Magazin Srbija

Patrijarh o slučaju silovanje rekao da je to završena stvar: Kažnjen sveštenik koji je pominjao slučaj

patrijarh-irinej

Patrijarh SPC Irinej izjavio je za portal Nova.rs da je proveravao slučaj silovanja, ali da nije mogao da dobije dovoljno potvrda za pomenute tvrdnje.

Na pitanje zbog čega nije odgovorio na pismo porodice i njihovu molbu da razgovaraju sa njim, Irinej je odgovorio da je ta priča gotova i nije postojala potreba za razgovorom.

– Ta stvar je završena, nema potrebe da razgovaramo o tome. Bilo je samo nekih priča, ali direktnih stvari nije bilo i ja nisam bio uključen u to – poručio je on.

Kako navodi isti portal, Milorad Sredojević, dugogodišnji sveštenik u crkvi Ružici na Kalemegdanu kažnjen je premeštajem u crkvu na perfieriji Beograda.

Izvori Nova.rs tvrde da je kazna usledila odmah nakon što je upitao patrijarha Irineja zašto nije kažnjen prodekan za nastavu Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta i sveštenik Vladimir Vukašinović, kojeg je studentkinja javno optužila da ju je silovao.

– Kako možete sedeti pored tog đavola? Znate šta je on učinio – upitao je Sredojević Irineja na sastanku Prvog beogradskog namesništva, navodi portal Nova.rs.

Irinej je, s druge strane, rekao da je Sredojević kažnjen zbog odnosa prema poslu.

– Drugi su razlozi zbog čega je on kažnjen, reč je o njegovom odnosu prema poslu i kolektivu. Aposlutno to pominjanje Vukašinovića nije bio razlog njegove kazne – kazao je patrijarh.

Zbog kažnjavanja sveštenika Sredojevića, grupa intelektualaca, među kojima su bivši predsednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica, profesor Košta Čavoški, i bivši ambasador Vladeta Janković, uputila je dopis patrijarhu u kojem traže objašnjenje zbog čega je ovaj sveštenik prebačen.

– Najmanje što sveštenik Sredojević zaslužuje jeste da se pređe ćutke preko te reči i prava da dokaže njenu istinitost. Ili, ako je dopušteno da kažemo, da crkveni sud ispita da li je govorio istinu ili nije, kako ta reč ne bi dospela na ulicu, a istinu utvrđivao neko drugi – piše između ostalog u dopisu upućenom Irineju.

– Mi smo zaključili da je ta odluka preterana i zato smo potpisali ovaj dokument. Ne bih ulazio u pojedinosti zbog čega je Sredojević kažnjen, ali znam o čemu se radi – poručio je Kosta Čavoški.

Izvor: Nova.rs

Matija Bećković je najtačnije opisao svu veličinu patrijarha Pavla

163 Shares
163 Shares
Share via
Copy link