Lifestyle

Zbog čega se za neke žene “lepe” oženjeni muškarci

ozenjen-muskarac-ljubav

Zauzeti uglavnom “vrebaju” mlađe devojke, jer one imaju manje iskustva, podložnije su manipulisanju slatkorečivošću i velikim obećanjima.

Da oženjeni muškarci varaju, nije ništa novo. Neke žene pristaju da budu druge, što je već priča na koju bi moglo da se postavi “hiljadu zašto” pitanja i dobije “hiljadu zato” odgovora, od kojih bi jedan objasnio i zbog čega se na neke žene uporno “lepe” samo zauzeti. I zbog čega one prihvataju tu “igru”, kada teoretski gledano znaju da će iz toga verovatno izaći povređene.

Koji je psihološki profil takvih osoba? Kako da se prekine začarani krug:

  • oženjeni me muva
  • ulazim u vezu s njim
  • zaljubljujem se
  • nadam se (ponekad i godinama) da će zbog mene da ostavi ženu, jer to govori i obećava, izjavljuje mi ljubav, kaže da nijednu nije voleo kao mene
  • pre ili kasnije dolazi do raskida
  • patim, gubim veru u ljubav
  • ako se to ponovi više puta postajem ogorčena na muški svet i pitam se da li je sve bila laž, da je želeo samo provod, seks,osveženje u braku
  • osećam se iskorišćeno, glupo, pitam se šta mi je to trebalo…?

Na ovu temu govorio je psihoterapeut Marko Braković, koji je pokušao da osvesti dame na koji način mogu da se zaštite, sačuvaju samopoštovanje, ali i dostojanstvo, jer je generalni stav stručnjaka da nijedna žena u suštini nije srećna niti ponosna na sebe kada, čak i kada sebi neće da prizna, zna da je oženjenom čoveku zapravo “osveživač” braka.

Ženska strana uglavnom nije kriva, ali sagovornik kaže da bi dame trebalo da budu na oprezu, jer muškarci uglavnom unapred znaju šta žele od koje devojke. Zato je na njima da onima sa burmom kažu “ne”, koliko god mislile da ta avantura može da preraste u nešto ozbiljnije.

– Iako samo žene važe za intuitivna bića, što su stekle kroz evoluciju ljudske vrste, ni muškarci nisu lišeni mogućnosti da anticipiraju ljubavno-seksualni odnos, ženski karakter i osobine, i tako procene da li im se “isplati” da ulaze u vezu sa nekom devojkom, da li žele da investiraju svoje vreme, emocije, novac – kaže Braković. – Muška evolutivna funkcija ovde može da im zasmeta, što se dešava, ali ipak, zreo i iskusan čovek zna koja žena mu je pogodna za ljubavnicu, a koja za životnog partnera.

Gledano iz ovog ugla, oni varaju unapred svesni da to neće promeniti njihov bračni status. I zato procenjuju koja devojka bi bila “pogodna” za to, jer nije isto kada prilaze onima koje mogu da im naprave problem u braku i onima koje će ga samo osvežiti.

Ali kako se to odražava na žene kojima stalno prilaze zauzeti? Da li počinju da razmišljaju da je problem u njima?

– Ukoliko se za neku devojku “lepe” ili vezuju samo oženjeni (čitajte nedostupni) muškarci, možda bi ona trebalo da razmisli o tome zbog čega joj muškarci dodeljuju baš ulogu ljubavnice. Možda je razlog taj što je seks previše perverzan. Muškarci najčešće ne žele da imaju suprugu ili majku svoje dece koja im se čini previše seksualno, jer se plaše da će je teško ukrotiti u braku. Ili im možda deluje emotivno nestabilno – objašnjava psihoterapeut.

Ako se devojka sama od sebe vezuje za nedostupne i nezrele, trebalo bi da razmisli da li je takvi možda podsećaju na neku važnu osobu iz prošlosti, najčešće iz detinjstva.

Svaka žena bi, kaže Braković, trebalo da zna da se od 100 posto oženjenih muškaraca, svega 5 do 10 odsto njih odlučuje da igra hazarderski i napusti svoju porodicu zbog bilo koje devojke. Oni, kao i žene, vole sigurnost.

– Iznenadili biste se koliko je muškarcima ponekad važnije to da imaju ispeglanu košulju ili opran veš nego dobar seks sa ljubavnicom. Ako moraju da biraju, mahom će izabrati ono prvo. Zato, ukoliko već uživate u romansi sa oženjenim, onda bar budite svesni ovih činjenica.

Zašto žene traže “tajni recept” da zadrže muževe?

Tamara Obradović

Običan konzument društvenih mreža, američke literature i pomfrita.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

33 Shares
Share via
Copy link