali samo sporadične kontakte, iako je izražavala veliko oduševljenje njihovim retkim sastancima. U razgovoru sa američkom vojskom iz juna 1946. godine rekla je da ne veruje da je on naredio istrebljenje toliko miliona ljudi. Za nju to jednostavno nije odgovaralo bratu kojeg je poznavala.

Međutim, 2005. godine otkriven je časopis koji je tvrdio da je između njih dvoje kao dece postojala burna veza. Baš kao što je Afolfa tukao otac, on je nakon smrti tukao Paulu. Ona je verovala da je to bilo za njeno dobro, zbog obrazovanja i da Hitler nije radio ništa više nego da je drži na pravom putu

Zaista, izgledalo je da je Adolf bar imao neku vrstu čudne naklonosti prema svojoj mlađoj sestri. Nakon što je izgubila posao – zbog poveznica sa njim – on ju je finansijski izdržavao. Čak i tokom celog rata, pa sve do svog samoubistva 1945. godine, nastavio je da joj šalje novac i izražava brigu za njen život.

197023_profimedia0325991145

Posle Hitlera, Paula Vulf

Posle rata, američki obaveštajni službenici su uhapsili Paulu Hitler i zadržali je na ispitivanju. Objasnila je da, iako je volela svog brata i dobijala finansijsku podršku od njega, viđala ga je samo jednom ili dva puta godišnje u protekloj deceniji. Kazala je da je zapravo imala prilično malo kontakta s njim. Takođe je tvrdila da je Evu Braun, nesrećnu nevestu svog brata, srela samo jednom tokom tih 10 godina.

Na kraju je puštena iz pritvora u SAD i vratila se u Beč, gde je neko vreme živela od svoje ušteđevine. Kada je novac koji je dobila od brata ponestao, zaposlila se u lokalnoj zanatskoj radnji. 1952. godine preselila se u Bertesgaden, gradić među planinama nedaleko od Salcburga. Tu je promenila ime u Paula Vulf.

Ime nije imalo očiglednu vezu sa porodicom Hitler, iako je za Paulu bilo značajno – Vulf je bio nadimak po kojem je njen brat nosio kao dete, a koji je koristio tokom svog vremena kao Firer kao kodno ime.

portrait-of-adolf-hitler

Tokom svog boravka u Bertesgadenu, Paula Hitler je bila pomno nadgledana, verovatno bez njenog znanja, od strane bivših članova SS garde njenog brata, kao i nekoliko preživelih članova njegovog užeg kruga.

Veći deo svog života, Paula je živela povučeno, zadržavajući sve u sebi i ne posećujući društvena okupljanja. Možda se sećala tretmana koji je pretrpela kada su drugi saznali za njene nesrećne porodične odnose, ili se još uvek suočavala sa činjenicom da je brat kojeg je obožavala postao čudovište. U svakom slučaju, njen život posle rata bio je miran i uzdržan.

Jedini intervju ikad

Zatim je 1959. pristala na jedini intervju koji je ikada dala. Piter Morli, britanski reporter nemačkog porekla za televizijsku stanicu Associated-Rediffusion sa sedištem u Velikoj Britaniji, obratio se Pauli i izrazio interesovanje da sazna ko je ona i kakav je njen život kao sestre Adolfa Hitlera. Originalni nemački intervju je od tada izgubljen, ali verzija na engleskom je ostala.

paula-hitler-old

Većina onoga što je njen intervju pokrio bilo je kako je izgledao život odrastanja sa Hitlerom, a kada su joj postavljana politička pitanja, ona ih je naglašeno izbegavala. Iz intervjua je bilo jasno da ona i dalje ne oseća ništa osim divljenja prema starijem bratu. Tokom ispitivanja, stalno je izjavljivala da ne može da veruje da je mogao da uradi nešto tako užasno.

– Imala je veliko poštovanje prema njemu i mislim da da sam je pitao za bilo šta što bi moglo da bude kritično prema njemu, mislim da bi ga zaštitila. To je osećaj koji sam dobio. Smatrala je da je njena dužnost da ga zaštiti – prisećao se Morli kasnije.

Njoj su navirala sećanja iz ranog detinjstva sa jezivim uvidom unazad:

– Kada smo se kao deca igrali “Indijanaca“ moj brat Adolf je uvek bio vođa. Svi ostali su uradili ono što im je rekao. Mora da su imali instinkt da je njegova volja jača od njihove – rekla je novinaru.

Bio je to njen prvi i poslednji televizijski intervju.

Sa 64 godine, 1960. godine, Paula Hitler je umrla, čime je prekinuta neposredna Hitlerova porodična linija. Postojali su i drugi članovi Hitlera, sinovi i kćeri Adolfove polubraće i sestara, ali što se tiče njegove uže porodice, Paula je bila poslednja. Njena smrt je označila kraj mirnog života, mučnog odnosa sa bratom i proganjana stvarima koje je on učinio.

Jedini Hitlerov intervju o Srbima: Dva puta su me ujeli za srce, imaju osećaj političke misije i istorijske uloge

OGLAS

12 Shares
Share via
Copy link