Magazin

Ovo su najlepša ljubavna pisma svih vremena

U eri poruka, mailova i užurbanosti, rijetkost je doživjeti da vam neko napiše ljubavno pismo u koje unese sve svoje emocije. Ali zašto je to tako? Nije li predivan osjećaj onda kada otvorite papir, dodirnete površinu koju je on dodirirao prije vas i osjetite emocije koje vam pokušava prenijeti? Kako bi vas podsjetili na tu istinsku ljepotu pravih vrijednosti i osjećaja donosimo dijelove pisama koja su okarakterisana najljepšima na svijetu. Veliki umjetnici, ali i umjetnice pisali su svojim ljubavima o emocijama. O onome što danas tako teško izgovaramo, a još rijeđe pišemo.

Abigail Adams za John Adamsa

par1

23. decembar, 1782. godina

“Moj najdraži prijatelju,

trebam li nacrtati svoje srce kako bi shvatio da ništa novo u njemu osim tebe nema? Veoma rano si zaokupirao moje srce ne ostavljajući ni najmanji dijelić prostora za nešto drugo. Sjećam se naših ranih prijateljskih dana i toga kako sam nevino i zaljubljeno uživala u tvom društvu, razvijajući naš odnos sve do danas, kada su nas oblikovale naše privrženosti jednog ka drugom i emocija koja te učinila čovjekom mog života.”

Ludwig Van Beethoven za “besmrtnu voljenu”

betoven-par

“Čak i kada sam u krevetu, moje misli, nada i ljubav idu ka tebi besmrtna voljena. Mogu živjeti samo sa tobom ili nikako. Mogao bih doletjeti do tvog naručja i osjećati se kao da sam kod kuće, tamo gdje trebam biti. Svoju dušu ispreplitati sa tvojom i obećati da niko nikada neće imati moje srce, kao što si imala ti. Učinila si me najsrećnijim i najtužnijim čovjekom istovremeno. Voli me. Juče, danas i sutra.

Uvijek tvoj.

Uvijek moja.

Uvijek naše.”

Mark Twain za Oliviu Langdon

mark-tw

“U dubini moga srca nalazi se velika ljubav i molitva za ovo neprocjenjivo bogatstvo koje mi je darovano kada sam dobio tebe. Ne možeš vidjeti ono što osjetiš i što dolazi do tebe preko dalekih puteva otkucaja srca”.

Zelda Sayre za F. Scott Fitzgeralda

fitzegerald

“Pogledam prema tebi i vidim te kako užurbano dolaziš. Bez tebe, najdraži ne bih mogla čuti, vidjeti, osjećati ili živjeti i ne želim zamisliti život bez tebe. Kada bih ostala sama taj život bi izgledao kao preklinjanje za milost, usamljena starost i nemogućnost disanja. Vrati se što prije, jer mi nedostaješ”.

Richard Nixon za Pat Nixon

richard-nixon

“Moje srce,

kada vjetar duva kao što to sada radi, kiša pada i zakloni sunce, oblaci zaklone ljepotu neba, čak i tada znaj da smo kao sunce koje prkosi vremenu, ljubav koja pobjeđuje sve”.

Frida Kahlo za Diega Riveru

frida-i-diego-808x1024

“Diego, moja ljubavi,

zapamti da ćemo biti zajedno zauvijek i da nas ništa na svijetu neće rastaviti. Lijepo se ponašaj i slušaj sve što ti Emmy Lou kaže. Obožavam te više nego ikada”.

Orson Welles za Ritu Hayworth

orson

“Najdraži anđelu,

vjerujem da se mnogi od nas osjećaju izuzetno usamljeno u ovom velikom svijetu, ali moramo se snažno zaljubiti kako bi promijenili to. Lijek za usamljenost je shvatanje potrebe za društvom. Ali kada to kažem, mislim na onu posebnu vrstu društva, podrške i ljubavi. Mislim na tebe i mene. Ti si moj život i moja potreba. Ubrzaj sunce da dani što prije prođu kako bih te uspio uskoro vidjeti”.

Marilyn Monroe za Joe DiMaggia

marylin-803x1024

“Ne znam kako da ti opišem koliko mi nedostaješ. Volim te do granica neizdrživosti. Sve što želim, sve što trebam, sve što volim si ti, zauvijek. Želim biti gdje god si ti i želim biti sve što ti treba i što želiš da budem. Obećavam da ću se pridržavati naših dogovora i da neću više kasniti. Trudiću se više, obećavam”.

Johny Cash za June Carter Cash

johny-cash

“June, uvijek si znala sa riječima i znala si sa mnom. Uzbuđenost i prvi nalet strasti možda više ne postoje, ali prsten vatre koji nas spaja je uzavreliji više nego ikada”.

“Srećan ti rođendan princezo. Znaš me, a i ja tebe znam. Kada ćutiš znam šta govoriš. Nekada nerviramo jedno drugo, nekada se uzimamo zdravo za gotovo, ali u trenucima kao što je danas ovaj shvatim da imam najbolju ženu na svijetu sa sobom. Predmet si požude i osoba koja me održava živim. Volim te”.

Elizabeth Taylor za Richarda Burtona

elizabeth-t

“Voljela bih ti reći sve što osjećam prema tebi. Sve svoje strahove, svu uzbuđenost, animalni nagon i potrebu za tvojim dodirom. Svu ljutnju, ljubomoru, ali i bijes koji osjećam voljela bih verbalizovati, ali ne mogu. Samo se mogu nadati da ćeš prepoznati to u meni”.

Lepota je trenutak između dvoje ljudi, sve ostalo je fotošop…

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

267 Shares
267 Shares
Share via
Copy link