Magazin

Papa Benedikt XVI dobio krivičnu prijavu jer je pedofila primio da radi sa decom

papa 1
Foto: EPA/Guiseppe Giglia

Godinama se Rimokatolička crkva i sam njen vrh suočavaju sa vrlo ozbiljnim optužbama za pedofiliju i zaštitu pojedinaca optuženih za obljubu dece širom sveta. Taman kada se bura oko jednog skandala utiša, pojavi se druga vest koja vrati ovu temu u žižu interesovanja.

Sada je u središtu skandala i sam papa Benedikt XVI zbog krivične prijave koja je stigla kao odgovor na njegovo nečinjenje i tolerisanje pedofila u okviru crkve daleko pre nego je postao njen poglavar.

Naime, nemački mediji pišu da je jedna žrtva sveštenika pedofila Petera H. podnela tužbu protiv pape i drugih predstavnika Rimokatoličke crkve u Nemačkoj u kojoj se navodi da je papa, koji se sa tog mesta povukao za života, znao za slučaj njegovog zlostavljanja i sve prateće okolnosti, ali da je i pored toga dozvolio pedofilu Peteru H. da nesmetano radi sa decom i mladima.

Prema istim izvorima papa je u vreme dok je bio nadbiskup Jozef Racinger početkom osamdesetih godina 20. veka u svoju biskupiju primio čoveka iako je ovaj već bio kažnjavan zbog pedofilije. Mediji navode da je taj sveštenik zlostavljao decu Bavarske, a iako su krivična dela zastarela pravnik i advokat žrtve Andreas Šulc smatra da je krivica na strani crkve i veruje da se ona mora utvrditi i procesuirati zbog čega je i podneo krivičnu prijavu.

Sada je čitav slučaj na sudu nakon mnogo godina, a ukoliko se utvrdi da je sveštenik Peter H. zaista zlostavljao podnosioca tužbe i krivične prijave, crkva će imati obavezu da oštećenom  isplati veliko obeštećenje.

Izvor: 021.rs

Silovanje i pedofilija su za vreme cara Dušana imali surove kazne: „Da mu se obe ruke odseku i nos sareže“

Redakcija Luftika.rs

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

87 Shares
Share via
Copy link