Vesti Novi Sad

Ovde se pravi štit Džejmija Lanistera!

Oni su novosadski vitezovi, entuzijasti, sportisti i osnivači pravog viteškog reda u 21. veku.  Njihov tim zove se Zeleni barjak, a njihov sport zvanično se naziva LARP (Live Action Role Play). Posetili smo ih na njihovom treningu, i prošetali kroz istoriju do srednjeg veka, doba vitezova, poštenja, časti i borbe prsa u prsa.

nova-txt

Vođa treninga je Nemanja Armacki, koji se nedavno vratio sa Svetskog prvenstva u Srednjevekovnim borilačkim veštinama koje se održalo  u Pragu. Kao i u svakom sportu, trening započinje laganim zagrevanjem, a zatim vitezovi uzimaju svoje oklope i mačeve i kreće prava borba. Među vitezovima, uočavam i dve devojke, koje ravnopravno sa momcima, zamahuju replikama srednjevekovnih mačeva. Trener mi objašnjava da je ovo jedan od fizički najzahtevnijih sportova:

– Neophodno je osnovno poznavanje iz nekoliko borilačkih veština poput džuda, rvanja, pa i boksa. Zatim, dolaze izdržljivost i kondicija. Mi imamo treninge dva puta nedeljno, ali svima savetujem da dodatno vežbaju kod kuće, a da ovde radimo na tehnikama same borbe. Trenutno nas u klubu ima dvadesetak, i ovo je sport koji je jako popularan u svetu, ali kod nas još nedovoljno ispromovisan.

Vitezovi iz Novog Sada učestvovali su i na mnogim manifestacijama poput Zmajevih dečijih igara, Noći muzeja, a prošle godine bili su i na Exitu. Na ovaj način, oni pokušavaju da približe ovaj sport drugima, i možda nekoga zainteresuju da im se priključi.

Osim što je član Zelenog barjaka, Nemanja zajedno sa bratom Vukom pravi kompletnu opremu koja je svakom vitezu neophodna. Oprema je možda i najbitnija u ovom sportu, jer bez dobre opreme lako dolazi do teških povreda. Njihova radionica jedina je ovog tipa u regionu koja ima sertifikat starih zanata. Vuk Armacki je glavni majstor u kovačnici i kaže da je za izradu jednog štita potrebno i po mesec dana:

– U zavisnosti od toga koliko je oprema zahtevna, potrebno nam je od dve nedelje pa do mesec dana za štit, a za komplet opremu oko dva meseca, intezivnog rada. Šlem je težak oko 4kg, a kompletna oprema koju je Nemanja nosio na svetskom prvenstvu teška je čak 42kg!

ruke-novo

Dečija igra plastičnim mačevima prerasla je u strast, strast u hobi, a hobi u pravi zanat. Skup zanat, jer klasičan oklop košta oko 1.000 evra dok komplet oprema može iznositi i preko 3.000 evra. Braća Armacki zanat su naučili sami, preko interneta, filmova i knjiga. Vuk kaže da opremu iz njihove radionice naručuju i iz inostranstva:

– Opremu nam naručuju muzeji, kolekcionari, gejmeri, entuzijazisti. Kako iz Srbije, tako i iz cele Evrope. Trenutno za jednu mušteriju iz Holandije pravimo repliku štita Džejmija Lansitera iz Igre prestola.

oprema-txt

U srednjem veku vitezovi su bili ratnici koji su sledili kralja, a i danas mnogi dečaci, ali i devojčice sanjaju da postanu vitezovi. Zeleni barjak je njihova viza za prošlost. Na viteškim skupovima i turnirima koje oni posećuju, spava se u srednjevekovnim šatorima, telefoni se ostavljaju u torbi, a borbe se održavaju u šumama, daleko od realnosti, u svetu mašte i fantazije.

igra-novo

 

 

 

BONUS VIDEO

Ne zaboravite da lajkujete Luftiku

66 Shares
Share via
Copy link