Magazin

Papa Franja: Uživanje u hrani donosi dobro zdravlje, a seks čini ljubav lepšom

Vrhovni vođa rimokatolike crkve, papa Franja, u svojoj knjizi razgovora objavjenoj u sredu u Italiji, piše da su kulinarska i seksualna zadovoljstva „jednostavno božanska“.

„Crkva je osuđivala neljudsko, sirovo i jednostavno zadovoljstvo, ali je uvek prihvatala ljudsko, umereno i moralno zadovoljstvo“, rekao je papa odgovarajući na pitanja Karla Petrinija, italijanskog pisca i gastronoma.

„Zadovoljstvo dolazi direktno od Boga, nije ni katoličko, ni hrišćansko, ni nešto treće, jednostavno je božansko“, ističe papa Franja. „Uživanje u hrani održava vas u dobrom zdravlju, baš kao što seksualno zadovoljstvo čini ljubav lepšom i garantuje produženje vrste“, dodao je papa rođen u Argentini.

Izjava Papa Franje koja je iznenadila mnoge: Bolje biti ateista, nego ići u crkvu i mrzeti druge!

Potpuna je suprotnost „licemernom moralu“ koji ne prepoznaje pojam zadovoljstva i koji je postojao u istoriji katoličke crkve, što je „pogrešno tumačenje hrišćanske poruke“. Smatra da je takvo gledište „nanelo ogromnu štetu koja se i danas snažno oseća u nekim slučajevima“.

„Suprotno tome, uživanje u hrani kao i seksualno zadovoljstvo dolaze od Boga“, istakao je poglavar 1,3 milijarde katolika.

Papa je u odlomku iz knjige rekao da je oduševljen filmom „Babetina gozba“ koji se odvija u danskoj puritanskoj protestantskoj zajednici u 19. veku. Raskošnu gozbu u filmu priredila je francuska kuvarica Babet.

„Za mene je to himna hrišćanske ljubavi“, rekao je papa, a preneo 021.

Knjigu, koja uključuje tri razgovora („TerraFutura, razgovori sa papom Franjom o ekologiji integriteta“), uredio je osnivač pokreta „slow food“ koji se pojavio 1980-ih kao odgovor na „brzu hranu“. U središtu knjige je pogled pape Franje na ekologiju.

Papa Franja raskošnu palatu u Vatikanu ustupio beskućnicima (VIDEO)

Dragana Vidić

Čeka poslednji voz za Nedođiju. I to uspešno radi jako dugo. U međuvremenu piše.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

308 Shares
308 Shares
Share via
Copy link