Ljubimci Svet

Pas spasilac sačuva 30 ljudskih života godišnje, italijansku elitnu eskadrilu čini 350 četvoronožnih heroja

pas-spasilac

Priče o psima koji vuku sanke pune lekova i zaliha kroz smrznutu divljinu postale su legende. Ipak, psi su jednako snažni i jednako značajni spasioci i u vodi kao i na ledu.

U Italiji postoji elitna eskadrila od 350 posebno obučenih pasa iz škole pasa za spasavanje na vodi (Scuola Italiana Cani Salvataggio ili SICS) koji uspešno patroliraju plažama, radeći kao spasioci, piše Good News Network.

pas-spasilac-1

Tri stotine jedinica SICS-a, koje se sastoje od jednog psa i jednog trenera, imaju zadatak da nadgledaju približno 30 najprometnijih plaža u zemlji. Nikad se ne odvajaju, oni su poseban par sa šest nogu i srcem većim od planine.

Zahvaljujući njihovoj spremnosti, snazi i neustrašivim podvizima, uključujući skakanje iz helikoptera kako bi spasili rizične plivače, psi spasioci godišnje spasu u proseku 30 života, a taj broj nastavlja da raste svaki godine.

Ranije ovog meseca, kada je nekoliko porodica, uključujući osmoro dece, bilo ugroženo jakim vetrom i talasima, 330 metara od obale 3 pseća spasioca i njihovi treneri su im pomogli.

Jedan pas u stanju je da iz vode izvuče čak šestoro ljudi. Pas najviše pomaže svom partneru – spasiocu da zadrži snagu i energiju. Ova posebna škola za pse svake godine prima nove regrute kako bi ovaj poseban pseći spasilački tim bio uvek spreman za sve izazove. Psima je potrebno oko 18 meseci treninga kako bi mogli da učestvuju u ozbiljnim akcijama spasavanja koje podrazumevaju iskakanje iz čamca na otvorenom moru ili pak iz helikoptera.

Vojska Srbije spasila više od 700 konja i krava na Suvoj planini, presušio izvor 

OGLAS

678 Shares
678 Shares
Share via
Copy link