Svet

Ovih 5 brendova su najveći sponzori fudbalskih klubova u Evropi

barcelona-nike

Najveći fudbalski klubovi su stvorili legije navijača širom sveta, a kako se te navijačke armije povećavaju, tako se i povećava mogućnost sponzorstva. Sponzorstvo u fudbalu je sastavni deo današnjeg vremena. Ugovori koje klubovi sklapaju sa svojim finansijskim pokroviteljima pomažu da se fudbalski tim pretvori u brend, koji je prepoznatljiv širom sveta, a ne samo u Evropi.

Sponzorstvo je već duže vreme veliki deo velikih sportskih događaja, i dok neko može da gleda na Premier Ligu kao ništa više od korporativnog entiteta danas, ne može se poreći da su poboljšanja učinjena u gornjim slojevima fudbalskih liga donela neke velike prednosti kako za fudbalske timove tako i za navijače.

Fudbal nastavlja da dominira evropskim tržištem, čineći 49% ukupnih sponzorskih ugovora. U međuvremenu, usred perioda zaključavanja, igre, onlajn klađenje i iGaming poput kazina su doživeli veliki porast, zauzevši drugo mesto sa 12% ukupnih sponzorstva.

Dok je istina da je “stari fudbal” imao divnih trenutaka, fudbal nikada nije bio tako dostupan i na tako visokom standardu kao što je danas.

#1 Čelsi i Jokohoma – 47 miliona funti godišnje

Najveći sponzorski ugovor Čelseja je potpisan u februaru 2015. godine, nakon što njihov prethodni sponzor, Samsung, nije uspeo da nadmaši ponudu Jokohome. Činjenica jeste da je Samsung Čelseu platio dvostruko manje od novog sponzora, zbog čega je odbor izabrao petogodišnji ugovor sa Jokohomom.

Ovaj vremenski period je bio zaista odličan za Čelse, jer je novi ugovor usledio nakon već velikog sponzorskog ugovora sa Adidasom iz prethodne godine. Na kraju krajeva, Čelsijev ugovor je važio za jedan od najvećih sponzorskih ugovora koji je fudbal video do 2015. godine.

#2 Mančester United i Ševrolet – 53 miliona funti godišnje

Nagrada za najveću promenu u trendovima sponzorstva u fudbalu i najvažniji ugovor u poslednjoj deceniji moramo pripisati ugovoru Mančester – Ševrolet iz 2014. godine.

Kada je Mančester potpisao sedmogodišnji ugovor sa Ševroletom, mnogi veliki klubovi su bili oduševljeni sa novom granicom koju je Ševrolet postavio, dok su se sponzori verovatno osećali pomalo uznemireno zbog izgleda takmičenja koje će uslediti.

Nažalost, nikada nećemo saznati šta je Mančester United uradio da udvostruči iznos koji je dobijao, ali jedna stvar koja se zna jeste da fudbalska sponzorstva od tada nikada nisu bila ista.

#3 Mančester United i Adidas – 75 miliona funti godišnje

Čini se da je 2014. bila godina za pobedu Mančester United-a, barem što se tiče novca, jer su zaključili još veći posao od svog Ševrolet sponzorstva kada je Adidas pokucao na njihova vrata.

Do tog trenutka, Najk je snabdevao Crvene Đavole svojim kompletima, ali su oni odlučili da odustanu i Adidas je preuzeo ponudu, nudeći im 750 miliona funti na 10 godina.

#4 Real Madrid i Adidas – 106 miliona funti godišnje

Nakon rekordnog ugovora iz 2014. godine, Adidas je postavio još veći rekord dve godine kasnije, kada je fudbalskom timu Real Madrid ponudio 10-godišnje sponzorstvo kompleta u iznosu od milijardu funti, čime je utrostručio iznos njegovog prethodnog ugovora.

Uprkos raznoraznim upozorenjima finansijskih analitičara o stvaranju inflatorne spirale, predstavnici kompanije su rekli da njihova ponuda nije nelogičan potez, jer se njihov prethodni ugovor pokazao kao uspešan.

#5 Barselona i Najk – 120 miliona funti godišnje

Najk je morao pokušati zaustaviti Adidasovu dominaciji ili bi rizikovali da izgube status u kojem su do sada uživali među ljubiteljima fudbala i klubova.

Nakon što nisu uspeli da nastave sponzorstvo sa nekoliko velikih klubova, Najk je odlučio da iznenadi sve i postavi drugi rekord sponzorstva u 2016. godini, s njihovim 10-godišnjim ugovorom od 1,2 milijarde funti.

Kada i gde će biti postavljen sledeći rekord ostaje tek da vidimo, ali ako se osvrnemo na prethodnih nekoliko godina  možemo biti sigurni da ćemo videti još dosta novih i većih sponzorskih ugovora sa fudbalskim klubovima u Evropi.

Ovako je tehnologija uspela da uđe u fudbal

Luftika

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

Share via
Copy link