Magazin Novi Sad

Dobri duh Limana nastavlja da živi i čuva svoje dvorište, pas Dabli dobio mural (FOTO)

Foto: čitaoci portala Moj Novi Sad

Svi stanovnici Limana 3 znali su prelepog crno-belog psa, koji je godinama boravio kod autobuske stanice preko puta Limanskog parka, blizu prodavnice „Žir“.

Često je pravio društvo lokalnom prodavcu kokica, deca su volela da se poigraju sa njim, a brojni Limanci su mu donosili hranu i brinuli o njemu.

Pas Dabli Liman
Foto: Facebook / Sačuvajmo Liman od betona

Njega više nema, jer je, nažalost uginuo nakon što mu je krajem maja konstatovan tumor, uprkos što su dobri ljudi koji su brinuli o njemu pokušali da ga spasu kod lokalnog veterinara.

Međutim, da dobri čuvar Limana, po imenu Dabli, nije zaboravljen, svedoči činjenica što je juče u Ulici Narodnog fronta dobio svoj mural.

Mural je nastao na incijativu Limanaca koji su brinuli o psu

Ovaj pas je godinama obitavao u dvorištu koje je uokvireno ulicama Narodnog fronta i Šekspirove, ali su njegove teritorije bile Liman 3 i 4, gde su ga obožavali Limanci svih uzrasta.

Upravo na inicijativu stanovnika ovog dela grada, koji se okupljaju u ovom dvorištu, a posebno Bojana koji mu je, dok je imao lokal na tom mestu, obezbedio kućicu, hranu i sve što je jednom uličnom psu potrebno, spontano je nastala ideja da ovaj heroj ulice dobije mural, nakon što je životnu bitku izgubio 25. maja.

Dabli mural 2
Foto: čitaoci portala Moj Novi Sad

Za „izvođača radova“ je izabran Vladimir Bikicki, koji je već oslikao neke murale na Limanu, radio je volonterski a društvo iz kraja koje je volelo ovog „čuvara Limana“ skupilo je novac za materijal, piše Moj Novi Sad.

Uspomena na lokalnog heroja nastavlja da živi

Oni koji ne znaju Dablija, a prate priče napuštenih pasa u gradu, sigurno se sećaju njegovog nekadašnjeg najboljeg druga Stena, koji je, nažalost, uspavan u gradskoj veterinarskoj ambulanti 2015. godine pod „optužbom“ da je agresivan.

Sten je postao simbol stradanja napuštenih životinja a u Novom Sadu je u julu te godine bio organizovan veliki protest.

Nakon stradanja svog drugara, Dabli je ostao da čuva svoje komšije a oni su mu godinama uzvraćali ljubav i bili s njim do kraja, a čini se da će uspomena na ovog gradskog heroja nastaviti da živi.

Izvor: Moj Novi Sad

Uginuo omiljeni limanski pas Dablin, potrebna pomoć za troškove veterinara (FOTO)

Redakcija Luftika.rs

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

153 Shares
153 Shares
Share via
Copy link